"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Atatürkçülük rekabete açılmalı

Kâzım GÜLEÇYÜZ
22 Kasım 2014, Cumartesi
Prof. Dr. Eser Karakaş’ın geçen hafta yayınlanan “Atatürkçülük ve yeni Anayasa” başlıklı yazısında dile getirdiği bazı önemli tesbitleri okuyucularımızla paylaşalım:

* Atatürkçülük, beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz, savunursunuz ya da savunmazsınız, bir ideolojidir.

* “Atatürkçülük bir ideoloji değildir” diyen bazı kemalistler atatürkçülüğe büyük haksızlık etmektedirler, zira ideoloji demek sistematik bir düşünce biçimi demektir, atatürkçülük bir ideoloji değil ise sistematikten yoksun bir görüş anlamına gelir, ideolojilerin donmuş olması da gerekmez, dinamik ideolojiler vardır, ideoloji kavramının küçümsenmesi bize özgü bir şeydir, evrenizm (Kenan Paşa) anlamına gelir muhtemelen.

* Atatürkçülüğün temel meselesi kendi içinden değil, bu ideolojinin anayasal bir ideoloji olmasından kaynaklanmaktadır.

* Atatürkçülük de, başka ideolojiler gibi, yarışabilir, yarışılabilir bir siyasal ideoloji haline gelmelidir, anayasal temelleri olan bir ideoloji rekabet dışı bir ideoloji olmaktadır, atatürkçülüğün ya da kemalizmin yarış dışına çıkmış olmasına en çok atatürkçüler karşı çıkmalıdır.

* Atatürkçülük anayasal, yani siyasal rekabet dışı bir ideoloji olduğu sürece siyasal partilerin bu ideolojiyi benimsemeleri de haksız rekabet konumu oluşturmaktadır.

* Anayasalarda sadece ve sadece insan hakları ideolojisi, aksinin savunulması meşru olmadığı, olamayacağı için yer alabilir, başka ideolojilerin, buna atatürkçülük, kemalizm, sosyalizm, liberalizm, (...) de dahil, anayasal ideoloji olarak anayasaları şekillendiremezler.

* Mesele atatürkçülük değil, bu ideolojinin anayasal bir ideoloji oluşudur.

* Atatürk tartışmaları tarihsel tartışmalardır, yurttaşların ortak tarihimize şöyle ya da böyle bakmaları en temel yurttaşlık haklarıdır.

* Atatürkçülüğün yarışabilir, yarışılabilir bir siyasal ideoloji haline gelmesi en çok atatürkçülüğün yararınadır; ekonominin rekabet ilkeleri ve etkinlik sonuçları siyaset için de geçerlidir, rekabet dışı her alan geriler, zayıflar, bu temel ilkeyi atatürkçü arkadaşların siyasete yönelik iyi düşünmeleri, irdelemeleri şarttır. 

* Yeni Anayasada (...) atatürkçülük, Atatürk milliyetçiliği, Atatürk ilke ve inkılapları gibi kavramların anayasal bağlayıcılığına son verilmelidir. (Star, 14.11.14)

tweet 1: İlker Başbuğ M. Kemal için Sözcü’ye “Yeni bir ülke YARATTI, Türk devrimiyle bir MUCİZE gerçekleştirdi, ona en yakışan tanım ÖLÜMSÜZ” demiş!

tweet 2: Fevzi Çakmak’ın torunu: Dedem dindardı, ama hiçbir zaman Atatürk devrimlerine karşı çıkmadı ve son nefesine kadar Atatürk’ün yanında oldu.

Okunma Sayısı: 1810
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Asmaz

    23.11.2014 01:31:56

    Atatürkçülük bir ideoloji değildir.onun zamanıda böyle bir şey yoktu,kraldan çok kralcı geçinenler tarafından ideoloji yapılmak istenmiştir.nitekim,12 eylül döneminde Genelkurmay tarafından hazırlanıp meb tarafından basılan Atatürkçülük isimli 3 ciltlik kitapta katıksız Atatürkçü İsmet Giritli;artık atatürkçülük ideolojisini oluşturmalıyız! diyor.demek böyle bir ideoloji yok.o da itiraf ediyor.zorlamayla da ideoloji olmaz

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı