"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bediüzzaman ve Kostroma Camii

Kâzım GÜLEÇYÜZ
21 Mayıs 2017, Pazar
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in 5.5.17’de Kostroma Camii açılışında okuduğu hutbede Bediüzzaman’dan bahsettiği cümleler şunlardı:

“Aralarında büyük İslam âlimi, İslam mütefekkiri Bediüzzaman Said Nursî’nin de bulunduğu 400’ü aşkın Müslüman Türk askeri bu topraklara geldi, kaldı, yaşadı, Tatar Müslüman kardeşlerine sığındı ve sonra bazıları vatanlarına dönebildi, bazıları ise bu topraklarda şehit oldu. Bediüzzaman buradaki çocuklara Kur’an ve iman hakikatlerini anlattı.”

***

Üstadın Bitlis müdafaasında Ruslara esir düştükten sonra Kosturma’ya gönderiliş serencamı Tarihçe’de (s. 125) ve Kosturma hatıralarından biri 26. Lem’a’nın (İhtiyarlar Risalesi) 9. Rica’sında (Lem’alar, s. 361), Rusya’nın şimalindeki bazı anekdotlar da (Lem’alar, s. 441) ile Şualar’daki (s. 352) “Haksıza yardım” mektuplarında ve Rus kumandana ayağa kalkmama hadisesinin anlatıldığı Ehl-i Sünnet makalesinde (Şualar, s. 549) okunabilir. 

***

Üstadın Kosturma’da kaldığı Tatar Camiinin izleriyle ilgili olarak 1991’de oralara gidilerek yapılan tesbitlerin yer aldığı ve Han Yayınları tarafından kitaplaştırılan “Üstadın Kosturma Esaret Günleri” adlı kitapta, Üstad oradayken onu gören ve hatırlayan yaşlı Tatar teyzeyle yapılan görüşme de aktarılıyor.

88 yaşındaki Hayrünnisa Teyze tercüman aracılığıyla sorulara cevap verirken diyor ki:

“Adını hatırlamıyorum, ama onu çok gördüm. Uzun boylu, kara başlıklı, heybetli bir adamdı. Zor (büyük) kişiydi. Mescitte kalıyordu. Ben küçük olduğum için heybetinden dolayı çekinirdim. Ama buradaki bütün adamlar onu yahşi görür ve severlerdi.”

Kitapta, Üstadın kaldığı caminin 1953’te, kıyıdaki birçok evin de yıkılmasına yol açan Volga taşkınında yıkıldığı bilgisi aktarılıyor.

Yıkılan caminin yerine Kosturma merkezinde yenisinin inşası, bu ziyaretin yapıldığı 1991’de gündeme getirilmiş; merhum Mustafa Sungur Ağabeyin de yoğun gayretleriyle başlayıp devam eden inşaat 2013’te büyük ölçüde tamamlanmış. Bu süreçte babası gibi ciddî katkıları olan Muhammed Nur Sungur diyor ki: “Keşke caminin adı, başından beri konuşulduğu gibi Said Nursî olsaydı...”

***

Bir masuma zulmeden, bütün insanlığa zulmetmiş gibidir. On binlerce masuma yapılan zulümlerin ağır vebali ona göre hesap edilsin.

Üniversitesi açılırken İbn Haldun’dan: Dünya bir bahçe gibidir ve bu bahçenin duvarı devlettir. Devletin nizamını kuracak olan, hukuktur.

İbn Haldun’dan: Dünya barışının temelini adalet oluşturur. Halkın birliği ve huzuru ancak adaletle sağlanır.

Okunma Sayısı: 5001
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • burak

    21.5.2017 05:15:14

    adalet yapayalnız yokluğa,soğuğa,açlığa ,susuzluğa mahkum edilmiş.vicdanlardan uzak en ücralara sürgün edilmiş.onun bu kadar kimsesiz ve yetim kaldığı görülmemişti.değer ver ildiğinde dünya ve ahiretimiz mamur olmuştu oysa şimdi onsuz hayatın ne tadı ne tuzu var.masumlar inliyor zulüm kıta kıta dolaşıyor. adının anıldığı yerde zıttı oturuyor ve kendine yakışanı yapıyor.sen yoksan hayatımızda herşey noksan

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı