"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fikrin “Hezeyan”laşmas

İsmail ATMACA
29 Mart 2016, Salı
Üstad Bediüzzaman “Sünuhat” adlı eserinin “Rüyada Bir Hitabe” başlıklı bölümünde gitmiş olduğu dünyevi bir mecliste, dünyevilerin “Neden geldin geleli siyasete karışmıyorsun?“ sualine “Şeytanın ve siyasetin şerrinden Allah’a sığınırım” dedikten sonra şöyle cevap veriyor ; “Evet, İstanbul siyaseti, İspanyol hastalığı gibi bir hastalıktır. Fikri hezeyanlaştırır.Biz müteharrik-i bizzat değiliz,bilvasıta müteharrikiz.Avrupa üflüyor,biz burada oynuyoruz.” (1)

Türk Dil Kurumu’nun “Güncel Türkçe Sözlük” ünde “ Hezeyan” kelimesinin mânâsı  “saçmalama, sayıklama, sabuklama” olarak ifade edilmektedir. Bu üç kelimenin yani saçmalama, sayıklama ve sabuklama kelimelerinin fiil hallerine yine Türk Dil Kurumu’nun aynı sözlüğünde baktığımızda,  “anlamsız, gereksiz, tutarsız, saçma sapan sözler söylemek veya bu tür davranışlarda bulunmak, uykuda veya bir hastalığın verdiği dalgınlık sırasında anlamsız, tutarsız sözler söylemek, abuk sabuk, saçma sapan söz söylemek” olarak zikredilmektedir.(2)

Tıbbi literatürde ise “ Hezeyan“ belli bir dönemde cemiyet içerisinde ortaya çıkan hakikate mugayir fikriyatı hakikat gibi görmek, başka insanların inançlarına ehemmiyet vermeden, var olan bir fikrin hatalı olduğuna dair kesin deliller olmasına rağmen, yanlış manalar çıkartmaya dayalı bir rahatsızlık olarak zikredilmektedir. Bu rahatsızlığın umumiyetle zihnî ve nörolojik bir hastalık ile birlikte ortaya çıkmış olduğu kabul edilmekte, ancak tıb ilminde adı konulmuş hastalık gruplarından herhangi birisiyle doğrudan münasebeti kurulamamaktadır. ”Şahısta hezeyanların olması şahsın psikozda olduğunu yani hakikati test etmesinin bozuk olduğunu gösterir”şeklinde de ifade edilmektedir. (3) 

Malum olduğu üzere, Üstad Hazretleri’nin menfi siyaseti tarifteki “İspanyol Hastalığı” olarak ifade ettiği hastalık İspanya’da ortaya çıkan bir tür grip olup, teşhis edilebilen ancak o gün için tedavisi bulunamayan ve 20.yüzyılın ilk çeyreğinde toplam yirmibeş milyon kişinin vefatına sebebiyet veren bir hastalıktır.

Hem lügat hem de tıbbi literatürdeki mânâsını ifade etmeye çalıştığımız “Hezeyan“  ise kesin olarak bir hastalık grubuna dahil edilememekte ancak ciddi bir rahatsızlık olarak zikredilmektedir. Teşhisi ve adı bile konulamayan bir rahatsızlığın tedavisinin de mümkün olamayacağını, siyaset âleminde yaşanan hâdisata baktığımızda bu rahatsızlığın hep süregeldiğini, cemiyetimizin fertlerinin zihinlerinde âdeta bir virüs gibi dolandığını/dolanacağını müşahede ediyoruz.

Siyasi keşmekeş içerisinde hemen hepimizin zaman zaman veya mütemadiyen, teşhisi bile konulamayan “Hezeyan” rahatsızlığına düçar olmamız, Üstad’ın bundan bir asır önce nazara verdiği siyasi ve içtimai hayata dair tesbitlerinin tescilini izhar etmektedir.

Öyleyse olması gereken, asrın Bediine kulak vermek, O’nun siyasi ve içtimai meselelerdeki teşhis ve tadavilerine itimat etmek, O’nun yazdığı reçetelerdeki tiryakları kullanmaktır. Aksi takdirde madden değil, ama manen yirmibeş milyon belki elli milyon memleket evladının ölümünü üzülerek seyretmek mecburiyetinde kalacağız Allah korusun.

Üstad’ın “İstanbul Siyaseti” ifadesinin ve “Avrupa üflüyor, biz burada oynuyoruz” cümlesinin ise müstakilen ele alınıp şerh ve izahının yapılması icab etmektedir. Vesselam … 

Dipnotlar:

1- Bediüzzaman Said Nursi - Sünuhat – Yeni Asya Neşriyat – Shf:157-158 

2- Güncel Türkçe Sözlük - http://www.tdk.gov.tr 

3- Hezeyan - http://www.psikolojik.gen.tr

Okunma Sayısı: 1930
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • süleyman ALIÇ

    29.3.2016 14:03:46

    Tebrikler İsmail bey kardeşim Üstad’ın “İstanbul Siyaseti” ifadesinin ve “Avrupa üflüyor, biz burada oynuyoruz” cümlesinin şerh ve izahının yapılmasını zatı alinizden bekliyoruz inşallah.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı