"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

YSK üyelerine göre de seçme hakkına müdahale edildi

Kâzım GÜLEÇYÜZ
24 Mayıs 2019, Cuma
YSK’nın İstanbul seçimini iptal gerekçeleri, bu yönde oy kullanan 7 üyenin iddiaları ile karşı oy kullanan başkan dahil 4 üyenin itirazlarıyla birlikte açıklandı.

Ama ilgi, karşı oy gerekçelerinde yoğunlaştı. Bu bile 23 Haziran öncesinde toplumun nabzının nasıl attığını ölçmek için başlı başına bir gösterge.

Karşı oy gerekçelerinden kısa bir özet:

Başkan Sadi Güven: Kamu çalışanı olmadığı halde sandık başkanı olarak görev yapan 754 kişinin görev yaptığı sandıkların 750 tanesinde AKP’li üyeler görevli. AKP bunların 354’ünde iki üye ile temsil edildi. Sandık kurulu, 5 kişisi siyasî parti temsilcisi olan 7 kişiden oluşur. İBB seçimine ilişkin maddî hatalar giderilip geçersiz oyların tamamının sayılması karşısında, usûlsüz atanmış başkanın, tek başına seçimin neticesine tesir ettiğine ilişkin, iptali gerektirir bir tesbit yok.

Üye Cengiz Topaktaş: Yüksek Kurulumuz sonuçlar birden fazla aşamadan geçerek ortaya çıktıktan sonra seçimin iptali kararı ile seçmenlerin iradesini yok saymıştır. Sandık kurulunun oluşumunda bir hata varsa, bunun sorumluluğu seçmenlere yüklenemez.

Üye Kürşat Hamurcu: Seçmenin oyunu geçersiz kabul ederek iradesinin yok sayılması, anayasa, uluslararası sözleşmeler ve seçim mevzuatı ile güvence altına alınan en temel yurttaşlık haklarından seçme hakkının özüne müdahale anlamı taşır. Seçim hukukuna egemen olan serbest, genel oy, eşit, tek dereceli, gizli oy açık sayım ve döküm ilkelerinin hangisinin kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı tarafından ihlâl edildiği, hiçbir şekilde ortaya konulmamıştır. 

Üye Yunus Aykın: Seçmen özgür iradesiyle oyunu kullanmış, sayım, döküm ve tasnif işlemleri adaylar, müşahitler ve vatandaşların huzurunda şeffaf ve dürüst şekilde yapılmış ise, seçmene yüklenecek bir kusur olmamasına rağmen, seçme hakkının özünü ortadan kaldıracak şekilde, kullanılan oyların geçersiz sayılması hukuken mümkün değildir.

İlginç bir nokta: Çoğunluk görüşünde iptal gerekçelerinden biri olarak gösterilen “108 sandıkta sayım döküm cetvellerindeki eksiklik” için, iptal oyu kullanan 7 üye de “tek başına seçim sonucuna müessir değil” diyor!

Neticede 23 Haziran’da yine seçim olacak.

Ama bu gerekçeler de unutulmayacak...

Okunma Sayısı: 2819
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp-3

    24.5.2019 15:41:19

    Yeni Asya'da 20 Mayıs'ta bir haber vardı:"İslamilik Endeks'inde Türkiye 95. sırada" Bizi ve topyekûn İslam Dünyasını ilgilendiren ve perişan ahvalimizi şerh eden şu habere muhalif-muvafık hiç bir kesimden yorum gelmedi. Tam da Ziya Paşa'nın (1825-1880) dediği gibi bir durumdu: "Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz/Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde." Boş laflarla övünmek bizi güçlü ve saygın bir ülke kılmıyor. Eser ortada. Endeks çalışması 153 ülke arasında yapılmış. İlk ON sırada hiç bir Müslüman ülke yok.İslamilik Endeksi 4 farklı bileşimden oluşuyor: Ekonomi, hukuk ve yönetim, insan hakları ve siyasi haklar ve uluslararası ilişkiler. Şimdi ahval bu iken, ülkede yargı eliyle hukuk keyfiliğe feda ediliyor. Demokrasi de istibdat ve tahakküme... İşin tuhafı bir de bunları sanki "İslami" imiş gibi gösterme gayretkeşliğine şahit oluyoruz. YSK'nın şu kararı ne kadar "hukuki" ise "çünkü çaldılar!" sözü de o kadar "İslami'dir." Nokta.

  • Gündüz Alp-2

    24.5.2019 15:21:42

    Mülkün temeli olan adaleti tecelli ettirmekle görevli olan yargı ve yargıçlar, hariçten yapılacak baskı, tazyik ya da gelecek talimatlara aldırış etmeden vicdan hürriyetiyle karar vermiş olsalardı bizi hür ve demokrat dünyaya karşı mahcup eden şu karara imza atmazlardı. Atmışlarsa bu da gösterir ki, hür ve bağımsız değiller. Nice zamandır öyle olmadığını zaten biliyorduk. Şu karar bunun teyidi oldu. Peki 23 Haziran'da iktidar seçimi bir kez daha kaybederse ne olacak? 31 Mart'ın argümanı "beka" idi. İptal/yenileme kararında da argüman (YSK 'çalmadan' bahsetmese de) "çünkü çaldılar" idi. Netice? Her iki argümanın da aslı-faslı çıkmadı. İnsaf ve Edeb Ya Hû! İftar sofralarında oruçlar yalan, iftira, tehdit ve hakaretlerle açıldı. Çok yazık! Hiç böyle bir Ramazan yaşamamıştım. "Müslümanlık nerde! Bizden geçmiş insanlık bile/Alem aldatmaksa maksat, aldanan yok, nafile/Kaç hakiki Müslüman gördümse, hep makberdedir/Müslümanlık bilmem amma galiba göklerdedir." (M.Akif) Yine de ümitsiz değiliz.

  • Gündüz Alp

    24.5.2019 15:01:35

    Sayın Güleçyüz, YSK'nın şu kararına "dağ fare bile doğurmadı" dedikten sonra, düşünce ve kanaatimi başta söyleyeyim: Bu kararın alınmasında asıl "müessir" sebep, iktidar cephesinin kurula üstü örtülü ve subliminal mesajla "tesir" etmesidir. Kamu vicdanı seçimin iptaliyle yenilenmesini katiyen içine sindirememiştir. Ne ikna olmuş ne de tatmin. Pek çok yetkin hukukçuların "cinayet" olarak tavsif ettiği YSK kararı, zaten yüzde otuz seviyelerine inen yargıya güveni iyice düşürmüştür. Başta Başkan olmak üzere diğer muhalif şerhlerden artık açıkça anlıyoruz: a)Seçmenin iradesi yok sayılmıştır. b)Seçme hakkı ihlal edilmiştir. c) Kullanılan oylar hukuksuz bir şekilde geçersiz sayılmıştır. d)Sandık kurullarının oluşumunda (varsa) hata seçmene fatura edilmiştir. d)Hukuken mümkün olmayan iptal ve yenileme kararı ile seçim "murdar" edilmiştir. 16 Nisan referandumunu "şaibeli" 31 Mart seçimini "murdar" eden YSK'nın bu kararını vergi veren bir vatandaş olarak hem protesto ediyor hem de kınıyorum.

  • Ali Tam

    24.5.2019 00:41:31

    Amerika yeniden kesfedilmis ve Hint Okyanusunda olduguna hüküm verilmistir! Bu Cografya'ya aykiri ama bu devirde böyle karar verebilecek INSANLAR MUTLAKA VE HERDAIM BULUNUR!!! Dünya yuvarlak degil düz diyenlerin nesli tükenmedigi gibi ITHAL HUKUKU bile yanlis yorumlayan kraldan daha kralcilar bulunabiliyor. Kökeni DARBE ANAYASALARI ve ITHAL HUKUK olan bir HUKUK SISTEMININ NERESI DOGRUDUR? Hangi kararlar ne kadar SIHHATLIDIR? Hapse girmis cikmis insanlarin mükerreren Devletin basina secilmesi mümkünken bir secim sandik baskaninda veya görevlisinde aranan özelliklerin MEMUR OLMAYAN VATANDASTA GÖRÜLEMEMESI HUKUKSAL KÖRLÜKTÜR, TAM AMALIKTIR.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı