"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mânâ-i ismî, mânâ-i harfî ne demek?

İbrahim ERSOYLU
30 Haziran 2016, Perşembe
Mânâ-i İsmî: Varlıklara kendi namları ile bakmaktır. Meselâ “Çiçek güzeldir” denmesi mana-i ismi ile bir bakış tarzıdır. Sanki çiçekteki güzellik rastgele, tesadüfen olmuş gibi bir manayı ifade eder.

Mânâ-i Harfî: Varlıklara Cenâb-ı Hak namına  bakmaktır. Meselâ “Çiçek güzel yaratılmıştır.” ifadesi mana-i harfiyi ifade eder. Çiçekteki güzellik, onu yaratan Cenâb-ı Hakk’ın bir  eser-i san’atı olduğu ikrar edilmiş olur. 

Cenâb-ı Hakk’ın masivasına,  yani kâinata mana-i harfi ile ve O’nun hesabına  bakmak lâzımdır. Mana-i ismi ile ve esbab hesabına bakmak hatadır.

Binaenaleyh nimete bakıldığı zaman Mün’im (Nimet veren), san’ata bakıldığı zaman Sâni (san’atın sahibi), esbaba nazar edildiği vakit Müessir-i Hakikî (Hakikî olarak tesiri yaratan) zihne ve fikre  gelmelidir. (Mesnevî-i Nuriye, s. 84)

Okunma Sayısı: 7905
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı