"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Ecnebi himayesinde bir muhtariyeti kabul etmektense…”

Kâzım GÜLEÇYÜZ
23 Temmuz 2025, Çarşamba
Bediüzzaman 17 Mart 1920 tarihli Sebilürreşad dergisinde yayınlanan beyanatında şunları da söylüyordu:

“Kürtleri Müslümanlıktan ayırmak isteyenler, esasat-ı İslâmiyeye muhalif hareket ediyorlar. Fakat bunlar da kimlerdir? Bir-iki kulüpte toplanan beş-on kişiden ibaret. Hakikî Kürtler, kimseyi kendilerine vekil-i müdafi olarak kabul etmiyorlar.” 

Devamında gelen şu ifadeler de son derece dikkat çekici: “Kürdistan’a verilecek muhtariyetten (özerklikten) bahsediliyor. Kürtler ecnebi himayesinde bir muhtariyeti kabul etmektense ölümü tercih ederler.” (Eski Said Dönemi Eserleri, 107-109.) 

Aktardığımız bu ifadeler, hem bir taraftan “bölünmez bütünlük” lâfını ağzından düşürmezken, diğer taraftan her türlü bölünme fitnesinin zeminini hazırlayıp tohumlarını eken zihniyet ve onun sözcüleri tarafından Said Nursî’ye yöneltilen “bölücülük ve Kürtçülük” iftirasını çok net ve kesin bir şekilde çürütüyor; hem bu iftira ve iddiaların tam aksine, Bediüzzaman’ın, bölücü fitneler için şartların en elverişli olduğu dönemlerde bile bunlara şiddetle karşı çıkıp birlik ve bütünlük mesajları verdiğini gösteriyor; hem de “ecnebi himayesinde bir oluşum” teşkil etme yolunda hayli mesafe alan Kuzey Irak ve Kuzey Suriye Kürtleri için de mutlaka dikkate almaları gereken çok önemli bir prensibin altını çiziyor. 

Onun yine aynı dönemde gündeme getirilen muhtariyet ve adem-i merkeziyet talep ve tekliflerine karşı çıkması, meselâ bu yöndeki görüşleriyle bilinen Prens Sabahaddin’e, adem-i merkeziyet fikrinin doğuracağı sakıncaları geniş ve ayrıntılı bir şekilde izah etmesi de, her hal ve şartta birlik ve bütünlüğün muhafazası ve bu manaya zarar verebilecek fikir ve girişimlerden kesinlikle uzak durulması noktasındaki hassasiyetini ortaya koyuyor. 

“Prens Sabahaddin Beyin su-i telâkki olunan güzel fikrine cevap” başlıklı makalesinin (Age, s. 183-184.), bu bağlamda, Münazarat’ta aynı konuya yapılan atıflarla ayrıca tahliline de ihtiyaç var ki, hem konunun bu ciheti netlik kazansın, hem de son dönemde sürekli gündemde tutulan “federasyon” tartışmalarına onun penceresinden ışık tutulsun. 

(Bu noktada belki şu ifade edilebilir: Mevcut durumda, siyasal anlamdaki federasyon fikrini de çağrıştıran adem-i merkeziyetten ziyade, idarî anlamdaki mahallî yönetimlerin güçlendirilmesi fikri üzerinde durmak daha doğru ve isabetli olur.)

Okunma Sayısı: 1905
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gürbüz

    24.7.2025 12:51:29

    Günümüz problemlerinin çözümü için Bediüzzaman’ın muhteşem görüşlerini gündeme taşıdığınız için sizleri ve Yeni Asya Gazetesini tebrik ediyorum.

  • Cihan salih

    23.7.2025 20:43:55

    Sayın yorumcular! Çamur ittifakı ortağı ve MHP Genel başkanı bahçeli'nin henüz çözüm süreçleri diye bir şey yokken, imralıda hükümlü ve tutuklu bulunan cani, katil, terörist başı ile olan mektuplaşmalarını takriben bundan 10 GÜN önce terörist başı sosyal medyada paylaştı.Bahçeli'nin kendisine gönderdiği mektuplarda sevgilerini ve saygılarını yolladığını açıkladı. Sahiden bu ne anlama geliyor? 50.000 masumun katlinde sorumlu terörist başıyla ne diye mektuplaşıyor ve sevgilerini, saygılarını gönderiyor? Bundan çok pis kokular geliyor. Bahçeli çözüm süreci diye bir şey yokken ne diye sevgilerini, saygılarını gönderiyor terörist başına? Terörist başı da DEM(o zaman HADEP)lilere yıllar önce "bahçeliye gidin selamımı iletin,bana daha rahat daha güzel ve geniş imkanları olan bir yer ayarlasın" diyor. Bu ne anlama geliyor? Söylenecek bir söz bulamıyorum. Hayatını kaybeden 50,000 masum insan ve 50 yıldır aldatılan toplum....

  • Ömer

    23.7.2025 17:02:10

    Yeni Asya yayınlarından Kazım Güleçyüz imzalı çıkan Çağın afeti törere; Said Nursi’den çözümler kitabı güncel meseleleri ihtiva eden güzel bir kaynak. Kaleminize sağlık tebrikler 👏👏👏🌅

  • Hüseyin İlhan

    23.7.2025 15:08:55

    İlk çözüm sürecinde çevremde birçok ehli iman aileler mübarek Kurban Bayramında doğudaki din kardeşlerimizle kaynaşmak,dertlerini yerinde görüp dinlemek ,yapabilecekelri yardımları yapmak için gittiler.Dönüşlerinden sonra da iadei ziyaret yapanlarla karşılaştım. İman ve din kardeşliğinin yani aziz üstadımızın ifadesi ile; Rabbi biir,peygamberi biir,kitabı biiirkıblesi,ezanı,bayrağı,vatanı bir olanların,gayesi ilayı kelimetullah olan kalplerin düşman olması mümkün mü,asla. Amma şeytanı lainenin yolundan gidenler maalesef rabbinin ve habibullahın yolundan gidenlerin arasına fitne-fesadlıklarını,lanetlenmiş kavmin dostluğunu din kardeşinin dostluğuna tercih eden ebleh ve hainlerin ,zalim ve zındıkların oyunları ile kenetlenmesi engelleniyor sa da bu geçicidir,ittihad-ı islam inşaallah bir vücud gibi gerçekleşecektir.

  • Abdulkadir Ceylan

    23.7.2025 11:51:35

    Kürdistan'a verilecek muhtariyetten bahsediliyor... Kürdler, ecnebi himayesinde bir muhtariyeti kabul etmektense, ölümü tercih ediyorlar. Eğer Kürdlerin serbestî-i inkişafını düşünmek lâzım gelirse; bunu Bogos Nubar ile Şerif Paşa değil, Devlet-i Âlîye düşünür.Asar-ı Bediiyye - 533 yukarıda metin eksik verilmiş.

  • Mehmet Türeli

    23.7.2025 11:42:23

    Büyük Ortadoğu eş başkanlığı hayaliyle 'Diyarbakır burada çok önemli' diye 'arzı mevuda' koridor açma planı varsa Rabbim fırsat vermez inşaallah. Üstadımızın tabiri ile ' Biz, ferec ve ferah ve sürur ve fütuhat isteriz. Fakat kâfirlerin kılıncı ile değil. Kâfirlerin kılınçları başlarını yesin; kılınçlarından gelen faide bize lâzım değil. Zâten o mütemerrid ecnebilerdir ki, münafıkları ehl-i imana musallat ettiler ve zındıkları yetiştirdiler.'

  • Nagehan

    23.7.2025 10:33:29

    Gerek Kürt kökenli, gerek ise diğer etnik kökende kardeşlerimiz bir düşünsün dünü ve bugünü -ki, gelecekte de durum değişmeyecek- ve görsün ki; İslâm'dan dolayısıyla müslümandan başkası sizi hep; ya din/inanç/ideoloji bakımından ya da sırf ırksal bağlamda bakıp değerlendirecekler..! Kendini üstün ırk/seçilmiş gören siyonist/yahudi - emperyalist/Hırıstiyan güçler(!) için, emellerine hizmetçi paralı asker dışında bir konum/durum dışında muhataplarına alınmayacak, ASLA onlarla DENK/EŞİT HAK/HÜRRİYETe sahip ol(a)mayacaksınız!!! // Yarattığını en iyi bilen ALLAH(c.c.); din olarak İslâm'ı, nusreti/galibiyet için de mü'minleri niye seçti ki ?! // Hürmetler.

  • Yıldız Öztürk

    23.7.2025 08:24:36

    Çözüm de dini ruhani liderler,cemaat önderleri niye kamuoyu yapılmıyor.taban Said Nursi gibi düşünüyor da ondan.sevgilerle

  • Halil İbrahim Karahan

    23.7.2025 03:25:45

    Allah razı olsun Rabb'im her türlü kötülüklerden korusun sizi.....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı