"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Manevî renkler -2

Hasan KOÇ
04 Ağustos 2018, Cumartesi
“Cenâb-ı Hak, şemsin hararetini hayat, ziyasını şuur, ziyadaki renkleri duygu gibi yapmış olsaydı, senin elindeki ayine de temessül eden şemsin timsali seninle konuşacaktı. Çünkü, o timsalinde oldukça, harareti, ziyası, renkleri olurdu; hararetiyle hayat bulurdu, ziyasıyla şuurlu olurdu, renkleriyle de duygulu olurdu.”(Mesnevî-i Nuriye)

Hakikatini ifade eden Bediüzzaman Hazretleri, en güzel renklere sahip olan güneşin bu güzel renklerini duygulara benzetmektedir. Renkler, doğrudan doğruya hissiyatlara hitap ederek duyguları harekete geçirme özelliğine sahiptir. Dünyayı güzelleştiren harika renkleri tefekkür ederken, mânevî renk yoğunluğuna sahip olan iman hakikatlerini de her daim tefekküre devam etmek gerektir. Böyle bir tefekküre alışanların duyguları harekete gelecek, aydınlanacak ve renklenecektir.

Manevî renklerle meşguliyeti olmayanlar veya bu meşguliyetin neticesi olarak yeterli istifadelerde bulunmayanlar sadece nefsinde kayıtlı ve zamanla solmaya yüz tutan hususî renklerle vakit geçirecektir. Nefislerde kayıtlı hususî renklerin perdelemesi dolayısıyla hakikî renklerin hakikî güzellikleri görülememektedir. Nefsin bu sabitlenmiş renklerinden kurtulmanın çaresi, renklerin her çeşidinden istifade etmek kabiliyetine sahip olan şahs-ı manevî içerisinde yer almakladır. Nefsimizin kayıtlı ve kısıtlı renkleriyle hadiselere bir renk vermek yerine, şahs-ı manevinin kayıtsız ve geniş renkleriyle hadiseleri renklendirmek en güzelidir. Nefsimizin renkleriyle görünmek yerine, şahs-ı manevinin rengiyle görünüp ona teveccüh etmek, doğrudan doğruya rengimizi oradan bilmek ve bulmak en halis bir haldir. “Nefsimde kayıtlı hususî renklerim bana yeter” demek aslında renksizliği kabul etmek manasına gelmektedir.

Okunma Sayısı: 1237
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı