"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Resulullah'ın (asm) yemek âdâbı

Hüseyin ÇETİNSOY
24 Haziran 2016, Cuma
Resulullah Efendimiz'in (asm) yemekte aradığı başlıca özellikler, onun, helâl, temiz ve vücuda faydalı olmasıdır.

Yemek seçme ve yemeğe kusur bulma âdetleri ise kesinlikle yoktu. Yemeğe başlamadan önce elleri güzelce yıkayıp temizlemeyi emreden Peygamberimiz (asm), yemekten sonra da ellerin tekrar yıkanarak temizlenmesini, sonra silinip kurulanmasını öğütlerdi. Yemek âdâbı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar, maddeler halinde şöylece sıralanabilir:

  1- Lokmayı, ağıza göre almalı ve iyice çiğnedikten sonra yutmalı;

  2- Lokmayı, yutmadıkça ikinci lokmaya el uzatmamalı;

  3- Ekmeği dişlerle koparmamalı;

  4- Ağızda ekmek varken kimse ile konuşmamalı;

  5- Yemeğin soğutulması için içine üflememeli;

  6- Başkalarını tiksindirecek, iğrendirecek davranışlarda bulunmamalı;

  7- Başkalarının lokmasına ve yemesine bakmamalı;

  8- Lokmayı ağıza koyarken, başı tabağa doğru uzatmamalı;

  9- Sokaklarda ve ayakta ekmek yememeye dikkat edilmeli;

10- Yemek yeme işi bitince Allah'ın verdiği bunca nimete karşı bir şükür ifadesi olarak duâ etmeli ve kısaca "Elhamdülillah" demeli;

Netice olarak bir sünneti uygulamak diğer sünnetleri de uygulamayı gerekli kılabilir. Hatta o sünneti uygulamak o konuyla ilgili diğer sünnetleri uygulamakla ancak mümkün olabilir. 

Ayrıca Bediüzzaman Hazretleri Sünnet-i Seniyyeye uymanın ehemmiyetini de şöyle ifade etmektedir.

“Evet, Şeriat-ı Muhammediye ve Sünnet-i Ahmediyede hiçbir mesele yoktur ki, müteaddit hikmetleri bulunmasın. Bu fakir, bütün kusur ve aczimle beraber bunu iddia ediyorum ve bu dâvânın ispatına da hazırım.”

“Hem ben şahsımda bilmüşahede ve zevken, belki bin tecrübâtım var ki, mesâil-i şeriatla Sünnet-i Seniyye düsturları, emrâz-ı ruhaniyede ve akliyede ve kalbiyede, hususan emrâz-ı içtimaiyede gayet nâfi birer devâdır bildiğimi ve onların yerini başka felsefî ve hikmetli meseleler tutamadığını, bilmüşahede kendim hissettiğimi ve başkalarına da bir derece Risalelerde ihsas ettiğimi ilân ediyorum.” (Lem'alar, s.184).

Okunma Sayısı: 1795
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı