"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ali Coşkun: Tek adamlığa karşı çıktım

Kâzım GÜLEÇYÜZ
15 Kasım 2014, Cumartesi
AKP kurucularından ve ilk AKP hükümetinde bakanlık yapmış olan Ali Coşkun, siyaseti bıraktıktan seneler sonra, partinin ve iktidarın gidişatıyla ilgili değerlendirmelerinde şu önemli ve manidar tesbitleri dile getirmiş:

“AK Parti’yi kurarken çizdiğimiz kırmızı çizgilerden biri, istişareydi. Erken seçim kararı alınınca, Sayın Erdoğan listeleri kendisinin yapacağını, istediği arkadaşı istediği il’e koyacağını söyledi. Nitekim 2007 yılına bakarsanız, bütün bakan arkadaşların yeri değişmiştir. Ben kendisine, benimle mutabık kalmadan sıramı ve ilimi değiştiremeyeceğini söyledim. Orada anlaşamadık. Beni Malatya, Balıkesir veya Çanakkale’den bir yere koymak istedi, ben istemedim. Yerimde, İstanbul’da kalmak istedim. Daha ötesi, tayin edilen adam olmak istemedim. Çünkü 12 Eylül’den sonra yapılan Anayasa, Siyasî Partiler Yasası ve Seçim Kanunu öyle bir sistem getirmiş ki lideri tek adam yapıyor. Ben bu tek adamlığa karşı çıktım.
“Milletvekilinin liyakati ne olursa olsun, kazanacağı il’e ve sıraya konduğu zaman seçiliyor. Seçildikten sonra milletvekili biliyor ki, ‘Beni liderim listeye koyduğu sürece seçilirim.’ O zaman milletin vekili olmaktan çıkıyor, liderin vekili oluyor. Dolayısıyla bakanlık yapmış insanı bile, tayin eder gibi ‘Sizi de şuraya koydum’ düşüncesi, demokratik sistemin yerleşmesi bakımından fevkalâde yanlıştır.
“Ekonominin yumuşak karnı olmaya devam eden sorunlar var. Bunlardan biri bütçe açığı. Bütçe açığı nedeniyle yatırımlar yavaşladı, üretim yavaşladı. Kamu maliyesinde biraz fazla yatırıma gidildi. Bütün bakanlıklar, lüks binalara taşındı. İnşaat yatırımlarıyla ilgili Ali Babacan, biraz geç de olsa, haklı bir noktaya değindi; ama önce kamudaki lüks inşaatları frenlemeleri lâzım! Bu, valiliklere kadar intikal etti.
“Devletin aslî görevi güvenliktir, adalettir, eğitimdir, sağlıktır. Maalesef, hükümet devletçi bir zihniyete kayar gibi görüntü sergiliyor. Torba Yasaya bir gecede, kimsenin görüşünü almadan, binlerce işadamıyla  ihracatı 150 milyar dolarların üzerine çıkaran bir hareketi, yabancı yatırımları 10 milyarların üzerine çıkan bir hareketi, DEİK’i devletleştirdi. 
“Siyasî otoritenin ekonomiye müdahalesi yönünde bir eğilim görülüyor. Bu fevkalâde tehlikelidir. Siyasî bakımdan BDDK’yı yönlendirmek, bankalara şu veya bu şekilde baskı yapılması, sadece bir bankanın ve mudilerinin zarar görmesiyle bitmez. Güven sarsılır.”

(Fatih Vural, Bugün-Pazar, 21.9.14)

tweet 1: Roller değişiyor: Risale-i Nur'a bandrol engeli ve devlet tekeli AKP'yi yasakçı durumuna düşürürken, CHP buna karşı çıkıp kalkmasını istiyor.

tweet 2: Halk 76 yıl sonra dahi, iddia ettiğiniz gibi hiçbir zorlama olmadan M. Kemal’e bağlılığını gösteriyorsa, onu niye hâlâ kanunla koruyorsunuz?

Okunma Sayısı: 3808
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nadir Hatipoğlu

    15.11.2014 18:24:47

    Yeni Asya okurları yavaş yavaş CHP ye oy vermeye hazırlanıyor diye hissediyorum. İlk adımlar atılmaya başlandı. Yazarlar yavaş yavaş balıklara yem atmaya başladılar. Dün bir bugün iki. Daha neler göreceğiz bu dünyada!

  • ali yeşilkaya

    15.11.2014 17:20:53

    ayrıca,ali coşkunun veya benzeri isimlerin hükümet ve başındaki rükün hakkında menfi tesbitlerde bulunması şahsen beni ilgilendirmiyor.zira sizin de belirttiğiniz gibi vaktinde bunları söyleyebilmek kıymetlidir. ama kamuoyunda genel kabul gördüğünün aksine erdoğanın tekadamcı zihniyetine,parti içerisinde de karşı çıkan hatırı sayılır bir grubun varlığına işaret etmesi açısından ehemmiyetli. siyaseten bakıldığındaysa;yarın merkez sağ canlandığında,bu itirazların önemi ve etkisi daha net anlaşılır.

  • ali yeşilkaya

    15.11.2014 17:10:41

    cemaatimi kastediyorum kıymetli kalyoncu kardeşim. zira meşveret kararlarımıza göre bu iki parti de oy verilebilecek partiler değil.ve yine meşveret kararlarımıza göre bizim bugünkü siyasette yol gösterici olmak ve tarafgirliklere kapılmamak gibi sorumluluklarımız var. yani ben birilerini temsilen değil,yeni asya nur talebelerinin bir ferdi olarak,meşveretlerimizin gereğini söylüyorum. 'hayır meşveretlerimizden farklı kararlar çıktı' diyene delilini sorarım. 'hayır ben meşveretin verdiği kararı doğru bulmuyorum' diyene de saygı gösteririm.fakat mesleğimizin en ehemmiyetli düsturlarından birisini incitmeye de hoş gözle bakamam. şahsi fikir hürriyetine de hürmetim sonsuz.lakin risale-i nurlar zemininde,insaf ve vicdanı elden bırakmadan münazara faydalı olur.

  • R.Kalyoncu

    15.11.2014 15:19:52

    Sayın Ali Bey Kardeşim, Yorumlar kişisel görüşleri yansıtır. Diğer okuyucuların bunlardan alınganlık göstererek, Yazar adına savunma yapması yerine; söz konusu makaleye dair kendi düşüncelerini saygı çerçevesi içinde belirtmesi daha uygun olur. Bu bağlamda, konu ile ilgili sizin de bir düşünceniz varsa bunu özgürce belirtmeniz için her hangi bir engel bulunmamaktadır. Ayrıca “bize göre... yol göstermeye çalışırız.” şeklindeki ifadelerinizden neyi kastettiğinizi ve zat-ı alinizi kimleri temsilde yetkili gördüğünüzü, lütfeder açıklarsanız aydınlanmış olur, müteşekkir kalırız.

  • ali yeşilkaya

    15.11.2014 14:14:15

    sayın kalyoncu, yazıda chp den bahis yok.nedense iktidara itiraz edilen her yazıyı ve hatta risale-i nurdan parçaları dahi 'chp den dost olmaz onlar şöyle yaptılar' şeklinde karşılıyorsunuz. üstad chp ye mektup yazmış.ona dahi siyasi bir tarafgirlikle yaklaşıyorsunuz.lütfen şunu anlayın;bize göre ne akp ne chp,demokrat ve oy verilmeye uygun partiler değil.onların iyi yaptıklarına iyi,kötü yaptıklarına kötü der ve yol göstermeye çalışırız.insani muaşeret dahilinde risale-i nura dost olmalarına gayret ederiz.dp dışındaki herhangi bir partiyi siyaseten desteklememiz ise mümkün değil.

  • R.Kalyoncu

    15.11.2014 09:53:03

    Adı geçen zat-ı muhterem, bu iktidarın sabık Bakanlarındandır. Bizim politikacılarımız, her ne hikmetse, makam mevki elden gittikten sonra doğruları söylemeye başlıyorlar. Bu ilk örnek değil; eski Kültür Bakanından İçişleri Bakanına kadar aynı tablo. Haliyle, bu tavırları inandırıcı olamıyor. Ayrıca, ANAP kökenli olan bu Sayın Bakana sormak lazım, Türk siyasi hayatında hangi dönemde ve hangi partide tek adamlık olmamıştır? 12 Eylül yasalarından yakınmaları da samimiyetten uzak.. Kendisinin de yetkili mevkilerde bulunduğu, 12 Eylül sonrasında iktidar olan ANAP döneminde, bu Kanunların değişmesi için nasıl bir gayret göstermiş? Ne bu gibi politikacılara ve ne de temel siyasi felsefesi Kemalizm olan CHP’ye itibar edilmeli..

  • HÜSEYİN İLHAN

    15.11.2014 09:02:02

    ALİ COŞKUN beyin yanlışı dile getirmesi şu an mv.olamamasına bağlamak yanlış.Çünkü ortada DİKTATÖRLÜK var ve demokrasi adı altında yapılanların asla demokrasi ile alakasının olmadığıdır.Peki 2010 refarandumundan sonra HSYK teşekkülünde olanların 3 yıl sonra çıkan tabloya bakıp işine gelmediği için yanlış yapmışız demesi noluyor kardeeeş.Şahsı ve menfaatine uymayan işi değiştirenlerin yaptığı yanlışın biri 65 YAŞ ÜSTÜNE bedava seyahattir ki KUL HAKKIDIR,ADALETSİZLİKTİR VE ZULÜMDÜR.Varlığı olan 65 yaş üstüne borcu olan,ailesinin maişeti için riskleri göz önüne alıp saatlerce direksiyon sallayna ihtiyaç sahibi insanların aracını bedava oy için peşkeş çekmek İSLAMIN HANGİ KAİDESİ,HAK VE ADALETİN NERESİYLE BAĞLANTILI.UYAN KARDEŞİM UYAAAAN GAFLETTEN UYAN.SİYASETÇİ hatasız olurmu.Hala savunuyorsan akıl,iz'an vicdan ve el insaaaf diyorum.

  • Garib Doğu

    15.11.2014 08:04:47

    Gerçeği itiraf güzel de,geç itiraf sorunlu.Maalesef zamanında ve zemininde yanlışlara gerekli tepki verilmediği için bu tip itirafların pek faydası olmuyor.Yara kangren olduktan sonra farkına varılıyor ama,o zaman da işten geçiyor.Sosyal yaralara,sorunlara (fikri ve ameli bazda)zamanında karşı çıkılsa,gerekli ikazlar yapılsa,tedbirler alınsa, büyümez,en az zararla atlatılır.Yoksa çapı büyür,bazen etkileri asırlara akseder.İslam tarihine bakılsa çok örnekleri görülecektir.Cenab-ı Hak idarecilerimize basiret ve istikamet versin.Tabii ki milletimize de...

  • HÜSEYİN İLHAN

    15.11.2014 07:45:44

    1-AKP asla DEMOKRAT olamadı ve demokrasiyede inanamadı.Bakınız il,ilçe teşkilat seçimi yapılıyor.Seçime 1 aday giriyor ve seçildi deniyor.2.Adaya izin yok.Önseçim yok.Temayül dedikleri uydurmasyon var. 2-Resulullah efendimiz SAV.HENDEK harbinden önce sahabeleriyle MEDİNE için savunma toplantısı yapıyor ve kendi görüşü olmayıp SELMAN-İ FARİSİ HZ.lerinin düşüncesine destek veriyor ve o kabul ediliyor.Müslümanın emsal alması gereken budur. 3-Geçmiştekileri lider sultası diye tenkit edenlerin ASIL LİDER SULTASI VE DİKTATÖRLÜĞÜNÜ alkışlaması ise tam riyadır.

  • Akif kara

    15.11.2014 01:24:19

    Tayyib erdogan Ali coskun beyi 2007 genel secimleri oncesi 156 milletvekili ile beraber liste disi birakmasaydi smdi gikim cikmaz mecliste rahat rahat otururdum simdi konusuyorum cunku kuyruk acisi var

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı