"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gıda anarşisi - 2

Hüseyin ÇETİNSOY
26 Haziran 2016, Pazar
Organik kelimesi, üretimde hiçbir kimyevî maddenin kullanılmadığı, çevreye duyarlı ve sağlığa zararsız üretim şeklini ifade eder.

Organik tarımda paketleme ve transferler dâhil, üretimin her aşaması kontrol edilmekte ve bu üretim aşamalarının uygunluğu bir sertifikasyona tabi tutulmaktadır. Organik gıdalar, basit olarak, yetiştirilmesinde ve işlenmesinde, genetik mühendisliğin, sun’î ve benzeri gübrelerin, böcek ilâçlarının, yabanî ot ve mantar öldürücü ilâçlarının, büyütme düzenleyicilerinin, hormonların, antibiyotiklerin, koruyucuların, renklendiricilerin, katkı maddelerinin, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerinin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmadığı gıda maddeleridir. Çoğu zaman organik ve tabiî kelimeleri birbirleri yerine kullanılmakta, aynı ürünü ifade ettiği düşünülmekte ve bu da bazı karışıklıkları beraberinde getirmektedir.

İyi Tarım Uygulamaları (İTU) FAO tarafından, “Tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan kârlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler” olarak tanımlanmaktadır. Böylece iyi tarım uygulamaları şartlarına uygun şekilde elde edilen ürünün; insan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik ve fizikî kalıntılar ihtiva etmediği; çevreyi kirletmeden ve tabiî dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak üretildiği belge ile garanti altına alınmış olmaktadır. Bu şekil üretim de organik üretim şeklinde olduğu gibi teknik kontrol ve denetim altında yapılmakta ve sertifikasyona tabi tutulmaktadır. Organik üretimden farkı kurallar çerçevesinde belli ölçülerde kimyevî gübre ve zararlılara karşı ilâç kullanılabilmesidir.

Serbest üretim ise herhangi bir sertifikasyon uygulanmayan sadece devletin bazı konularda denetleyebildiği üretim şeklidir. Yine bu üretim şekillerinden en pahalısı maliyete göre üretim miktarı az olduğundan tabiî ve organik olanı diğerleri ise maliyete göre üretim miktarı fazla olduğundan daha ucuzdur.

Okunma Sayısı: 1388
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı