"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avustralyalı gazeteci Adams: Said Nursî’nin cesaret ve azminden etkileneceksiniz

Kâzım GÜLEÇYÜZ
04 Ekim 2020, Pazar
Geçen Ağustos’ta rahmetli olan Müslüman Avustralyalı gazeteci Peter Barnett’ın Üstad Bediüzzaman’ı ve Nur hizmetini anlattığı “Kıvılcımın Muhafızı” kitabının başında, yazarın gazeteci dostu Philip Adams’ın bir takdim yazısı var. Bir kısmını aktaralım (Çeviri için Elif Akbulut’a teşekkürler.):

Aslında yazmak istediklerim Peter Barnett hakkında. Yıllardır arkadaş olduğumuzu ifade etmek benim için iftihar vesilesi. Avustralya’nın en seçkin gazetecilerinden biri iken, zamanla maneviyata yoğunlaşmak için dünya meşgalelerinin bayağılıklarını terk etti. 

Onunla bu yolculuğu paylaşamasam da istikrarına hayran kaldım. Ruhunun özgürlüğünü ispatlayabilmek için İslamı kucakladı. 

Yıllarca aklınıza gelebilecek her çeşit Hıristiyan tarafından binlerce taciz edici mesaja maruz kalmam beni ateistliğe götürdü. 

Beni şok eden şeylerden biri de inandıkları din hakkında ne kadar cahil oldukları idi. 

Bu yüzden bana uzun zamandır insanlar hiç incelemedikleri bir inançla anılmayı iddia edemezler gibi geliyordu. O inanç ki, çoğu zaman anne sütüyle ya da biberonla geliyor. (...) O insanlar imanın hiçbir değerlendirme ya da herhangi bir düşünsel bir süreç gerektirmediğini düşünüyor gibi görünüyorlar. (...)

Pek az sayıda dinî inanç mantık analizlerine karşı hayatta kalabilir. Öte yandan, inançlarını itinayla gözden geçiren ya da sorgulayan inanç sahiplerine şapka çıkartırım. Ya da daha iyisi, daha uygun olan bir din bulma arayışına girenlere, ki Peter bu kategoriye dahildir. 

Peter öyle bir adamdır ki, başı çatlayıncaya kadar düşünür ve dinî değişiminde de araştırmacı gazeteciliğinin izleri görünür. Sonuç olarak, bu konuda özel becerilerini kullanıp, Said Nursî’yi derinlemesine araştırdı. 80’ine merdiven dayamışken, bir kahraman arayışı için Türkiye’de binlerce kilometre yol kat etti

Avustralyalılar Atatürk’e karşı kayda değer bir saygı duyarlar. Kitabın ilerleyen bölümlerinde Said Nursî’nin neden onun için bu denli büyük bir “problem” olduğunu göreceksiniz.

Nursî’nin imanına kapılmasanız da, eminim onun cesaret ve azminden etkilenecek ve kitabı okudukça, bir yazar ve iyi bir insan olarak Peter’ın erdemini keşfedeceksiniz.

***

Bu vesileyle bunların yazılmasına vesile olan Barnett’ı bir kez daha rahmetle yad edelim.

Okunma Sayısı: 3254
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Kılıçarslan

    4.10.2020 11:40:08

    Cennet mekan üstad Bediüzzaman hazretleri, İman Kur'an hizmetlerinin inkişafı sırasında uğradığı zulüm ve çilelerle, kendisinden sonra gelecek, İslam'ın mazlum bahtiyar evlatları, İman Kur'an hadimlerine örnek alıp, sabredecekleri bir iman abidesi olmuştur. Üstadın hayatını adeta çilelerine şifa kaynağı saymışlardır. Ne mutlu Üstadın yolunda vefa ve sadakat ile yürüyenlere. Rabbim çektikleri ve sabır gösterdikleri çileleri insanlığın hidayetine vesile kılarak, İslam'ın sahili selametine ulaştırsın. Amin

  • İsmail Atak Cebecili

    4.10.2020 09:32:24

    Peter Barnett VE kİTABI HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİYE İHTİYACIMIZ VAR. İman kime, nasıl, ne zaman nasip olacak bilmemiz mümkün değil. Bu sebeple, özellikle online bir Dünyada daha fazla gayret ve çabaya ihtiyaç olduğu görülüyor, anlaşılıyor.

  • Oğuz Yiğiter

    4.10.2020 07:25:28

    Türkiye'den binlerce km. uzaklıkta olmak, ihtiyacını tam hissederek ve samimi olarak,hakikati araştırma gayreti sonucu ; tahkikî bir iman olmasının yanında, ülkemizde hâlâ çok insanın ve ehl-i imanın çözemediği, " Bediüzzaman-M. Kemal" denklemininin nüansını nazara veren bir makale. Demek tahkik mesleği böyle bir şey... Bu ayrıntıyı özellikle nazara veren makale için : Tebrikler dualar...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı