"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gençlik hakları

Kübra ÖRNEK KORKMAZ
25 Ağustos 2018, Cumartesi 00:26
İnsana, insan olduğu için verilen haklar vardır.

Maddî manevî varlığının gelişimi bu sayede gerçekleşir. Bu haklara sahip olmak ve bilinçli olarak kullanmak, ona kendini geliştirme, kemale ulaşma imkânı verir. Bu sayede toplumsal barış ve ilerlemeye katkı sağlar. 

Toplumun büyük bir çoğunluğunu teşkil eden gençlerin de hakları vardır. Bu hakları kullanarak, fikirlerini rahatça beyan edebilecekleri hür zeminler gerekir. Gençliğin potansiyellerini ortaya koyacakları ve geliştirebilecekleri yaklaşımları desteleyebilmek için, gerekli ortam ve şartlar sağlanmalıdır. Bunun için haklı kanunlar lâzım. Kişinin hukukuna riayet edecek, şahsî haklarını gözetecek bir sistem olmazsa, toplumsal olarak ilerleme kaydedemeyiz. Sadece kanunlar da yeterli olmayabilir. Hakları güvence altına alacak Demokrat misyonlara da ihtiyaç var. Milletin meclisinde gençlerin hakkı konuşulmuyorsa, gelecekten ümitle bahsedemeyiz. Bunun önünü almak için ne yapmak lâzım? Evvelâ kendimizden başlayalım. Çünkü hak edersek hak buluruz. İnsan şahsî sorumluluklarını yerine getirmeyerek kendine haksızlık yapıyor. Hakkı en küçük bir konuda bile muhafaza edebilirsek, hakkaniyetli bir nesil gelecektir inşaallah. Dinimizin bizlere verdiği bu haklara, İslâmiyeti daha çok yaşayarak ulaşacağız. İslâm, insana gerçek hak ve değerini vermiş, bütün haklarını koruma altına alarak insana sahip çıkmıştır. “Bir masumun hakkı bütün halk için dahi iptal edilemez, bir fert dahi umumun selâmeti için feda edilmez. Cenâb-ı Hakk’ın nazar-ı merhametinde hak haktır, küçüğüne büyüğüne bakılmaz; küçük, büyük için iptal edilmez; bir cemaatin selâmeti için bir ferdin hayatı ve hakkı feda edilemez”1 anlayışı İslâm’da şahsa verilen değerin en açık ifadesidir. Dolayısıyla gençler de hak ve hürriyetlerine kavuşmak için  gayret etmeliler. 

Gençlik de hak ister. Hakkı verilmeyen gençliğin azaplarının, daha dünyada iken çıktığını Bediüzzaman’ın ifadelerinden anlıyoruz, “Ve o gençliğin suiistimâliyle gelen hastalıkla hastahanelere ve taşkınlıklarıyla hapishanelere ve kalb ve ruhun gıdasızlık ve vazifesizliğinden neş’et eden sıkıntılarla meyhanelere, sefahethanelere veya mezaristana düşeceklerini bilmek istersen, git hastahanelerden ve hapishanelerden ve meyhanelerden ve kabristandan sor.” 2  Sonra toplumu anarşi ve tehlikelerden korumak istiyorsak, “serseriliği bırakıp itaat etmek” gerekir.  Gençlik iman, iffet ve taatte kullanılırsa sadece Allah’a karşı değil, kişi kendisine, ailesine ve milletine karşı sorumluluklarını yerine getirmiş olur.

Velhasıl, Hakk’a kavuşmak için herkese görev düşüyor. Her genç vazifesini yaptığında, kendi hakkını gözetmiş olur. Topluma düşen haklar ise, hür zeminlerde sistemlerin iyileştirilmesi ile mümkündür. Hakkı yaşadığımızda, hakikati bulacağız inşaallah.

Dipnotlar:

1- Mektubat, s. 86.

2- Şuâlar, s.186.

Okunma Sayısı: 1970
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı