"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gıybet yapmak ve kusur araştırmak

İbrahim ERSOYLU
03 Haziran 2018, Pazar
Adab-ı muaşeret...

Gıybet, kişileri gıyaplarında hoşlanmadıkları sözlerle anmaktır. “Gıybet odur ki, gıybet edilen adam hazır olsaydı ve işitseydi, kerahet edip darılacaktı. Eğer doğru dese zaten gıybettir. Eğer yalan dese hem gıybet, hem iftiradır; iki katlı çirkin bir günahtır.” 1

Başkasının kusur ve hatalarını araştırıp isim vererek diğerleriyle paylaşmak gıybet kapsamına girdiği gibi kardeşlik bağlarını çözer, kin ve düşmanlığın yayılmasına sebebiyet verir.

Gıybet, düşmanlık besleyenlerin, hasetçilerin ve inatçıların en çok kullandıkları alçak bir silâhtır. İzzet-i nefis sahibi olanlar, bu pis silâhı kullanmaya tenezzül etmezler. 2

Zübeyir Gündüzalp, “Herkesin bir kusurunu görüp kendi kusurlarını görmeyerek dostlarını terk eden, terk edilir... Çok tenkitçilerin, gıybetçilerin, herkesin kusurlu işlerini sayanların meclislerine yanaşma. Bu kötü ahlâk sana da bulaşır. Hem çabuk bulaşır. Zira bu fena huyun muharriki nefistir. Nefsanî şeyler nefisleri kolayca harekete geçirir.”3 demektedir.

Dipnotlar:

1- Mektubat, s. 325. Hadislerden iktibas: (Müslim, Birr, 70; Ebu Davut, Edep, 35.)

2- Mektubat, s. 324.

3- Zübeyir Gündüzalp, Altın Prensipler, s. 77.

Okunma Sayısı: 1754
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı