"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

GDO Teknolojisi ve İslâmiyet

Hüseyin ÇETİNSOY
30 Haziran 2016, Perşembe
Müslüman toptancı değildir. Bir şeyin iyi veya kötü olması onu kullanım şekline göre değişir.

Meselâ bir bıçakla patates de soyulabilir; insan da öldürülebilir. İlim ve teknolojideki gelişmeler Cenâb-ı Allah’ın insanlara ihsanı ve lütfudur. Bunları toptan reddetmek ya da müsbet yönlerini görmemek Müslümana yakışmaz. Hibrit ve GDO teknolojisi de böyledir. Eğer bu teknolojileri başkaları kötü amaçlı kullanıyor ise bizim hayırlı yönde kullanmamıza engel olmamalıdır. 

Meselâ başkaları asıl yapıyı bozan ve insanların zararına birtakım gen aktarımları yapıyor ise biz de insanlığın faydasına ve sağlığına uygun gen aktarımını neden yapmayalım? Bu ilmi ve teknolojiyi hayırlı yönde neden kullanmayalım? Tabiî ortamda binlerce yılda gerçekleşen ve her coğrafya ve iklime uygun biyoçeşitlilik olarak gördüğümüz melez ırkları neden bu günkü teknoloji ile usûlüne uygun olarak üretip istifade etmeyelim? 

Ki asırlardır bu melezleme bitkilerde çoğunlukla böcekler aracılığıyla (özellikle arılar), rüzgârın etkisiyle, vb. dış etkenler sayesinde ve insanların yaptığı bitki aşılamaları ile yapılmıştı. Ayrıca hayvanlarda üstün özellikleri elde etmek için çevirme melezlemesi ve ıslah çalışmaları devam etmişti. Daha sonra hibrit teknolojisi bu melezleme süresini kısalttı. Fakat yine de özellikle hayvan ıslahında yaklaşık 20-50 yıl gibi bir süre ve büyük bir sermaye gerektiriyordu. Biyoteknolojinin kullanılması ile gen aktarımı yapılarak bu süre daha da kısaltılmış oldu.

Ayrıca dünyamız hızla bir çevre felâketine doğru sürüklenmektedir. Kazanç hırsı gözünü karartmış olan kapitalist sistemin temsilcileri olan global sermaye ekolojik dengeyi bozmaktan vazgeçmemektedir. Bu gidişle kuraklık, sel, kasırga vb. felâketler yüzünden yeterli tarım ürününün yetiştirilmesi zorlaşacaktır. Bitki ve hayvanların yetişebileceği normal ortamlar bulunamayacaktır. İşte o zaman bu tip teknolojiler daha da önem kazanacaktır.

Okunma Sayısı: 1553
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • evren

    30.6.2016 16:54:22

    tebrik ederim. çok değerli bir yazı dizisi oldu. gerçekten çok istifade ettim. Yanlış anlamadıysam. GDO lu ürün dediğimiz mantığın, müsbeti de var menfisi de???

  • Tuncay K.

    30.6.2016 09:24:15

    Merhaba, Biyoteknoloji değil de -fazla besin üretmek de dahil- daha çok bilimi ilerletmek -alan uzmanlarını yakalamak- için yapılan yönlerine ağırlık vermek gerekir.Şu an yazılmış,bir doğal biyolojik mücadele kitabı yok.Değerli bir kitap,içinden çalınmadan çırpılmadan.Bu ne demek?Zaten,müslümanları üniversitelerden uzaklaştırıp,bunlar bilimden anlamaz demişlerdi.Bu,önemli.Ayrıca,Ermeni bilim insanları Türkiye'de çok ileriler.Ermeni bilim insanları,Türkiye'de alanlarında zirvedeler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı