"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gıda anarşisi - 3

Hüseyin ÇETİNSOY
27 Haziran 2016, Pazartesi
Hibrit tohum, dayanağını genetik biliminden alan bir tohum elde etme tekniğidir.

Belirli bitki çeşitlerinin birkaç yıl art arda kendine döllendirilmesinden sonra, aynı işleme tabi tutulmuş başka bir çeşit ile döllendirilmesi sonucu elde edilen tohumdur. Tekli melez olarak nitelendirilen bu tohum, ilk yıl maksimum verimi verir. İzleyen yıllarda verim giderek düşer. Bu sebeple ilk yıldan sonra kullanımı önerilmez. Bu özellik, bütün ıslah uzmanlarınca bilinir. Teknik, dünyada ve Türkiye’deki bütün tohum üreticileri tarafından uygulanmaktadır. Yani yalnızca büyük tohum şirketlerine ait bir uygulama değildir. Yaygın kullanılma sebebi çok yüksek verim alınabilmesidir. Meselâ ülkemizde mısır verimi normal tohumla dekara 300 kg, hibrit tohumla ise 1200 kg.dır. Normal domates tohumu ile dekara 1500 kg alınabilirken, bugün hibrit domates tohumu ile 20 ton alınabilmektedir. Bu sebeple üretici yalnızca bir yıl kullanabileceğini bilmesine rağmen bu tohumu tercih etmektedir. Hibrit tohum kullanımı ile verimde sağlanan artış, ürünlerin fakir insanlara uygun fiyatla ulaşmasını sağlıyor. Elde edilen tohum, hastalık ve zararlılara, sıcağa ya da soğuğa karşı dayanıklılığı, raf ömrünün uzunluğu ve yüksek verim sağlaması gibi sebeplerle üretimde tercih edilirken, eskiden beri yetiştirilen mahalli çeşitler piyasadan çekiliyor, hatta bunlar gen bankaları tarafından muhafaza edilmedikçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar.. Hibrit melez tohumlar ıslah edilirken genetik mühendisliğin teknikleri kullanılmaz ve bu tohumlar başka canlı türlerine ait gen taşımazlar. Hibrit olarak üretilen hayvanlarda da benzer teknoloji uygulanır.

Okunma Sayısı: 1184
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı