"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Küçük canlıların büyük vazifeleri

Hüseyin ÇETİNSOY
15 Temmuz 2015, Çarşamba
Allah bize çok küçük bir bakterinin içinde çok büyük bir düzen olduğunu göstermektedir. Yani küçücük canlılar, Allah’ın emriyle büyük vazifelerde istihdam edilmektedirler.

Yaratılan her şey güzeldir. Her mevcud ve canlı bir gayeye matuf olarak bu dünyaya gönderilmektedir. Tabiatta, topraktan havaya kadar her yerde çok yaygın bir şekilde bulunan mikroorganizmalardan bir çoğu hastalık meydana getirmeyen faydalı canlılardır (nonpatojenik olanlar). Hastalık yapan mikroorganizmalar (patojenik olanlar) ise, ev sahibi canlının direncinin azaldığı vakti bekler. Sağlam bünyede hastalık yapamayan bu mikroplar; her zaman tetikte ve sahibinin gafleti ve suistimali neticesi meydana gelecek zayıf bir anı kollayarak çoğalmaya ve hastalık yapmaya âdeta hazırdırlar. Bu mikroorganizmaların bir çoğu normal olarak hepimizin teneffüs, sindirim ve ürogenital sistem mukozalarında bulunmaktadır.

Hastalığın ortaya çıkması için vücuda giren mikrop miktarının belirli bir seviyeyi aşması gerekir. Zira belirli limitin altında olan az sayıdaki mikroplar vücudun müdafaa mekanizmasındaki hücreler tarafından tesirsiz hale getirilir.

Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını meydana getiren patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan karmaşık bir sistemdir.

Günümüzde ‘bağışıklık bilimi’ olarak bilinen ‘immünoloji’, canlı vücudunda geniş bir çeşitlilikte, toksinlere, virüslere, parazitlere, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye kadar tarama yapar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder.

İnsan vücudu, hastalıklara karşı bir savunma sistemiyle donatılmıştır ve bu yüzden de kendi kendini iyileştirme yeteneğine sahiptir. Hastalığa yol açan maddeler tarafından uyarıldığında, bağışıklık sistemi harekete geçer. Sistem, yabancı olarak algıladığı bir mikroorganizmayla karşılaşır karşılaşmaz; belirli hücreler bundan kurtulmak için savaşmaya başlar. Buna kazanılmış bağışıklık denir.

Okunma Sayısı: 5745
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı