"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gerçek güvence

Kâzım GÜLEÇYÜZ
20 Temmuz 2016, Çarşamba
Darbe girişimi üzerine demokrasi tarihimizde ilk kez görülen toplumsal duyarlılık gerçek anlamda bir demokrasiyi sahiplenme şuurundan mı kaynaklanıyor, yoksa “Meydanlara çıkın” çağrısı yapan lidere biat ve münhasıran onu koruma duygusundan mı?

Eğer ikinci şık ağır basıyorsa...

Halkın, seçtiği insana sahip çıkması ve ona yönelik bir girişime karşı harekete geçmesi bir yönüyle elbette takdire şayan.

Ama sorgusuz sualsiz biat ve bağlılık boyutunda kaldığı takdirde ülkeyi şahıs hakimiyetine götürme riski de olan bir tavır.

Bu durum, arkasından gidilen lidere de hayır getirmez. Kitleler bugün adeta ölesiye bağlı oldukları lideri, yarın şartlar ve hava değiştiğinde hızla terk edebilirler. 

Siyaset tarihi bunun örnekleriyle dolu.

Asıl olması gerekense, halkın temel ve evrensel değerlere dayalı bir demokrasiyi o bilinçle benimseyip sahiplenmesi.

Yani hukuku, adaleti, hak ve özgürlükleri içeren bir demokrasiyi savunması.

Bediüzzaman sonradan cumhuriyet ve demokrat kelimeleriyle güncellediği meşrutiyeti şu üç kavramla tarif etmişti: Adalet, meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvet. 

Demek ki demokrasi öncelikle adalete dayanması gereken bir sistem. Adaletin olmadığı bir yerde demokrasi de olmaz.

İkincisi, demokraside işleyiş tek adama, düşünceye, tek ideolojiye değil, çoğulculuğa, meşverete, istişareye, fikir alışverişine, müzakereye, ortak akla dayanır.

Bu meşveret ve müzakerelerin verimliliği ise düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere, temel hürriyetlerin kemaliyle yaşanabildiği bir ortamı gerekli kılıyor.

Üçüncü şart hukukun üstünlüğü ve kanun hakimiyeti. 2010’daki mini anayasa paketi referandumundan önce iktidarın da seslendirip sonradan “unuttuğu” ve tam tersini yaptığı “üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü” söylemindeki önemli prensip. Kişisel irade ve buyruklar yerine, herkesi bağlayacak evrensel ve temel hukuk kriterlerinin geçerliliği.

Darbelere karşı demokrasinin gerçek güvencesi, işte bu değerlere dayalı bir bilincin kitlelere yayılıp yerleşmiş olması.

Peki, bu bilincin neresindeyiz?

İfrat ve tefritten uzak vasat çizgide hakkı savunma çabasının bir bedeli de her cenahtaki at gözlüklü fanatiklerin hücumuna uğramak. Ne gam!

 

15 Temmuz gecesinden bu yana dehşetli bir algı operasyonu kasırgası estiriliyor. Bu süreçte itidal ve hakkaniyeti koruyabilenlere ne mutlu.

Okunma Sayısı: 4204
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • CESUR ADAM

    20.7.2016 21:30:00

    DARBE YAŞAMIIIŞ,MUHTIRA GÖRMÜÜŞ,28 ŞUBAT POSTMODERNİNİ ACI ACI YAŞAYARAK dersler almış ve onlarca darbe,siyasi komplo oyunlarının filme aktarılmışlarını seyretmiş biri olarak HAKİKATEN HİÇBİRİ bu yaşadıklarımızla alakası dahi olmamış haldir. DARBELERden ençok zarar görmüş ve şahsi menfaatlerini CEMİYETİN VE BİLHASSA İMAN DAVASININ SELAMETİ İÇİN FEDA ETMİŞ ÜSTADIMIZ VE ONUN HAKİKİ TALEBELERİ bu kanunsuzlukara en keskin,en isabetli ve muhakemeli karşı olanlardır.KARDEŞLERİNE DAHİ ENTRİKA YAPANLARIN DARBEYE KARŞI OLMASI YAVANDIR YAAVVVAAAAN.

  • Zübeyir

    20.7.2016 13:33:52

    Akp cenahi lidere bagliliktan meydanlara çıktı diyelim, MHP li CHP li ve her kesimin insanın darbe karşısında durması, darbelere artık milletin karşı durduğunu gostermiyor mu? Her kesimin, medyasiyla fikriyle darbe karşısı olduğunu ifade ettiği bir ortamda "lidere bağlı darbe karşıtlıgi" göndermesine gerek olmadığını dusunuyorum.

  • çelebice

    20.7.2016 12:34:14

    Maalesef demokratik duyarlılıktan çok lider sevgisi ve bağlılığından kaynaklanan bir meydan alma söz konusu, diye düşünüyorum. Yanılmayı elbette çok isteriz...

  • selim

    20.7.2016 04:17:39

    Kazım bey süper bir tespit.Anlaşılan halkın bakışı biat üzere.Algıdan gözü kör olmuş bir toplumu acı gerçekler bekliyor demektir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı