"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sükût etme(me)k

Hasan KOÇ
16 Mart 2017, Perşembe
Bediüzzaman, heyet-i vekileye yazılmış bir arzuhaldir dediği mektupta; “Ey ehl-i hall ve akd! Dünyada emsali nadir bulunan bir haksızlığa giriftar edildim. Bu haksızlığa karşı sükût etmek hakka karşı bir hürmetsizlik olduğundan, bilmecburiye gayet ehemmiyetli bir hakikati fâş etmeye mecburum” (Tarihçe-i Hayat) diyerek haksızlıklara ve özellikle kanun namına yapılan kanunsuzluklara karşı sükût etmemiş, böyle bir hale karşı sükût etmeyi hakka karşı bir hürmetsizlik olarak değerlendirmiştir.

“Çünkü sükûtumla şahsî bir hakkımla beraber, binler muhterem hukuk zâyi olur.” Hakikatini ifade eden Bediüzzaman, bir nevi hukukullah sayılan hukuk-u umumiyeyi müdafaa etmiş, hukukullah ve hukuk-u ibadı muhafazayı düstur-u hareket ittihaz etmiştir.  Adalet makamlarına ve o makamların vazifedârlarına, yani adalet için karar vericilere; “…hukukullah mânâsında olan hukuk-u âmme namındaki vazifelerle muvazzaf olan savcılar…” diyerek umumun hak ve hukukunun kıymetini ve ehemmiyetini hatırlatmıştır.

“Bir şahıs kendi namına hazm-ı nefis (kabullenme) eder, tefahur (iftihar etme) edemez; millet namına tefahur eder, hazm-ı nefis edemez” düsturuyla baktığımız zaman anlaşılmaktadır ki, kişi kendi hakkını kabullenebilir veya o hakkından vazgeçebilir, ancak umumun hak ve hukuku hakkında karar veremez, umumun rızası olmadan umum hakkında bir tercihte bulunamaz. Kişi kendi için sükût etse bile umumun hak ve hukukları yok olurken sükût etmemeli, hukuk-u âmmenin hukukullah hükmüne geçtiğini bilerek hareket etmelidir. 

Okunma Sayısı: 2110
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı