"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokrasi külâhlı tek adam rejimi

Kâzım GÜLEÇYÜZ
21 Mayıs 2019, Salı
Bediüzzaman “canavar”a benzettiği menfaat üzerine dönen siyasetin özelliklerinden birini, “Lisan-ı siyasette lâfız mananın zıddıdır” diyerek ifade eder.

Ve örnekler verir:

“Zulüm, başına adalet külâhını geçirmiş. Hıyanet, hamiyet libasını (elbisesini) giymiş. Cihada bağy (isyan) ismi takılmış. Esarete hürriyet namı verilmiş. Ezdad (zıtlar) suretlerini mübadele (değiş-tokuş) etmişler.”

(Mektubat, Hakikat  Çekirdekleri-35)

Sonraki dönemde bu listeye “İstibdad-ı mutlaka cumhuriyet namı verilmiş” diyerek yeni bir madde daha eklemişti Said Nursî.

Gerek Osmanlının son döneminde, gerek Cumhuriyet sonrasında siyasete de yansıyan genel tabloyu özetleyen bu örnekler halihazırda yeni versiyonlarıyla vizyonda.

Meselâ dillerden düşmeyen demokrasi, 16 yılı aşkındır iktidarı ellerinde bulunduranlarca sadece kendi iktidarları ve taraftarları için geçerli olacak şekilde kullanılıyor.

Aynı şekilde millî irade kavramı da.

Halbuki demokrasi iktidarıyla ve her görüşten muhalefetiyle toplumdaki farklı kesimlerin tamamını içine alan bir sistemdir.

Millî irade de yalnızca iktidarı değil, sandıktan çıkan tablonun genelini ifade eder.

Çok tekrarlanan meşhur deyişle iktidar her rejimde var, ama hür muhalefet sadece demokrasilerde olur. Ve muhalefet aynı zamanda demokratik bir iktidar alternatifidir. Bugünkü iktidar yıpranıp halkın oyları ile indirildiğinde nöbet muhalefete intikal eder.

Eğer bir taraftan demokrasi söylemleri dillendirilirken, diğer taraftan muhalefet bilhassa son seçimlerde hep yapıldığı üzere “hain, düşman ve terörist” ilan edilirse, eleştiriler siyasî baskılarla ve yargı sopası kullanılarak susturulmaya, sindirilmeye çalışılırsa hangi demokrasiden söz edilebilir ki?

Özellikle demokratik dünyada başka bir örneği bulunmayan yeni yönetim sistemine geçildikten sonraki durum, muhalefetin alabildiğine etkisizleştirildiği ve demokratik dengeyi sağlayacak yargı, yasama, üniversite, medya, STK’lar gibi diğer kurumların ve toplum dinamiklerinin de iktidara bağımlı hale getirildiği bir yapı ile, çok parti görüntüsü altında tesis edilen tek partiye dayalı bir tek adam sistemini ifade ediyor.

Okunma Sayısı: 4177
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp-3

    21.5.2019 16:47:04

    İktidarın 17.yılındaki Türkiye tablosu bize gerek hürriyetçi demokrasi ve gerekse hukukun üstünlüğü adına açık ve net bir mesaj vermiyor mu? Siyasal, sosyal ve ekonomik hayattaki kriz ve kaos hali yanlış politika ve yönetim anlayışının sonucu değil mi? Ama herkes suçlu bir tek iktidar değil. Sorunların kaynağı önce parlamenter demokratik hukuk sistemi dendi, şimdi de muhalefet. Ah şu "yıkıcı(!)" muhalefet. Ülkenin önünde adeta takoz(!) Muhalefet olmasa ülke tek elden o kadar şahane yönetilecek ki(!). Neyse ki 16 Nisan referandumu ile hem parlamenter demokrasiyi hem muhalefeti hallettik(!). Fakat ne hikmetse sorunlar bir türlü bitmek bilmiyor aksine dallanıp budaklanıyor. Mizah bir yana, çözümün adresi demokrasi ve hukuktur. Ülkeye bunlar hâkim kılınmadıkça, çağın gerisinde kalmış, sorun çözme kabiliyeti olmayan ucube sistemlerden medet ummak, vakti de nakti de emeği de enerjiyi de boşa harcamaktır. Böyle biline!

  • Gündüz Alp-2

    21.5.2019 16:32:06

    Menfi ve menfaatçi siyasetin "mütemmim cüzleri" haline gelen yalan, iftira, tehdit, hakaret... Ramazan-ı mübarekte bile hız kesmiyor. Öyle ki, iftar sofralarında arz-ı endam -bilhassa- iktidar cenahının siyasetçileri orucunu adeta bu mütemmim cüzlerle açıyorlar. Çok yazık! "Çünkü çaldılar" ile açılan oruçlar! Unutulmamalıdır ki, Allah'ın (cc) değil bizim oruca ihtiyacımız vardır. Siyasette tablo bu iken toplumdaki tablo farklı mı? Demokrasi bilinci ve kültürüne sahip olmayan ya da yeterince gelişmemiş bireylerden oluşan toplumlarda, menfi ve menfaatçi siyasetin "mütemmim cüzü" olan şeyler her daim alıcı bulur. Buluyor da. Aksi olsa böyle menfi ve menfaatçi siyaset tarzıyla uzun süre siyaset yapmak, ülkeyi yönetmek asla mümkün değildir. Lüksün, israfın, kibrin, saltanatın.... "itibar" ölçütü olduğu ya da öyle kabul edildiği bir toplumda ve ülkede hürriyetçi demokrasi ve hukukun üstünlüğü vardır demek, hayali hakikat zannetmektir.

  • Gündüz Alp

    21.5.2019 16:16:50

    Sayın Güleçyüz, şurası açık bir gerçek ki, sırtına demokrasi libası geçirilmiş demokrasi görünümlü bir istibdat ve tahakküm içerikli tek adamlık rejimiyle idare olunuyoruz. Partilerin çokluğu bizi yanıltmasın. Parti de çok ve hatta 600 vekilli Millet Meclisi de var. Fakat icraat ve uygulamalar nasıl ona bakmak lazımdır. Zira ismin değişmesiyle gerçekler değişmiyor. Meselâ, yargı tarafsız ve bağımsız mı? Basın tam anlamıyla hür mü? STK'lar özgür, üniversiteler özerk hareket edebiliyor mu? Muhalefet korkmadan, tehdit edilmeden, iftiraya uğramadan, yalana maruz kalmadan, hakaret yemeden muhalefet yapabiliyor mu? Vatandaş iradesinin gasp edilmesinden endişe duyuyor mu? Adalet gecikmeksizin ve tam tecelli ediyor mu? En temel insan hakları ihlal ediliyor mu? Hâkeza.... Yoksa "demokrasi ve hukuk var!" demekle var olmuyor. Ayna iştir, icraattır, fiildir, uygulamalardır; söylenen sözler değil.

  • Necati

    21.5.2019 04:06:09

    Bu günlerde demokrasi ve istibdat konular çok daha fazla sıklıkla ve açık net ifadeler ile izah edilmelidir. Yeni Asya'nın tavrı her zaman olduğu gibi 23 haziran secimlerinde de çok önemlidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı