"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Suriye ve Rusya ile ilişkilerde nereden nereye?

Kâzım GÜLEÇYÜZ
01 Aralık 2015, Salı
Komşularla sıfır sorun politikası çerçevesindeki açılımlar başladığında kısa sürede büyük mesafeler alınmıştı.

Özellikle Suriye örneğini hatırlayalım.

Sınırda vize uygulamasının kalkması, tel örgülerin ayırdığı akrabaların sadece bayramlarda ağır kısıtlamalar altında görüşebilmesi ayıbını sona erdirmiş ve herkesin serbestçe gidip gelebilmesinin önünü açmıştı.

Her alanda ilişkiler gelişmiş, Suriye’nin Şam başta olmak üzere tarihî şehirlerindeki ziyaretgâhları kapsayan turlar düzenlenmeye başlanmış, iş bağlantıları ve ticaret ortaklıkları kurulmuş, iki ülke hükümetleri arasında ortak toplantılar yapılır hale gelinmişti.

O kadar ki, Beşşar Esad bakan ve bürokratlarına “Pozitif ayrımcılık yapın ve Türk firmalarını tercih edin” talimatı veriyordu.

Tâ Arap baharı fitnesinin Suriye ayağı harekete geçirilip silahlı bir direniş hareketi başlatılıncaya ve Ankara da bu fitneye alet olup, Şam’la köprüleri atıncaya kadar...

Sonrası malûm. Kızışan iç savaş, ortaya sorülen IŞİD gibi terör örgütleri, ardı arkası gelmeyen bombardımanlar, çatışmalarda can veren yüz binler ve evini barkını terk edip yollara düşen milyonlarca masum...

Ve o açılımlara güvenerek Suriye’de yatırım yapan ve iflas eden müteşebbisler...

Neredeydik, nereye geldik; değer mi?

Şimdi benzer bir süreç Rusya ile yaşanıyor. 

Bilindiği gibi, 1989’da komünist rejim yıkıldıktan ve soğuk savaş sona erdikten sonra bu ülke ile de ilişkiler ısınmaya başladı.

Suriye gibi orada da vizeler kalktı, gidiş gelişler arttı, çok sayıda işadamı Rusya’da yatırım yaptı, mağazalar açtı, Antalya sebze-meyve halinin en büyük müşterisi Rusya oldu, müteahhitlerimiz orada büyük işler aldılar, binlerce Türk işçisi bu projelerde istihdam edildi, v.s.

En son Moskova Camii arefe günü Erdoğan’la Putin’in iştirakiyle ibadete açıldı.

Ama uçak düşürme olayı ile başlayan gerilim, bütün bu olumlu gelişmelerin tersine çevrildiği ve yeniden başa döneceğimiz bir sürecin endişe yüklü sinyallerini veriyor.

Barış ve dostluğun yerini gerilim ve çatışma alırsa, bunun kime ne faydası olur?

* Önceki gün vefat eden Hasan Pulur, Köprü’nün Mart-86 sayısında Demirel’le yapılan Said Nursî mülâkatı üzerine bizi telefonla arayıp orada aktarılan bazı konular hakkında bilgi almış ve Milliyet’teki “Said Nursî-Demirel” yazılarının ilkini ondan sonra yazmıştı. Bu yazılarından birinde, “Demirel’in siyasî çizgisinde her zaman zikzaklar bulabilirsiniz, ama Said Nursî ve Nurculukla ilgili konularda asla” diyen de oydu.

AB: Katılım müzakerelerini canlandırmak için Türkiye’nin insan hakları, medya özgürlüğü ve çözüm süreci konularında adım atması gerekiyor.

 “AB ile bahar”ın şartı, “AB ne derse desin, bizi bağlamaz” tavrının aşılıp hukuk ve demokrasi ihlallerinin durdurulması. BB’ın sınavı da bu.

Okunma Sayısı: 2694
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Temel Muh

    1.12.2015 17:30:07

    Beyler Rus parlamentosundan biri cikip Ayasofya'yi Ortodoks Kilisesi yapmak icin talep ediyor. Ruslarin yaptirimlarina bir bakin adamlar resmen SAVAS istiyor. Bu bütün Avrupa'da böyle degerlendiriliyor. NATO Ukrayna sebebiyle Rusya tarafindan ödlek ilan edilmis Türkiye sinirini ihlal ederek NATO sinanmaktadir. Bir garaz yüzünden hep Türkiye cenahi suclu bulunmaya calisilmasin.

  • HÜSEYİN İLHAN

    1.12.2015 08:48:43

    Sınır ihlali ve karasularımıza ihlallere baktığımızda bu tür komşu ülkelerle ve diğer devletlerin komşularıyla olan bu tarz ihlal tartışmaları vakidir.UÇAK düşürülmesinin doğuracağı sebepleri ise iyi hesaplayıp,birçok açıdan bakarak kar-zarar hesabı yapılır.Yapılan kar-zarar hesabı sadece maddiyat için değil aynı zamanda manevi değerler içinde yapılmalı ve strateji buna göre geliştirilmelidir.STRATEJİK DERİNLİK denen şey sadece kitaplarda,konferanslarda atılan nutuklarda kalırsa bugünkü yaşanılanlar tekrar tekrar yaşanır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı