"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Köyün eski ve yeni muhtarı

Hüseyin GÜLTEKİN
16 Ekim 2017, Pazartesi
Kadın erkek, genç yaşlı, çoluk çocuk bütün köylülerin davul zurna eşliğinde yollara dökülerek, şarkı türküler söyleyerek, iki adamı karşılıyorlar.

Birisi kalabalığın en önünde ata bindirilmiş ve elinde bir bayrakla kalabalığı elindeki şapkasıyla selâmlayan çok alımlı giyinmiş, iri yarı bir adam. Birisi de, kalabalığın en arka sıralarında zarzor yürüyebilen sakat bir eşeğe ters bindirilmiş perişan, pejmurde kıyafetli mahçup, bir başka adam...

Komşu köyden gelen birisi, bu manzaraya bir mana veremiyor ve yanındaki köylüye soruyor:  

- Hayrola nedir bu şenlik?

- Köyümüzde muhtarlık seçimini yaptık onu kutluyoruz.

- Peki şu en önde herkesin alkışladığı adam kim? 

- Seçimi kazanan yeni muhtar.

- Arkada eşşeğe ters binmiş olan pejmurde kıyafetli adam kim?

- O da seçimi kaybeden eski muhtar.

Böyle bir muhtar seçimi sonrasında yapılan bu eğlence gerçekten yaşanmış mı bilemiyoruz. Ama günümüzde yaşanmakta olan olaylarla bir benzerliği, bir ilgisi var mı yok mu diye okuyucularıma sormak istiyorum. 

 En önde muhtarlık seçimini kazanan ve ata bindirilerek, şarkı türküler eşliğinde tezahüratlarla kutlamada bulunan köylüler, günümüzde kimleri temsil ediyor acaba? Atın sırtında tezahüratların verdiği hava ile kendinden geçerek, şapkasıyla köylüleri selâmlayan yeni muhtar günümüzde kim veya kimler acaba? Kalabalığın en arkasında sakat bir eşeğe ters bindirilen eski muhtar günümüzde kimin ile veya kimlerle bir benzerliği var sizce?   

Muhtarlık seçiminde zaferle çıkan yeni muhtara sloganlar eşliğinde tezahüratta bulunan kalabalık, her zaman güçlü olan ve iktidar olmaya en yakın partiye destek veren günümüzdeki menfaatçı çevreler değil mi? Ata bindirerek alkış tufanına tuttukları yeni muhtara gaz veren kalabalığı kimler temsil ediyor?  Eski muhtarı eşeğe ters bindirmekle iktidara yaranıp, pastadan fazlaca pay kapmak için gelenin keyfi için, geçmişe sünger çekmekle yetinmeyip, hakaret etmeyi, hatta küfretmeyi alışkanlık haline getiren günümüzün bir çok menfaatperest, samimiyetsiz dalkavuklarını akla getirmiyor mu sizce?              

Kalabalıkların yaptıkları tezahüratlarla atın sırtında kendinden geçerek, havalara giren, ve seçimi kaybettiği için bir eşeğe ters bindirilen eski muhtarın bu halinden ders çıkarmayan yeni muhtarın bu gaflet ile beraber kibirli ve gururlu tavrı sizce günümüzdeki bazı idarecileri akla getirmiyor mu?

Bir zamanlar köyün bir numaralı adamı iken seçimi kaybedince artık kimsenin yüzüne bakmadığı, seçim şenliğinde de kalabalığın en arkalarında sakat bir eşeğe bindirilerek, gülünç duruma düşürülen eski muhtarın bu ibretlik hali günümüzde de şatafatlı makam ve mevkilerin işgali sırasında bir çoklarının, etraflarında pervane olup temenna çektikleri; ama bir şekilde makam ve mevkileri kaybedince “düşenin dostu olmaz” kaidesince artık etrafında hiç kimsenin kalmadığı, kaldırıp bir kenara atılan kimselerin acıklı durumunu gösteriyor her halde.    

Okunma Sayısı: 2278
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı