"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Âdil yargılamanın temel prensipleri

Kâzım GÜLEÇYÜZ
29 Ekim 2016, Cumartesi
OHAL çerçevesinde devam eden tasfiye operasyonlarının hukuk çerçevesinde yapıldığı ısrarla ve tekrar tekrar ifade ediliyor, ama uygulamalar bu söylemi pek doğrulamıyor.

Herşeyden önce, gerek açığa alma ve ihraç işlemlerinde, gerekse gözaltı ve tutuklama kararlarında esas alınan kriterlerin hukukî geçerliliği tartışmalı ve itirazlara konu.

Meselâ iktidarın milat olarak 17-25 Aralık’ı göstermesine karşılık, “Hayır, asıl milat Ergenekon-Balyoz operasyonları veya MGK’nın Ağustos-2004 kararları olmalı” diyenler var.

Kriterlerin, hedefteki “cemaat”le irtibatlı kurumlarla ilişki üzerine bina edilmesi de hukukî olmaktan ziyade siyasî ve sübjektif.

Üç ay öncesine kadar yasal bir statüye sahip olan okullar, üniversiteler, banka, sendika, yardım kuruluşu... ile bir şekilde yolu kesişen herkesin suçlu sayılması olacak şey mi?

Kaldı ki, tasfiye edilenler içinde bunlarla dahi ilişkisi olmadığı halde sırf şahsî husumete dayalı asılsız ihbarlara hedef olmuş insanların ciddî bir yekûn tuttuğu belirtiliyor.

Süreçteki en önemli problem, âdil yargılamanın en temel prensiplerinin ihlal edilmesi. 

Bunların başında masumiyet karinesi olarak bilinen, “Kişi, suçluluğu mahkeme kararıyla hükme bağlanıncaya kadar suçsuz sayılır” ilkesi geliyor. Ama yaşanan süreçte insanlar suçsuzluklarını ispata zorlanmak gibi bir garabetle karşı karşıya bırakılıyor. Oysa ortaya atılan suç iddiasını ispat etme yükü suçlanana değil, suçlayana ait.

İhlal edilen bir diğer prensip suç ve cezanın şahsîliği. Suçlu olup olmadığı dahi belli olmadan tasfiye işlemlerine hedef yapılanların aileleri ve yakınları da mağdur ediliyor.

Âdil yargılamanın çok önemli şartlarından biri savcılara taallûk ediyor: Soruşturmayı, sanıkların sadece aleyhinde olan değil, lehindeki delilleri de dikkate alarak yürütmek.

Bir başka olmazsa olmaz şart savunma hakkı. İnsanlar çok ağır ithamlarla suçlanıyor; ama kendilerini savunmalarına imkân verilmiyor; sanıklar avukat dahi bulamıyor; riski göze alarak savunmayı üstlenen avukatlar derdest edilip hesaba çekiliyor; dahası hâkimler bile inanmadıkları tutuklama kararlarına imza atmak zorunda bırakılıyor.

Ve başka bazı davalarda sopa gibi kullanılan “âdil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ithamı, bu süreçte telaffuz dahi edilmiyor.

Yargısız infaza dönüşen “gerekçesi tartışmalı ve uzun tutukluluk”lar dün de bir hukuk ayıbıydı, bugün de farklı mağdurlarla devam ediyor. 

Bugün uzun tutukluluktan bîzar olanlar içinde dün kendileri yetkiliyken başkalarına aynı şeyi yapanlar da varsa: Sistem şimdi onları vuruyor. 

Başka dinlerin mensuplarıyla dostluk - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/ video/baska-dinlerin-mensuplariyla-dostluk_413564 … @yeniasya aracılığıyla

Okunma Sayısı: 6912
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Serdar

    29.10.2016 23:52:16

    Hukuk derken hala evrensel hukuk mu anlıyorsunuz.

  • Ersan

    29.10.2016 17:17:17

    Baba yanlış yaptı diye oğlunu evden mi kovar .hatası varsa uyarır yanlışını söyler. Devlette bir baba gibi olması gerekir uyarmalı ama kesip atmamalı.Dün suç olmayan yarin suç olabilir mi anayasada yok mu

  • özkan

    29.10.2016 15:38:11

    Huseyin bey niye garipsiyosunuz ki... Yeni asya dan başka hangi nur cemaati bu zulüm için tek bir söz söyledi. Hepsini karşı husnuzannım vardı eskiden şu an ne yazık ki tamamen bitti. Dost tv ya da bi başkası hepsi ne yazık ki r.n.k sadece okumakla yetinmişler kalplerine işleyememiş. Yazık ki ne yazık... Bende esimle beraber ihraç edildim lakin Mağduriyetimiz degil cemaatlerin böylesi sessiz kalışı bizi yıktı; hemde ne yıktı...

  • CESUR ADAM

    29.10.2016 15:27:17

    Yahudiye dindaşını satanaiYAHUDİ CESARET ÖDÜLÜ alıp din,iman diyerek İSRAİL in çevresindeki İSLAM BELDELERİNİN İÇ SAVAŞ haresinde kavrulmasına sebep olanlara destek varken sana neden baksınlar HUSEYİN KARDEŞİM. Onlar zalimin zalimliğinden,haksızlık yapanın ortaklığından elbette hesap vereceklerdir.

  • Huseyin

    29.10.2016 14:19:54

    Ey dünya ve ahiret gardaşlarim ! Dost TV ye bir cv birakayim dedim, Allah'in yarattığı bir bayandan görmediğim hakaret kalmadı erkek olarak . Mağdur oldugumu dile getirdim, sözüm ona savcı oldu avukat oldu belkide müneccim oldu ve dediki: Size acımak yok dünyada suruneceksiniz. Ayıptır ayıptır ayıptır. Hasbunallah ve nimel vekil. Kimi kime şikayet edem ustadin mirasçıları!

  • CESUR ADAM

    29.10.2016 12:02:37

    28 ŞUBAT mağdurları olduğu gibi mağdur edenlerde elbette var.Güya bu haksızlıkları yapanlara karşı çeşitli nam altında operasyonlar yapıldı ve biride BU DAVALARIN SAVCISIYIM diyerek oy topladı,kahraman ilan edildi.Gün geldi bu DARBECİLERİN arasına bilerek masumlarda katıldığı için GERÇEK SUÇLUAR bunların yanında affedildi ve daha dün bir mağdura 1 milyon tazminat haberini basında okuduk.Bugün darbeci ve terör örgütüne yardım yataklık diyerek binlerce mağdur var.Yarın bunlarda TAZMİNAT ALACAKLAR.Esasen bu tazminatları BECERİKSİZ İDARECİLER ÖDESİNLER.

  • Abdurrahman KOÇAK

    29.10.2016 09:36:50

    Hukuk herkese lazım...Yeni Asya bunu hep müdafaa ederek geldi...Müdafaa etmejye devam edecek inşaallah..

  • Serdar celik

    29.10.2016 08:44:17

    Sendika...banka..okul kriter olmamalidir...

  • Fatıma

    29.10.2016 00:40:28

    O kadar çok keyfi ve şahsi uygulamalar var ki...hükümet hukuka uymuyor hukuku kendilerine uyduruyor. Kendi keyifleri için binlerce insanın canını acıttılar. Allah büyük tek sığınağımız O. Hali bir tek O'na arz ediyoruz.

  • i.seyda

    29.10.2016 00:16:44

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarına bakıldığında Türkiye en fazla cezayı adil yargılama kriterlerine dikkat etmediği için aldığı raporlara konu olmuş ve Adalet Bakanlığı bir yazı ile bunu ilgili birimlere göndermişti. Acaba bugün yaşananların sonucunda ortaya cikmasi muhtemel cezaları kim kimin parasiyla odeyecek?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı