"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sarayın hesabı

Kâzım GÜLEÇYÜZ
16 Haziran 2015, Salı
7 Haziran seçimiyle ortaya çıkan siyasî tablonun en önemli sonuçlarından biri, Erdoğan’ın mutlak anlamda hakim olduğu tek parti iktidarının son bulması oldu.

Bu iktidarın devamına bağlı olarak gündeme getirilen başkanlık sistemine geçiş projesi de, görünen o ki, zora girdi.

Yeni dönemde Erdoğan, ya partisinin iktidarını artık muhalefet partilerinden biriyle paylaşmak veya tamamen muhalefet partilerinin oluşturacağı bir koalisyonla çalışmak gibi seçeneklerle karşı karşıya.

Ama bu durumu hazmetmesi de, böyle birşeye hazır olması da hayli zor görürüyor,

Çünkü daha 2002 seçimi öncesinde rahmetli Savaş Ay’a “Lider olunmaz, lider doğulur” diyen ve kendisini bu konumda gören bir insan olarak, bugüne kadar partisini de, hükümetini de, ülkeyi de dominant ve mütehakkim bir tavır ve üslûpla yönetti.

Tam bu çizgisini başkanlıkla “taçlandırma”ya hazırlanıyordu ki, 7 Haziran seçiminde hiç beklemediği bir sonuçla karşı karşıya geldi ve bütün hesapları alt üst oldu.

Seçimden sonraki üç günlük suskunluğu bu şokun bir tezahürü olsa gerek. Ama daha sonra yavaş yavaş yeni duruma alışıp, ona uygun stratejiler uygulamaya başladı. 

Evvelâ Deniz Baykal’la görüşüp onun üzerinden bazı mesajlar verdikten sonra, parti liderlerine kamuoyu önünde doğrudan “ayar çekme” merhalesine geçiş yaptı.

“Egolarını bir kenara koyup, bir an önce hükümeti kurmaları”nı istedi. Sonra dört liderle ayrı ayrı görüşeceğini söyledi. Ama liderler istemediği için galiba bu olmayacak.

Oysa Davutoğlu, koalisyon görüşmelerini yapma işinin Cumhurbaşkanına değil, birinci partinin başkanı olarak hükümeti kurmakla görevlendirilecek ilk isim  olma vasfıyla kendisine ait olduğunu ifade etmişti. 

Ancak Erdoğan bu noktada da devreye girerek ona bir defa daha bypass yapıyor.

Müdahaleci tavrının bu süreçte de şimdiden öne çıkması, Erdoğan’la partisi arasında, reisin Saraya taşınmasından bu yana yaşanan ve alttan alta kızışarak devam eden gerilimi daha da şiddetlendirebilir mi?

Baykal gazetecilere, her hükümet formülüne açık olup, muhalefetin koalisyonuna da karşı olmadığını söylediği Erdoğan için, dar dairede “Asıl niyeti erken seçim” demiş.

Peki, siyaset bu ihtimale de hazır mı?

tweet 1- Çevik Bir: Genelkurmay’da, 28 Şubat’taki BÇG benzeri bir kurul veya komisyon oluşturuldu mu? Genelkurmay: Devlet sırrıdır, bilgi veremeyiz.

tweet 2- Başörtüsü için ”Sosyolojiye ihtiyacımız yok” diyen Çevik Bir’den, Gezi olaylarında “Sosyolojiyi sizden mi öğreneceğiz?” diyen Erdoğan’a...

Okunma Sayısı: 2915
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı