"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kamu vicdanı

Kadir AKBAŞ
16 Mart 2011, Çarşamba
Ergenekon soruşturması kapsamında verilen son tutuklama kararları ile birlikte Türkiye’de basın özgürlüğü yeniden gündeme geldi. Soner Yalçın, Ahmet Şık ve Nedim Şener gibi gazeteci kimliği ile ön plana çıkmış isimlerin önce gözaltına alınıp, ardından tutuklanmalarının basın üzerinde baskı kurulması amacına yönelik olduğu iddiası, belli çevrelerce güçlü bir biçimde dile getiriliyor.
Geçmişte başta Yeni Asya yazarları hakkında açılan onlarca dâvâya, haksız tazminat ödettirilmesine ilişkin kararlara, Akit gazetesi’ne karşı girişilen hukuksal linçe ve Akit yazarlarından Abdurrahman Dilipak’ın yazdığı yazılardan dolayı evinin haraç mezat satılmasına, Taraf, Zaman, Star, Yeni Şafak ve gazetemiz muhabir, sorumlu yazı işleri müdürleri ve yazarları hakkında açılmış ve sayısı dört bini bulduğu ifade edilen dâvâlara tepkisiz, duyarsız kalmış bazı basın mensupları ve destekçileri son tutuklamalar ile birlikte kısa zamanda üç kez protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.
İlk anda bir cemaat içi dayanışma gibi görünmekle birlikte, özgürlüklerin genişletilmesi çağrısı içeren bu tür faaliyetlere sempatiyle bakıyorum. Bu tür faaliyetlerin geniş bir tabanla, çoğulcu bir anlayışla organize edilmesi, talep ve eleştirilerin asgarî müşterekler üzerinden yapılması özgürlüklerin genişletilmesi amacına hizmet edebilir.
Son tutuklamalar, yargı kararlarının kamu vicdanında nasıl mâkes bulacağının artık göz ardı edilemeyeceğini ortaya çıkarmıştır. Yargılama faaliyeti elbette ki bu alanda uzmanlığı bulunan savcı, hâkim ve avukatlar tarafından yürütülecektir. Bu faaliyetin bağımsız bir güç tarafından, tarafsız ve objektif bir biçimde açık, itiraz ve temyiz yolu açık olarak gerçekleştirilmesi, adil bir yargılanma için asgarî şartların sağlanmış olması şarttır. Türkiye Cumhuriyeti, adil yargılanmanın asgarî gereklerini sağladığı iddiasındadır. Soruşturmanın gizliliği ilkesi ileri sürülerek sanık ve avukatlarından gizlenen delillere dayanılarak verilen tutuklama kararları kamu vicdanında destek bulmamıştır. Varlığını sürdürmekte kararları, eylem planlarını sürekli güncellediği anlaşılan yasa dışı bir yapılanmanın bütün uzantılarına aynı anda ulaşılamayacağı tabiîdir. Ancak “Neyle suçlandıklarını bilmeden tutuklandılar” türü yakınmaların uzun vadede kamu vicdanında, yargı erkine karşı duyulan güvensizliği derinleştireceği unutulmamalıdır.
Soruşturma evresinin kısa zamanda tamamlanması ile iddianamenin düzenlenmesi, isnad olunan suç ve delillerinin sanık ve avukatları ve kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Yargı organlarının kamuoyunu ikna etmek gibi bir yükümlülükleri yok elbette. Ancak kamuoyunun yoğun ilgi duyduğu dâvâlar ve soruşturmalar hakkında toplumun doğru bilgilendirilmesi yargılama sürecinin sağlıklı yürütülmesi açısından önemlidir. Neyin suç, kimin suçlu, kimin suçsuz olduğuna kamuoyu ve basın mensupları karar vermeyecektir. Bu karar belirli prosedür ve süreçlerin sonunda mahkemeler ve Yargıtay tarafından verilecektir. Yargılama süreçleri içerisinde kamuoyunun bilgilendirilmesi yargıya ve hukuk devletine olan güven duygusunu güçlendirmeye yarayacaktır.
Başta Ankara ve İstanbul Barosu olmak üzere bazı baro başkanlarının açıklamaları, CHP yönetimi ile basının belli bir kesiminin tek yanlı eleştirileri karşısında yargı üstü kapalı tehdit içermeyen açıklamalar ile toplumu aydınlatmalıdır. Yargı erki sahip olduğu yetkileri hoyratça kullanmaktan kaçınmalı, aldığı her kararın öncelikle kamu vicdanında denetleneceğini bilmeli ve kamu vicdanını yaralayacak uygulamalardan kaçınmalıdır. 
Okunma Sayısı: 1849
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı