"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meşveretin esasları

Hasan KOÇ
18 Nisan 2015, Cumartesi
“Mümkün olduğu kadar geçici rüzgârlara ehemmiyet vermeyiniz, bakmayınız. Zaten mabeyninizde samimî tesanüd ve meşveret-i şer’iye, sizi öyle şeylerden muhafaza eder.”

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri hizmet-i imaniye ile alâkadar olan    meselelerde “Hizmet-i Kur’ân’daki kardeşlerimin nazarlarına arz edip meşveret etmek ve onların fikirlerini istimzaç etmek [kaynaştırmak] için onlara müracaat ediyorum” (29. Mektub) diyerek, iman hizmetinde meşveretin önemini belirtmektedir. 

“Mümkün olduğu kadar geçici rüzgârlara ehemmiyet vermeyiniz, bakmayınız. Zaten mabeyninizde [aranızda] samimî tesanüd ve meşveret-i şer’iye, sizi öyle şeylerden muhafaza eder” (Kastamonu Lâhikası) hakikatinden de anlaşıldığı üzere kardeşlerin mabeynindeki meşveret-i şer’iye, haricî menfi tesirlerden muhafaza yeridir.

“Müthiş istibdâdât-ı acîbeye karşı meşrûta-i meşrûayı bir vasıta-i necât” gören Bediüzzaman, “hürriyet-i şer’iye, Kur’ân’ın ahkâmı dairesindeki meşveretle o müthiş musîbeti def’ eder” diye düşünüp, öylece çalışmıştır. 

Meşveretin hürriyet-i şer’iye esaslarına ve Kur’ân’ın ahkâmına uygun olması elzemdir. Karşı karşıya olduğumuz acib istibdatlara karşı hürriyet-i şer’iye dairesindeki meşvereti esas tutarak mukabele etmek lâzımdır. Bu acib istibdatların menfî tesirlerine karşı ferdî mukavemet mümkün görünmemektedir. Etrafımızı kuşatan, hepsi birer musîbet olan acib istibdatlardan ancak meşveret-i şer’iye dairesindeki şahs-ı manevinin içine girmekle muhafaza olunur.

“Burak-ı meşveret-i şer’iyeye fikren bineceğiz” (Tarihçe-i Hayat) diyen Bediüzzaman, fikren yükselmenin ve hızla yol almanın nasıl olacağını belirtmekte, efkârını dar bir dairede sıkıştırmak yerine, her bir fiil ve tavrını ihtizaza getirecek, âmâl (emeller) ve müyûlâtın (meyiller) filizlerini yeşertecek meşveret-i şer’iyeye intisabın önemini belirtmektedir.

“Bu mektupta bir ince meseleyi meşveret suretiyle reyinizi almak için gönderdik. Münasip midir? Değilse ıslâh edersiniz” (Emirdağ Lâhikası) ifadelerinden da anlaşıldığı üzere özellikle herkesin idrakinden uzak olabilecek “ince meselelerin” meşvereti önemlidir. 

Şahs-ı manevî içerisinde medar-ı niza olabilecek meselelerin meşveret edilerek, şahs-ı manevî inşikak ve ihtilâfın zararlarından korunmalıdır.

Meşveret-i şer’iyeden aldığımız derse istinaden, meşveretin esaslarına göre yaşamak duâsıyla…

Okunma Sayısı: 1147
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı