"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokratlığın yeniden inşası

Kâzım GÜLEÇYÜZ
10 Mayıs 2025, Cumartesi
Darbe ürünü anayasa ve onunla bağlantılı temel kanunlarla kurulan siyasî düzen ve sistemdeki tıkanma, ancak halkın bu durumu fark ederek bir arayışa girmesi ve bu arayışa tatminkâr cevap verebilecek güçlü ve inandırıcı alternatiflerin ortaya çıkması ile aşılabilir.

Ancak Türkiye hâlâ o noktada değil.

Gerçi nihayet yavaş yavaş bir farkındalığın gelişmeye başladığını düşündüren işaretler belirir gibi oldu; ancak bunların arkası gelmediği için, tıkanan siyasete yeni ve sağlıklı bir mecra açılması da mümkün olmadı.

Bu durumu aşmak ve demokrasi hareketini yeniden canlandırmak için, öncelikle demokrasi ve hukukun evrensel kriterleri çerçevesinde bir toplumsal bilinçlenmenin fikrî altyapısını güçlendirmek gerekiyor.

Mevcut tabloda sadece parti siyasetiyle yapılabilecek birşey değil bu. Akademik zeminlerde ve sivil toplum platformlarında ortaya konulacak ciddî çalışmalara ihtiyaç var.

Hedef, demokratlığın fikrî temellerinin yeniden inşa ve takviye edilmesi olmalı.

Buna yönelik araştırmalar, fikir jimnastikleri, çalıştaylar, toplumsal etkinlikler organize edilmeli ve yayınlar yapılmalı.

Bu çalışmalarda geçmişin birikimleriyle bugünün güncel bilgi ve teknikleri harmanlanarak yeni sentezlere ulaşılmalı.

Bunun için fikrî altyapının inanç referanslarımızla irtibatını kuran Bediüzzaman gibi pusula bir şahsiyetin, gerçek ve doğru bir demokratlığın temel parametrelerini ortaya koyan fikirleri rehber olmalı.

Onun meşrutiyet, cumhuriyet, demokrasi, adalet, hukukun üstünlüğü, kanun hakimiyeti, hürriyet, istibdat ve tahakküm, meşveret, Meclis, millet iradesi, kamuoyu, hizmet devleti, muhalefet gibi  başlıklarla ilgili olarak dile getirdiği tesbitler ve yaptığı tarifler, Müslüman bir toplumda demokratik bir hukuk devletinin tesisi için son derece önem taşıyan çıkış noktaları.

Bunları AB kriterlerinde ifadesini bulan çağdaş demokrasi ve hukuk standartlarıyla buluşturarak yorumlayacak fikrî çalışmalar, malûm sebeplerle giderek daralan demokrasimize nefes aldırır; tıkanan siyasete yeni ufuk ve pencereler açar.

Türkiye’nin adalet ve hürriyeti boğan tek adam rejiminden kurtulup normalleşmesi için de bu çalışmalar şart.

Okunma Sayısı: 1646
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Orhan Cay

    10.5.2025 21:16:45

    İnşallah az kaldi. Söylediğiniz çalişmalar önceden yapilmişti. Şimdi yapilmasina belki ihtiyaç kalmadan her şey yoluna girer. Günlük problemlerin çözümü için sabretsek yeter.

  • Ömer

    10.5.2025 12:58:00

    Burda yazılanların hepsinin katılıyorum. Bunları yapacak olan Yeni Asya camiası ve çalışmaları yapmaları ve koordine etmeleri için seçtikleri kişilerin önceliği bu yönde olmalı. Kaleminize sağlık tebrikler 👏👏👏🌅

  • Necati

    10.5.2025 02:20:37

    Elbette bu çalışmalar yapılmalı ama nasıl? Bu çalışmaları organize edecek, bu davanın sancısını duyan, zamanın manevi şahsiyetinin siyaset dairesindeki hizmetlerini kimler nasıl yapacak. Yeni Asya'dan başka bu görevi bu çalışmaları yapacak birileri görülmüyor. Haydi Yeni Asya artık uyan, içerdeki basit çekişmelerin zamanı geçti. Bir adım atın artık demokrasi adalet için. İş işten geçmeden. YK ne iş yapar, ne için varlar acaba?

  • Halil İbrahim Karahan

    10.5.2025 01:26:02

    Allah razı olsun Rabb'im her türlü kötülüklerden korusun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı