"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Akademisyen ihraçları ve beyin göçü

İbrahim ERSOYLU
20 Ocak 2018, Cumartesi
KHK’larla yüzlerce binlerce akademisyen, sabit bir suç ve mahkeme kararı olmadan meslekten ihraç edilmeye devam edilmektedir. Bu durum Türkiye’nin ilim ve kültür hayatına müthiş bir darbe vurmak anlamına gelir. Bu talihsiz ihraçların, yurt dışına beyin göçünü hızlandıracağı muhakkaktır.

İslâm Tarihinde ilme ve ilim adamlarına değer verildiği ve çalışmalarının teşvik edildiği dönemlerde İslâm devletleri (Abbasiler, Selçuklular, Osmanlılar), din ilimleri yanında ve fen ve san’at alanında dünyada en yüksek bir seviyeye yükselmişlerdi. Abbasi Halifeleri Me’mun ve Harun Reşit, Selçuklu Sultanı Melikşah, Osmanlı Padişahları Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim ve Kanunî Sultan Süleyman gibi hükümdarlar, ilmi ve ilim adamlarını destek ve teşvik ettikleri için dönemlerinde ülkelerini dünyanın en gelişmiş devleti haline getirmişlerdi.

Ortaçağda Hıristiyan Avrupa devletleri de, ilmi çalışmalar yapan Galile gibi ilim adamlarını aforoz ederek zindanlara atmışlardı. Onlar ilme ve ilim adamlarına baskı kurup çalışmalarına engel oldukları için geri kalmışlardı.

Türkiye’de 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 askerî darbe süreçlerinde darbeciler, kendilerine siyasî destek vermeyen güzide ve seçkin yüzlerce ilim adamını ihraç ederek ülkenin ilim dünyasına büyük bir darbe vurmuşlardı. Çünkü darbeciler için ilim lâzım değildi. Toplumun cahil kalması onların işine gelirdi. Cahil insanları uyutup kandırmak ve istenen istikamete sevk etmek çok daha kolaydı. 28 Şubat post modern darbecilerine “ilim adamlarına sosyolojik araştırmalar yaptırsanız, yaptıklarınız ile ilgili halkın görüşünü sorsanız iyi olur” dendiğinde onlar, “Böyle araştırmalar bizim için iyi olmaz. Sonra kafamız karışır, yapmak istediğimiz işleri yapamayız“ diye cevap vermişlerdi.

AKADEMİSYEN İHRAÇLARI BEYİN GÖÇÜNE YOL AÇAR

Günümüzde yapılan talihsiz ihraçlar, devletin yüklü harcamaları ile yetişen akademisyenlerin, kendilerine çok cazip imkânlar takdim etmeleri kuvvetle muhtemel olan ABD ve AB ülkelerine gitmelerini teşvik edeceği muhakkaktır. Zira bu ülkelerde, ilme ve ilim adamlarına değer verildiği için, Türkiye’den ve başka rejimlerin baskısı altındaki ülkelerden gelmiş, ilimde uluslar arası şöhrete sahip çok sayıda ilim adamı vardır. O ülkeler, onlara hararetle kucak açmışlar ve ilim ve teknoloji alanlarındaki kalkınmalarında onlardan istifade etmektedirler.

Sözün Özü: Türkiye’nin idarecileri, akademisyenlerini ihraç etmekle aslında ülkenin geleceğini tehlikeye atarak bindikleri dalı kesmekte olduklarının farkındalar mı? Çok yazık. Allah yöneticilere ileriyi görecek basiret, yönetilenlere yanlışları görüp ikaz etme şuuru ve cesareti nasip etsin. Amin.

Okunma Sayısı: 2537
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • arif

    20.1.2018 00:24:02

    onlara cahil sürüler lazım.Okuyan düşünür,sorgular.Okumayan düşünemez.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı