"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avrupa’dan gelenleri ilk o karşılıyor

20 Haziran 2016, Pazartesi 10:48
İhtişamıyla Avrupa topraklarından Türkiye’ye gelenleri karşılayan Selimiye Camisi mimarisiyle ziyaretçileri hayran bırakıyor.

Osmanlı mimarisinin en önemli simgelerinden, Türk-İslam mimarisinin zirve eseri Selimiye, 4,5 asırdır heybetiyle serhat kenti Edirne’den dünyayı selamlıyor.

Mimar Sinan tarafından inşa edilen ve 1575 yılında ibadete açılan Selimiye Camisi, yapıldığı dönemde Osmanlı Devleti’nin gücünü ve büyüklüğünü de simgeliyor.

Kubbesinden minaresine, akustiğinden süslemelerine kadar ziyaret edenleri kendisine hayran bırakan Selimiye, ihtişamıyla Avrupa’dan Türkiye’ye gelişte ilk seçilebilen eser olması dolayısıyla da dikkati çekiyor. Şehrin her tarafından görülen, hem İstanbul hem de Avrupa yönünden girişlerde misafirlerini karşılayan Selimiye, UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer almasıyla da önemi her geçen gün artıyor.

Gurbetçileri önce Selimiye'nin minaresi sonra da kubbeleri selamlıyor

Edirne’ye girişte heybetiyle konuklarını karşılayan Selimiye’yi görmek en çok gurbetçilerin ruhunu okşuyor.

Uzun yıllar yurt dışında geçimlerini sağlamak amacıyla sıla özlemiyle yaşayan gurbetin hasret dolu insanları, yıllık izinleri için vatana doğru yoluna koyulduklarında, onları daha yabancı topraklardayken önce Selimiye'nin minaresi sonra da kubbeleri selamlıyor.

Almanya'nın Frankfurt kentinde İzmir’e baba ocağını ziyarete giden Bahar İlhan, yaptığı açıklamada, daha Türkiye’ye giriş yapmadan görülebilen Selimiye’nin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Hollanda’dan gelen Dilek Bağcı da Türkiye’de kendilerini karşılayan Türk bayrağı ve Selimiye’nin anlatılmayacak şekilde manevi duygular yaşattığını dile getirdi.

Mimar Sinan’ın ustalık imzası Selimiye ve Risale-i Nur'da Mimar Sinan...

İslam aleminin ve dünyanın en büyük mimarlarındandır. Mimari dehasından ve meydana getirdiği birbirinden güzel eserlerinden dolayı "Koca Sinan" lakabıyla anılmaktadır.

Birbirinden güzel 364 esere imza attığı gibi, başta Ayasofya Camii olmak üzere, bir çok eseri restore ederek günümüze kadar gelmesine katkıda bulunmuştur. İmparatorluğun bir çok yerinde inşa ettirdiği eserleri yükselme döneminin ihtişamını gösteren en önemli eserlerdir. Ömrünün sonuna kadar mimari faaliyetlerini sürdürmüş, Selimiye Camii gibi bir şaheseri 80'li yaşlarındayken yapmıştır.

Risâle-i Nur'da Mimar Sinan ismi, yaratılıştaki harika sanat ve maharete bağlamında zikredilirken; mevcudatın yaratılışı Cenab-ı Hakk'a verilmeyip kendi kendilerine verildiği zaman, her bir taşın, zerrenin Mimar Sinan kadar bir maharete malik olmaları gerektiğine işaret edilmektedir. (Sözler, s. 510)

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/foto-galeri/mimar-sinan-in-ustalik-imzasi-selimiye-ve-risale-i-nur-da-mimar-sinan_392688

 

AA

Etiketler: edirne, selimiye, mimar sinan
Okunma Sayısı: 4867
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hayati Binler

    20.6.2016 16:29:32

    Bu yüce mabette namaz kılarak şükrünü eda edelim ki, nimet elimizde kalsın inşaAllah.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı