"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çıkış yolu

Kâzım GÜLEÇYÜZ
20 Ocak 2019, Pazar
19. yüzyıl sonunda İngiliz Parlamentosuna hitap eden Müstemlekeler Bakanı elindeki Kur’an’ı göstererek, “Bu kitap Müslümanların elinde bulundukça biz onlara hâkim olamayız; ya Kur’an’ı ellerinden almalıyız, ya da Müslümanları Kur’an’dan soğutmalıyız” demişti.

Aşağı yukarı çeyrek asır sonra bu planın Türkiye’de tatbikine başlandı. “Mekteplerdeki yeni öğretim usûlleriyle gençler Kur’an’dan uzaklaştırılacak” hedefine göre hazırlanan eğitim politikaları ve müfredatı uygulamaya konuldu. Din eğitimi veren kurumlar kapatıldı. Yeni okullar din derslerinden “arındırıldı.” Dinî neşriyat yasaklandı. Ezan Türkçeye çevrildi. Namazı da Türkçeleştirmenin denemeleri yapıldı. Halkın itibar ettiği din büyükleri ağır baskılara maruz kaldı; bazıları idam edilirken, bazıları hapis ve sürgünlerden başını alamadı.

Böylesine boğucu bir atmosferde iyice bunalan millet, çareyi içe kapanarak “pasif mukavemet” uygulamakta buldu. Resmen yasaklanan din ve Kur’ân eğitimini gizlice evinde yaptı. Ecdadından devraldığı değerleri çocuklarına bu yolla aktardı.

Bu ortamda en fazla dikkat çeken gelişme, doğudan batıya sürülen Bediüzzaman’ın etrafında şekillendi. Onun birbiri ardı sıra yazdığı eserlere halk sahip çıktı. Risaleler elle çoğaltılarak Türkiye’ye yayıldı.

Bu ihlâslı hizmetler nesilleri Kur’an’dan uzaklaştırma hesaplarını bozarken, bu yöndeki yoğun çabaların sebebiyet verdiği ağır tahribatı da büyük ölçüde tamir etti.

Zamanla, hayatın diğer alanlarında da tesirini göstermeye başladı. Öyle ki, 30’lu -40’lı yıllarda ülkenin üzerine çöken koyu istibdat karanlığının “46 şafağı” ile aşılmaya başlanması dahi bu manevî hizmetlerle doğrudan irtibatlıydı. Çünkü insana Allah’tan başkasına kul olmama şuurunu kazandıran iman hizmeti, hürriyetin de sağlam ve sarsılmaz temelini inşa ediyordu.

Sonuçta Türkiye, din eğitimi üzerindeki yasakların kaldırıldığı, dinî neşriyatın önünün açıldığı, ezanın özgürlüğüne kavuştuğu demokrasi ve hürriyet dönemine kavuştu. Ama “nazenin hürriyet”e kavuşmak yetmiyordu, onu sürekli kılıp geliştirerek korumak da gerekiyordu. Bunun parametrelerini ise yine Bediüzzaman göstermişti.

Okunma Sayısı: 4749
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • erdal

    20.1.2019 15:20:41

    Çikış yolu hak hukuk ve adalete uymakta. Hürriyet- i şeriyedir

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı