"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Suriye’nin bütünlüğü

Kâzım GÜLEÇYÜZ
12 Ekim 2019, Cumartesi
ABD’nin 9.5 ay sonra tekrar gündeme gelen “Suriye’den çekilme” atraksiyonu ve Erdoğan’ın talimatı ile başlayan“Barış Pınarı operasyonları” için, konunun ilgili taraflarından Rusya başta olmak üzere dış dünyadan yapılan değerlendirmelerde söylenen şu:

“Kendi güvenliğini korumak ve teröre karşı mücadele etmek Türkiye’nin tabiî hakkı.”

Ama hemen peşinden şunu da ekliyorlar:

“Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı.”

Bu konu Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımıyla gerçekleşen Astana-Soçi süreçlerinde varılan mutabakatlarda defaatle altı çizilerek vurgulanan en önemli maddelerden biri.

Bir diğeri de rejimle muhalefet temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan ve ülkenin geleceğini görüşecek olan Anayasa Komisyonu.

Oluşumu da, toplanması da provokasyonlarla defalarca sabote edilip geciktirilen bu komisyon, çok zorlu ve sancılı bir sürecin ardından 30 Ekim’de nihayet bir araya gelecek.

Bu toplantı için yapılan bazı değerlendirmelerde “Suriye’deki iç savaşı sona erdirmek için ilk defa bir ümit ışığı doğdu” deniliyor.

Ama çatışmaların sürdüğü yerler hâlâ potansiyel provokasyon alanları durumunda.

Fırat’ın doğusu ve İdlib gibi.

Bu hassas ve kırılgan süreçte Türkiye’nin başlattığı operasyon hem Suriye’nin toprak bütünlüğü noktasındaki hassasiyetler, hem de Anayasa Komisyonunun çalışmalarını etkileme riski açısından yeterince değerlendirildi mi?

Ankara sürekli “Suriye’nin toprağında gözümüz yok, kontrolü sağladığımız yerlerde kalıcı değiliz” diyorsa da Cerablus ve Afrin’in ardından Doğu Fırat’ın da gündeme gelmesi, bu noktadaki şüpheleri tahrik etmez mi?

Hele iktidar medyasında “Barış Pınarı” operasyonu “Yarım kalan Misak-ı Millîyi tamamlamak için tarihî hamle” şeklinde yorumlanıyorken...

Dile getirilen bir diğer nokta Suriye’nin siyasî bütünlüğü. Burada vakıa şu ki, bütün devirme çabalarına rağmen Esad yönetimi iş başında. Direnişçilerin tutunmaya çalıştığı kuzey bölgeleri dışında ülkenin tamamına hakim. Rusya ve İran desteğiyle buralarda da kontrolü tekrar ele geçirmeye yakın gibi.

O zaman Ankara’nın yapması gereken ne?

İstese de istemese de, fiilî durumun gereği olarak Şam’la ilişkilerini normalleştirmek.

Rusya ve istihbarat örgütleri üzerinden değil, doğrudan temas ve diyalogları başlatmak...

Okunma Sayısı: 2992
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    12.10.2019 16:57:46

    Suriye'nin bütünlüğü ancak diplomasi lisânı kullanılarak sağlanabilir.Zalim Trump dünyaya tehditler savuruyor.Biri çıkıp da cevap vermiyor yahut veremiyor.Şu anda ciddi bi sûkunet hâli söz konusu.Bakalım akıbet nasıl olacak?

  • Ali

    12.10.2019 16:05:56

    Doğrudan temas kimle olacak.Ülkesini parçalayan milyonları ölüme sürükleyen zulümde Fıravunu geçen biriyle mi?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı