"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ha sadeleştirilmiş Risale-i Nur’lar, ha sansürlenmiş Risale-i Nur’lar, arasında ne fark var?

Hüseyin UZUN
04 Mart 2015, Çarşamba
Bir eserin, Diyanet İşleri Başkanlığınca yayınlanıp yayınlanmayacağına, Diyanet İşleri Yayın Yönetmeliğinde yer alan inceleme esaslarına göre, yayın inceleme komisyonu karar verir.

Yayın komisyonu da basılacak eserin, “Başkanlık yayın ilkelerine uygun olup olmadığını (Madde 9 (a))”1 incelemekle yükümlü tutulmuştur. Başkanlığın yayın ilkelerine2 baktığımızda da anayasanın 136. maddesine istinaden, Diyanet İşleri Başkanlığı, “laiklik ilkesi” doğrultusunda… görevlerini yerine getirir3, ibaresini görüyoruz.

Nitekim adalet bakanı Sayın Bekir Bozdağ, 04 Haziran 2012 tarihinde Başbakan Yardımcısı iken yaptığı bir konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanlığını düzenleyen Anayasa’nın 136. maddesi ile ilgili şunları söylemiştir: “Diyanet İşleri Başkanlığı, görevini yaparken ‘laiklik ilkesi doğrultusunda görev yapar’ diye bir görev tanımı yapılıyor. Yani laikliğin izin verdiği kadar din anlatımına, laikliğin izin verdiği kadar hizmete izin veren yapı var. Bu müdahaleci bir laiklik anlayışıdır, doğru bir şey değildir.’’4 Doğru bir tesbit.

Demek ki kanun ve yönetmelikleri dikkate aldığımızda, Diyanetin sorumluluğunda basılabilecek bir eserin, “laiklik ilkesine” aykırı olmaması gerekir. Risale-i Nur eserlerinin muhtelif yerlerinde geçen çeşitli cümle, bölüm ve mektuplar 5,6,7 laiklik ilkesi yorumuyla yorumlandığında, Diyanet tarafından bastırılacak Risale-i Nur eserlerinin içerisinde ne kadarı sansürlenmeden yer almasına müsaade edilebilir? Bilemiyoruz. Hadi bugün yer aldı, ya yarın veya öbür gün ne olacağı ile ilgili bir değerlendirme yapmada zorlanıyoruz. Çünkü ülkemizde laiklik ilkesi dinsizlik manasında yorumlanarak tatbik edilmiş. Din hakikatlerini beyan edenlere karşı istibdâd-ı mutlak şeklinde uygulanmış. Bu ve buna benzer uygulama örneklerine şahit olmuşken, uzun soluklu sansürsüz bir Risale-i Nur Külliyatının bastırılması, çok iyimser bir bakış olacaktır, sanırım.

Şimdi farz edelim ki Diyanet, Risale-i Nur Külliyatını hiçbir tahrifat ve sansür yapmadan basımını gerçekleştirdi. İleride bir münafık çıksa, Diyanetin sorumluluğunda basılan bu eserlerin, yönetmelik ve kanunlarda belirtilen “laiklik ilkesine” aykırı olduğunu iddia ederek, mahkemeye verse... Elbette ki mahkeme karar verirken, mevcut yönetmelik ve kanunları dikkate alacaktır. Risale-i Nurdaki bazı bölümlerin ilke ve inkılâplara uygun olup olmadığının nasıl yorumlanabileceğini şimdiden tahmin etmek mümkün değil. Bu durum, Risale-i Nur eserlerinin sansürlenmesi veya tahrifat yapılması yolunu açabilecektir. 

Henüz demokratik taşların yerli yerine oturmadığı, hukukun siyasallaştırılabildiği, vesayetten kurtulamamış ilke ve inkılâplar esasına dayanan bir darbe anayasamızın var olduğu ülkemizde, Risale-i Nur eserlerinin telif hakkının devlete teslim edilmesi, her zaman sû-i isti’mâlâta müsait bir zeminin varlığına kapı açmak, anlamına gelmez mi?

Sadeleştirmeye karşı tedbir alınması hevesiyle Risale-i Nur’ların devletleştirilmesini hoş karşılayanlara, “tehlikenin farkında mısınız?” diye sormak istiyoruz. Ha sadeleştirilmiş Risale-i Nur’lar, ha sansürlenmiş Risale-i Nur’lar, arasında ne fark var? Bediüzzaman’ın bütün eserleri ve fikirleri, orijinal haliyle bir bütündür. Sansür ve tahrifat kaldırmaz.

Sözleşme imzalatılarak Nurlar’ın basımı için izin alan yayınevlerine verilmiş Risale-i Nur Külliyatı CD’leri incelendiğinde, Emirdağ Lâhikası II ve Barla Lâhikası kitaplarının, İman-Küfür Muvazenelerinin yer almadığı, Şuâlar’a hata-savap cetvelinin konulmadığı, “put” kelimesinin “pot” kelimesi olarak yorumlanıp değiştirildiği fark edilmiştir. Çeşitli cenahlardan yapılan açıklamalar dikkate alındığında, henüz Emirdağ II ve Barla Lâhikası kitaplarının hazırlanmadığı ifade edilmiştir. Fakat sözleşme eki listesinde, bu kitaplar yer almadığı için Risale-i Nur’u bir bütün olarak kabul eden Nur camiaları, haklı olarak endişelerini dile getirmektedirler.

Aslında önceden beri dile getirilen Risale-i Nur nüsha birliğinin acilen sağlanması ihtiyacı var. Bandrol yasaklanması öncesi Risale-i Nur’u basan bütün yayınevlerinde çeşitli Osmanlıca ve Türkçe orijinal Risale-i Nur nüshalarının var olduğunu biliyoruz. Şu anda Risale-i Nur nüsha birliğinin sağlanmasında belirli yayınevlerin ve bazı ağabeylerin elindeki nüshaların dikkate alındığı ifade edilmektedir. Oysa bandrol öngeli öncesi Risale-i Nur’u basan bütün yayınevlerinin iştirak ettiği ve herkesin elinde mevcut olan bütün nüshaların karşılaştırıldığı bir ihtisas komisyonunun teşekkül ettirilmesi gerekmez miydi? Bilhassa Risale-i Nur’ların 1975’te Yeni Asya Yayınları damgasıyla basılarak, eserlerin yayınevi imzası ile neşrine vesile olan, Yeni Asya Yayınevinin de bu heyet içerisinde olması gerekmez mi?

Sonuç olarak, her Nur camiasını veya yayınevlerini temsilen seçilmiş, müdakkik, Risale-i Nur’a Osmanlıca, Arapça ve Türkçe dillerine vukûfiyeti olan ihtisas sahibi zatların iştirak ettikleri bir “Nüsha Birliği İhtisas Heyetinin” teşekkül ettirilmesi ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın devreye sokulması, nüsha birliği tartışmalarının ortadan kalkmasına vesile olabilecektir, inşallah.

Dipnotlar:

1- Resmî Gazete Tarihi: 28.02.2012 Resmî Gazete Sayısı: 28218. 
2- http://www.diyanet.gov.tr (Temel İlke ve Hedefler) 
3- http://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf 
4- http://www.aa.com.tr/tr/politika/55944-diyanet-e-elestirilere-yanit
5- Emirdağ Lâhikası I, sayfa 247.
6- Şuâlar, Hata-savab cetveli, hatalar cevaplar 65.
7- Tarihçe-i Hayat, s. 349-350.

Okunma Sayısı: 2528
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bekir

    6.3.2015 08:31:40

    Şua tedavisi; Kanserli hücrelere uygulanan bir yöntemdir. Süfyanizm kanserine karşı da uygulanacak tedavi yöntemi 5.Şua tedavisidir. 5.Şua'yı ve "Kur'ân-ı Hakîmin tilmizlerini ve hâdimlerini ikaz etmek ve aldanmamak için yazılmıştır" 29.Mektup 6. Risale olan 6. Kısım'ı beraber tahlil edildiğinde hadisenin vehameti anlaşılacaktır sanırım. Yani Süfyaniyet aldatmakla iş gördüğü için herkes aldanabilir;Üstad "Evet insan aldanır, ben de öyle bir dessasa aldandım?" diyor. Aldanmamanın yol ve yöntemi Meşveretle hareket etmek... Allah cc bizleri Meşveret'ten ve şahs-ı maneviden ayırmasın. Selam ve Dua ile...

  • M Numan

    4.3.2015 16:12:56

    "her Nur camiasını veya yayınevlerini temsilen seçilmiş, müdakkik, Risale-i Nur’a Osmanlıca, Arapça ve Türkçe dillerine vukûfiyeti olan ihtisas sahibi zatların iştirak ettikleri bir “Nüsha Birliği İhtisas Heyetinin” teşekkül ettirilmesi ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın devreye sokulması, nüsha birliği tartışmalarının ortadan kalkmasına vesile olabilecektir, inşallah." bunu senelerdiiiiirrrr dillendiriyoruz ama duyan yok

  • ali yeşilkaya

    4.3.2015 09:38:42

    yanlış yerden yaklaşmayalım.zira,sanki diyanet tam ve eksiksiz bassa mesele yokmuş gibi anlaşılıyor.basım işleri dört dörtlük olsa da,yeni asyanın fikri alınsa da,dileyene dilediği kadar basma izni verilse de bu DEVLET TEKELİ gerçeğini değiştirmez.mesele neşir faaliyetinin DEVLETİN EMRİ VE İZNİ dahilinde yapılır hale gelmesidir. bu meseleyi savunanların istediği ve düşürmeye çalıştıkları tuzak tam olarak bu.devlet tekelini unutturmak için yok eksik yok fazlayı tartıştırıyorlar.üstadın pot kırdığını neredeyse 20 senedir iddia edenlere karşı bu oyunlara gelmeyelim lütfen.

  • mustafa çelik

    4.3.2015 08:49:07

    Öncelikle sadeleştirme ve sansür aynı değil,sansür eksik birakmadir,sadeleştirme degistirmedir.Üstad 'ın sansüre bakışı Risalelerde var,oraya bakılabilir.diyaneti sansüre kışkırtma,mecbur bırakma,laiklik müdafii yapma gayretinin sebebi nedir acaba?!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı