"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Savunma sanayii projeleri ve sorular

Kâzım GÜLEÇYÜZ
02 Eylül 2020, Çarşamba
Malazgirt ve 30 Ağustos zaferlerinin yıldönümleri iktidar cenahınca yine yedi düvele karşı mücadele, yerli ve millî savunma sanayii, “Sıra uçak gemisi yapmaya geldi” ve “Artık uzay ligindeyiz” söylemleri eşliğinde değerlendirilmeye çalışıldı.

Ecdadın tarihteki zaferleriyle her zaman iftihar eden bir milletin mensupları olarak, bu bağlamdaki hamaset yüklü beyanlar elbette ki hepimizin millî duygularına hitap eder.

Müjdeli haberler de hepimizi sevindirir.

Ama reel gerçeklerle örtüşmeleri kaydıyla.

Aksi halde geri tepme ihtimali yüksek olur.

Onun için, denge meselesi bilhassa bu tür konularda çok daha fazla önemli hale gelir.

Nitekim genel ekonomik gidişatın olumsuz sinyaller verdiği, yılın ilk çeyreği için TÜİK tarafından açıklanan 4.4’lük büyümenin ikinci çeyrekte -9.9’a dönüştüğü, işsizlik çığ gibi büyürken istihdamın hızla gerilediği, asgarî ücretin açlık sınırının altında kaldığı, bütçe ve dış ticaret açığının büyümeye devam ettiği bir ortamda savunma sanayii projelerine dayalı parlak tablolar çizmek ne anlam taşır?

Kaldı ki, bu projelerde gri alanlar ve mutlaka cevabı verilmesi gereken sorular çok fazla.

Dr. Mustafa Durmuş’un dikkat çektiği gibi:

Sermayelerinin tamamına yakını devlete ait olan Aselsan, Roketsan, Savunma ve Hava Sanayii, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAİ), Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) gibi ‘Askerî Sanayi Karması’na dahil şirketler ve Savunma Sanayii Destekleme Fonu bütçeden ciddî kaynaklar kullanıyorlar.

Savunma Sanayii Fonunun şöyle bir özelliği var: Bütçe dışı olduğu için Meclis denetimine tâbi değil ve harcamalarının detayları gizlilik gerekçesiyle Meclisle dahi paylaşılmıyor.

Şeffaflık da, denetim de yok. Ama son dönemdeki neredeyse bütün övünmeler orayla irtibatlı projeler üzerinden seslendiriliyor.

Bir başka önemli nokta: Savunma sanayiinde de “yerli ve millî” projelerden dem vurulurken, bağımsızlık sembolü olarak gösterilen ve dünyanın parası ödenen Rus yapımı S-400’lerden çoktandır haber yok; acaba neden?

Keza Amerikan F-35’lerinden de...

Bütçe hakkı, demokrasinin en önemli çıkış noktalarından biri. Halk, devlete ödediği vergilerin nereye kullanıldığını sorma ve bilme hakkına sahip. Peki, özellikle bu konularda bu hakkını kullanabiliyor mu, kullanıyor mu?

Okunma Sayısı: 3842
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir

    2.9.2020 18:50:53

    Bir dönem popüler olan bazı kavramlar yahut gündem maddeleri veya insanlar,belli bir zaman sonra unutulmaya yüz tutuyor.İşte onlardan biri de savunma sanayii projeleri.Hakikaten şu F-16 ve S-400 muhabbeti ne oldu?ses yok o taraftan.Anlaşmalar vardı bir de,onlara ne oldu,buhar olup uçtu mu?Peki ekonomideki ciddi küçülme oranları?Hakikaten ülke her geçen gün kötüye gidiyor.Vaziyet kötü.Ciddi anlamda revizyon ve yapılanma lazım.Ama nasıl ve ne şekilde,işte orası meçhul...

  • Ahmet Necdet Hocaoğlu

    2.9.2020 13:43:51

    Çok ibretlik bir yazı.Siyasi tarafgirlikle gözleri körolanlara tesir eder mi bilmem.Kazım kardeş Allah senden razı olsun .

  • Ali R. Yardimoglu

    2.9.2020 02:36:32

    Butun komitaci balyozcular perincek maoist ve bolsevik hucresi ile 1968den 1971e ve devamina pisirdikleri dehsetli senaryoyu, hem NATOda msp milli gorus milli gemi laf cerbezesiyle 2yuzluluk hem Soviet ve Rusla acemi dans ve Alman patentli gemileri kendilerine mal ederk, hem de bu 3unu de kizdirarak, ve halkida ucak gemisi diye platform insaali Ispanyol yapimi ust tekne amfibi gemisiyle goz boyayip kandirarak asla ve kesin kes 1sey olamazlar, ve deniz ticatet fololari da yoktur.

  • Yahya Evrin

    2.9.2020 02:16:15

    Vatandaş olarak neyin doğru ,neyin yanlış olduğunu anlamakta güçlük çekiyoruz.tv kanallarına ve iktidara bakarsa uçuyoruz.Cebime siz ve bazı ekenomistlere bakılırsa durum iç açıcı değil. İyiki varsınız.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı