"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Seyfi Baba” üzerine

Havva KÜÇÜK KONUR
22 Ekim 2017, Pazar
Mehmet Âkif’in Seyfi Baba’sının; “Ya hamiyetsiz olaydım, ya param olsa idi” mısrasında buluyorum kendimi şu sıralar...

Lisede Edebiyat dersinde, içine kendimi yerleştirircesine, Seyfi Baba, Mehmet Âkif ikilisinin yanında üçüncü kişi olup onları dinlercesine okuduğum, dinlediğim bir şiirdi. Hayatım boyunca da hep etkilemiştir farklı mısralarıyla. Ama özellikle de bu dize… Son dize…

“Ya hamiyetsiz olaydım, ya param olsa idi..”

Bazen hayıflanmama isim olan, bazen anlamsız sorularıma.. Bazen de dillendirmediğim, dillendiremediğim isyanıma… Neden’ime, niçin’ime, nasıl’ıma…

Şartların imkânsızlığı, sertliği, kabalığı, acımasızlığı, gerçekliği, haşinliği… Galibiyeti…

Hissiyâtın naifliği, yumuşaklığı, mütevazılığı, saygısı, mahcubiyeti… Mağlûbiyeti…

Şartlara rağmen hissiyatı yaşayamamak bazen his sahibine daha fazla acı veriyor. Olmasaydı, yaşamasaydım, görmeseydim… Ya da gördüm olsaydım… Şartlara mı çok bağlanıyoruz, hissiyata mı acaba bu durumda?

Hani doğuştan kör olan birisinin imkânı olsa gözleri açılsa… Dünyayı görse, renkleri, kuşları, insanları, çiçekleri, denizi… Daha sonra gözleri tekrar kapansa… İlk halinde mi daha çok acı çeker, ikincisinde mi? Nimeti hiç yaşamamak daha az acıtır sanki. Yaşayıp kaybetmek… İmtihanın binbir türlü hali var elbette.

Seyfi Baba’nın yazıldığı zaman, durum çok daha farklı zamanlar tabiî ki. Ama merhamet sahibi insanların bu şiirdeki naif haykırışını duyuyorum sanki. O ıztırap ne kadar acıdır, içinde şefkatini bir nişâne gibi taşıyana... Ne kadar da ağır yaralar, ihsanı bol insanları... Şiirin başı, devamı ve sonu. Mehmet Âkif’in maddî manevî yardımına koştuğunu yine şiirin ilerleyen dizelerinden anladığımız civanmerd Seyfi Baba... Hani Üstadın Hatem-i Tai’yi anlattığı o yeri bilirsiniz 19. Lem’a’nın 4. Nüktesi’nden. Ahaliye sofralar  kurduruyor, ziyafet veriyor ve çölde yürüyüşe çıktığında rastladığı o ihtiyar.. Çalı yükünü omuzlayıp dikenleri sırtına bata bata yükünü çeken ve sultanın sofrasını reddeden, izzetini seçen o ihtiyar.. Seyfi Baba’da da öyle bir ruh var işte. Yetmiş beş yaşını geçmiş ve ekmek parası için dam aktarmaya çıkan, orada da üşüten, hasta olan bir ihtiyar…

“Kim kazanamazsa bu dünyada bir ekmek parası

Dostunun yüz karası, düşmanının maskarası”

şiirin başka dizesinden. Hani atasözü olmuş gibi, iyice ezberlediğimiz.. Seyfi Baba’daki bu ruh, ona Mehmet Âkif’in dostluğunu kazandırmış belki. Onun gözü tokluğu, minnetsizliği bu kadirşinas muhabbeti netice vermiş. Basit bir hasta ziyareti gibi görünen şiirin içerisinde beslediği, günümüze taşıdığı, kendini okutturduğu hakikatler.. Gönüllere dokunmayı, ruh insanı olmayı kendine şiar edinmiş şefkatperver insanların büründüğü hâlet-i ruhiye.. Böyle bir ruhun olaylara yaklaşımı, aktarması ve yorumlaması..

Dostları olmalı insanın, sesinden, sessizliğinden halini anlayan.. Kelimelere bile gerek olmayacak kadar, ruhunda ruhunu, halinde halini hissettiğin.. ruhunun acısının ona gittiği, onun acısının sana geldiği dostlar.. Mehmet Âkif naif, kadirşinas bir insan.. Filvaki Seyfi Baba’yla dostlukları da öyle..

Rabbim dostluğun hakikatine ermiş ruhları dost eyleye cümlemize..!

Okunma Sayısı: 5228
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ramazan ÇALIŞAN

    22.10.2017 15:15:24

    Bir dönem, araçların özelliklede yük kamyonlarının arkalarına yazı yazmak moda idi.Bolu dağlarını tırmanan, oldukca yaşlanmış, yıpranmış ve o dağları aşmakta sırtındaki yükle oldukca zorlandığı çıkarmış olduğu yüksek ses ve eksozundan attıgı kara dumandan belli olan,yanından taksi ğibi gelip geçen genç kamyonlara çok alınmış olacakki,bu halini itiraf şeklinde arkasında "ESKİLER SEYFİ BABAYI İYİ BİLİRLER" yazısı çok ilğimi çekmişti.Seyfi baba,ağarmış saçları,yüzündeki derin çizğileri ile kimsenin minnetini almadan hayata direniyordu.Yazınızı okuyunca seyfi babaların kaderi aynımı oluyor diye düşündüm.Bu yazınızdan sonra,sadece eskiler değil,yenilerde" SEYFİ BABA" yı iyi tanımıiş olacaklar.

  • Müjdat Bayar

    22.10.2017 08:09:17

    Ne ilginç tevafuk!Derste o son mısraların anlamını sormuştu öğrenciler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı