"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Terapistin penceresinden insan manzaraları

Kenan TAŞTAN
28 Nisan 2015, Salı
Bir terapistin ofisi toplumun genel manzaralarını aksettiren ayna gibidir.

Çünkü farklı farklı sorunlar nedeniyle her yaştan, cinsiyetten ve fikirden insanlar gelir dertlerini anlatmaya. Kendi penceremden topluma baktığımda gördüğüm manzara pek hoş olmasa da yine de gördüklerimi, duyduklarımı ve hissettiklerimi tasvir etmeye çalışayım:

- İnsanların dünya görüşlerinin, sosyal sınıflarının, cinsiyetlerinin farklı farklı olmalarına rağmen bencilleştiklerini ve daha çok benmerkezci bir karaktere büründüklerini,

- Sosyal adaletsizliğin toplumu içten içe zehirlediğini, 

- Çocuklarımızın ruhlarının, içinde bulundukları rekabete dayalı eğitim sistemi tarafından ezildiğini,

- İnanan ve inanmayan kesimin söylemlerinde değil belki ama eylemlerindeki farkın neredeyse ortadan kalktığını,

- Örselenmiş ruhların arttığını,

- Aile yapısının aşındığını,

- Ve toplumun her kesiminin saydığım nedenlerden dolayı yara aldığını söyleye bilirim.

Tüm bu yaşanan sıkıntıların sebeplerini elbette tek bir nedene bağlayamayız ama bu durum sosyolojik analizler yapmamıza da mani değil. İşte bu nedenle toplumsal olarak neredeyse homojen olarak yaşadığımız ve hissettiğimiz bu sıkıntıların artışının modern toplumun insanı yalnızlaştıran ve toplumsal bağları çözen yapısıyla yakından ilgili olduğunu düşünüyorum. Bunun altında yatan bir diğer sebep ise toplum olarak “Ön dişleri fırçalayıp, arkadakiler nasıl olsa görünmüyor üşengeçliği ile ihmal eden zihniyet” modeli mantığına göre hareket etmemizden kaynaklandığını, “Kabrin arkasını ihmal eden ve sadece görünen bu dünya için çalışmak kolaycılığı mantığının” bizi yaşadığımız sorunlarla karşı karşıya bıraktığını söyleyebilirim.

“Sen cevapları ezberliyorsun ama hayat aynı soruyu tekrarlamaz” demişti ya Osho, bizim yaşadıklarımızda işte o kabilden.

Günümüz modern aklına sahip bazı kesimler (iyi niyetlerinden kesinlikle şüphem yok) bu sorunların üstesinden gelebilmek için her ne kadar cemaatleşmeye çalışsa da (bununla sadece tek bir cemaati kastediyor değilim), oluşturdukları yapılar cemaatten çok cemadattan (kalabalık, yığın) öteye gidemiyor. Durum böyle olunca da çözüm önerilerimizin adresi hep çözümsüzlük oluyor.

Madem durum bu, o halde sizin öneriniz nedir? diye soranlara, o başka bir makalenin konusu diye cevap verebilirim ama yazacağım makalenin içeriğine dair bir ipucu olması hasebiyle de tek cümlelik teşhisimi ve tek cümlelik önerimi yeri gelmişken hatırlatabilirim.

- Toplumsal kokuşmuşlukları, rahatsızlıkları hiçbir psikoloji ilâcı ve hiçbir psikiyatrist-psikolog, tedavi edemez. 

- “İşittik ve isyan ettik” felsefesinden “işittik ve itaat ettik” mantığına evrilmenin vaktidir.

Okunma Sayısı: 1797
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Garib Doğu

    28.4.2015 08:56:26

    Teşhisler tam isabet.Toplumun içinde bulunduğu hal ve vaziyet ,yani hal-i pürmelalimiz iyi analiz edilmiş.Dert tam ortaya konmuş.Hele şu cümle insanın kanını donduruyor.Bir paragraftan iktibas; ''cemaatların oluşturdukları yapılar,cemaattan çok cemadattan(Kalabalık,yığın) öteye gidemiyor.'' Yek vücut,ittihat etmiş,imtizacı efkar içinde,samimi ihlasa sahip cemaattan ziyade,değişik efkâr ve eğilimlerin,farklı içtima-i ve siyasi görüşlerin bir araya geldiği durum söz konusu.İhlas zedelenmiş,cemaatın ahengi ve tadı kaçmıştır.Çok ciddi ve derin bir nefis muhasebesi gerekiyor.Risale-i Nur'u bir bütün olarak kabul edip, cemaatın şahsı manevisine meşveretle bağlanıp,İhlas ve uhuvvet dustürlerine sımsıkı sarılmaktan başka çare yoktur.

  • hasan Muharrem okur

    28.4.2015 01:58:03

    Teşekkürler sayın doktorum

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı