"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Âkif’in “Sebilürreşad”ı yenileniyor

11 Temmuz 2017, Salı 15:10
Mehmet Âkif’in 2. meşrutiyetin ardından yayın hayatına “Sıratımüstakim” olarak başlayıp, “Sebilürreşad” olarak devam eden dergisi kitap halinde yenileniyor.

Bağcılar Belediyesi’nin edebiyat ve kültür yaşamımıza zenginlik katması amacıyla yayımladığı Sıratımüstakim dergisinin 9’uncu cildi çıktı. Sebilürreşad adıyla yayımlanan 9. Cilt 454 sayfadan oluşuyor. İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Âkif’in Tefsir-i Şerif’iyle başlayan cilt, Bulgaristan’dan Hindistan’a; Balkan Muharebesi’nden Japonya Tokyo’daki El-İslam Gazetesi’ne kadar o dönemin siyasi ve ekonomik gelişmelerine ışık tutuyor.

ÖNCE SIRATIMÜSTAKİM, ARDINDAN SEBİLÜRREŞAD

İkinci Meşrutiyet’in ilanının hemen ardından çıkarılmaya başlanan Sıratımüstakim Dergisi’nin ilk 182 sayısı Sıratımüstakîm ismiyle sonraki 459 sayısı ise Sebilürreşad adıyla olmak üzere toplam 641 sayı çıkarıldı. Eşref Edip Fergan tarafından çıkarılan ve Mehmet Akif Ersoy’un başyazarlığını yaptığı dergi, milli mücadeleye katkısıyla da dikkat çekti. Dergide Akif’in şiirleri ve vaazları yer alıyor. 1925 yılında kapatılan dergi, 1948 yılından itibaren yine Eşref Edip Fergan tarafından çıkarılmaya başlandı ve 1966’ya kadar Sebilürreşad ismiyle yayınlandı. Dergi, günümüz alfabesiyle yayın dünyasına kazandırıldı. Bağcılar Belediyesi desteğiyle Araştırmacı-Yazar M. Ertuğrul Düzdağ yönetiminde günümüz alfabesiyle yayım hayatına kazandırılan derginin 9’uncu cildinin Yayın Koordinatörlüğü’nü Kenan Gültürk yapıyor. 9’uncucildi çıkarılan kitap, proje bittiğinde 25 cilt olacak.

MEHMET AKİF RAHMET VE MİNNETLE ANILDI

Mehmet Akif’i rahmet ve minnetle andıklarını ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu’yu karış karış dolaşarak verdiği vaazlarla milleti mücadeleye katılmaya çağıran Akif’in eserleriyle ölümsüzleştiğini ifade etti. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e kadar yakın tarihimizin belgesi olma özelliği taşıyan Sebilürreşad dergisinin o dönemin birçok gizli kalmış yönüne ışık tuttuğunu ifadelerine ekledi

Fethiye Songül Akay - İstanbul

***

Konuyla ilgili haberler:

Mehmet Akif ve Bediüzzaman

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/istiklal-marsi-94-yil-once-bugun-kabul-edilmisti_325570

Millî Mücadele’de Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursî...

Millî Mücadele dâvâsı için büyük hizmetleri görülen gönüllü irşatçılardan biri de kuşkusuz Bediüzzaman Said Nursî’dir. 1 Bir asra yakın ömrünün önemli bir kısmını inandığı dâvânın mücadelesine adayan Bediüzzaman’ın kimliği ve taşıdığı misyon dikkate alındığında, Millî Mücadele’deki belirleyici rolü ve bu hareketin seyrine olan etkisi açık bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/milli-mucadele-de-buyuk-islam-alimi-bediuzzaman-said-nursi_408464

Akif’in ideâli, Risale-i Nur’la tahakkuk etti

Merhum Mehmed Akif’in, “Doğrudan doğruya Kur’ân’dan alıp ilhamı, / Asrın idrakine söyletmeliyiz İslamı” beytiyle ifade ettiği idealini tahakkuk ettirmek Bediüzzaman’a müyesser olmuştur.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/akif-in-ideali-risale-i-nur-la-tahakkuk-etti_389295

Mehmet Akif Ersoy ve Bediüzzaman Said Nursî

İstiklal Marşı’nın yazarı olmasından dolayı “Milli Şairimiz” olarak tanıdığımız Mehmet Akif, İstanbul başta olmak üzere, vatanın dört bir yanının işgal edildiği bir zamanda yazdığı şiirleriyle ümitsizliğe yer olmadığını haykırdı.

Darü’l-Hikmeti’l-İslamiye’de Bediüzzaman Hazretleri ve diğer ünlü din alimleriyle beraber çalıştı. İstiklal Savaşı boyunca insanlarımızı heyecana getiren yazı, şiir ve hutbeleriyle önemli katkılarda bulundu. Hayatı boyunca izzet ve şerefinden ödün vermeyerek örnek bir hayat yaşadı.

Risale-i Nur Enstitüsü tarafından hazırlanan araştırma yazısını okumak için tıklayınız:

http://www.sorularlasaidnursi.com/mehmet-akif-ersoy-ve-bediuzzaman-said-nursi/

Risale-i Nur’u niçin çok okumalıyız, Risale-i Nur, neden bu asra bakan bir tefsirdir?

Risale-i Nur eserleri, muhtevası, telif ediliş tarzı, dili ve düzeni itibariyle diğer İslâmî eser ve tefsirlerden farklıdır.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/risale-i-nur-u-nicin-cok-okumaliyiz_414017

Torununun dilinden Mehmet Akif: "Çanakkale şiirini, Çanakkale'yi görmeden yazmış"

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/spor/torununun-dilinden-mehmet-akif-canakkale-siirini-canakkale-yi-gormeden-yazmis_390924

Etiketler: mehmet akif ersoy
Okunma Sayısı: 3084
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı