"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakanlık daha neyi bekliyor?

Kâzım GÜLEÇYÜZ
22 Ekim 2019, Salı
KEYFîLİKLER SÜRERKEN

Adalet Bakanı Gül, cezaevlerine kitap kampanyasını gündeme getiren Sözcü yazarı Emin Çölaşan’ı arayıp demiş ki:

“Bizim de Bakanlık olarak bütün amacımız tutuklu ve hükümlülere kitaplar sağlayıp onları okumaya teşvik etmektir. Bu konuda çalışmalarımız var. Örneğin Aliağa Cezaevi kütüphanesinde 4900 kitap olduğunu öğrendim. Sözünü ettiğiniz kampanya konusunda arkadaşlarıma talimat veririm, bu işin nasıl yapılacağını belirlesinler.” (19.10.19)

Risale-i Nur başta olmak üzere benzer kampanyaları yıllardır sürdüren bir yayın kuruluşu olarak Bakanın cezaevlerine kitap temini ve okumayı teşvik konusuna yaklaşımını elbette ki takdire şayan buluyoruz.

Ama bu destek ve teşvikten önce yapılması gereken birşey var: Bazı cezaevlerinde inat ve ısrarla hâlâ devam ettirilen keyfî kitap ve gazete yasaklarının artık kaldırılması.

Bunun en yeni örneklerinden biri, Cumhuriyet yazarı Emre Kongar’ın yazısına aksetti. 

Buna göre, CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in, şehirdeki iki cezaevinde tesbit ettiği keyfî uygulamalardan biri, Yeni Yaşam gazetesiyle birlikte Yeni Asya’ya konulan keyfî yasak (20.10.19).

Avukatımız Mustafa Özbek konuyla ilgili olarak CİMER’e başvurup, Yeni Asya’nın ve yayınladığı Kur’an-ı Kerim ve Risale-i Nur eserlerinin dahi bazı cezaevlerinde engellenmesinin kanuna aykırı ve suç olduğunu ilettiğinde Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından, Bakan adına Tetkik Hâkimi Mahmut Çevik imzasıyla Özbek’e gönderilen açıklamada gazetemiz ve yayınlarımız için “Genel Müdürlüğümüzce alınmış bir yasaklama kararı bulunmamaktadır” denilmişti (Yeni Asya, 24.7.19).

AYM’nin de, kanunla belirlenen istisnalar dışında tutuklulara gazete ve yayın yasağı konulamayacağı yönünde birçok kararı var.

Buna rağmen, Eskişehir’dekiler dahil olmak üzere, bazı cezaevlerindeki keyfî engellemelerin hâlâ devam ediyor olması ne ile ve nasıl izah edilebilir? Bakanlık bu sorumsuzluğa müdahale etmek için daha neyi bekliyor?

Bu konuyu şimdiye kadar defalarca yazdık, konuştuk. Ama görülüyor ki, uygulamada keyfî direnişini hâlâ inatla sürdürenler var. Cezaevleri birilerinin derebeyliği olmaktan artık çıkmalı.

Hukuk devleti olmanın bir gereği de bu.

Okunma Sayısı: 4910
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    22.10.2019 16:41:53

    Yeni Asya ve yayınlarına getirilen keyfî yasak;kabul edilemez.Derhâl bu ambargo kaldırılmalı.Hükümlü ve tutuklu insanların;ekmek ve ilaç gibi ihtiyaçlarının olduğu bu eserler,onlardan esirgenmemeli.Yetkililer acilen bu işe el atıp,çözüm üretmeli.Yoksa;istenmeyen şeylere sebep olabilir,ayrıca gelmesi muhtemel musibetlere de dûçar olabilirler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı