"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bahçesine dahi ayakkabı çıkarılarak girilen mütevazi buluşma noktası

02 Mayıs 2017, Salı 11:56
Etiyopya'da yarım asırdan fazladır ayakta kalmayı başaran, saman, bambu ve ahşap direklerle inşa edilen Tur-u Sina Camii, bölgedeki Müslümanları buluşturuyor.

Etiyopya'da yarım asırdan fazladır ayakta kalmayı başaran, saman, bambu ve ahşap direklerle inşa edilen Tur-u Sina Camii, bölgedeki Müslümanları buluşturuyor.

Ülkenin kuzeyindeki Wello bölgesinde bulunan tarihi cami, Etiyopya'nın önemli kültür miraslarından sayılıyor.

Kemisse Turizm ve Kültür Başkanlığı Uzmanı Hüseyin Mahmut Ali, yaptığı açıklamada, tabanı samanla kaplı, 250 metrekare genişliğindeki caminin 40 direk üzerine kurulduğunu ve tavan yüksekliğinin 15 metre olduğunu söyledi.

Ali, "Bölgemizin tarihi bir geçmişi var. Tur-u Sina Camii de tarihi miraslarımızdan biri. Cami adını 'Tur' ve 'Sina' kelimelerinden alıyor. Tur-u Sina Camii buraya Şeyh Mahmud Osman ismiyle bilinen alimin öğrencileri tarafından 1943 yılında inşa edilmeye başlandı ve 1956 yılında yapımı tamamlandı." diye konuştu.

Caminin yaklaşık 28 hektarlık alan üzerine kurulu olduğunu ve bölgede dini eğitim verilen medreseyle şerbet, et ve kahve yapımı için mekanların bulunduğunu kaydeden Ali, medrese öğrencilerinin de cami alanında kaldığını dile getirerek, şunları söyledi:

Cemaat, bu caminin sadece içine değil 

yeşillikler içindeki bahçesine dahi ayakkabılarını çıkararak girer.

"Camimiz dağların tepesinde bulunuyor çünkü bu bölgenin havası, ağaçların kokusu, rüzgarın ve kuşların başta olmak üzere doğanın çıkardığı sesler insanı rahatlatıyor, huzur veriyor. Alanda ayrıca yaşam merkezi de var. İnsanlar burada birbirleriyle konuşmak istediklerinde sessizce konuşurlar ve birbirlerini sessizce çağırırlar. Cemaat, bu caminin sadece içine değil yeşillikler içindeki bahçesine dahi ayakkabılarını çıkararak girer. Bu temizlik açısından çok önemli."

Medresede 130'u kız, 430 öğrencinin eğitim aldığını kaydeden Ali, öğrencilerin ders aralarında, bölgede toplanan kahveleri kavurup içerek yorgunluk attıklarını belirtti.

"Kestiğimiz kurbanlardan birini de hayvanlar için doğaya bırakırız

çünkü rızkımızdan hayvanlar da rızıklanmalı."

Ali, Tur-u Sina Camii'nin çevredeki Müslümanların özel günlerde toplanma yeri olduğuna işaret ederek, "Dini günlerimizde burada yüzlerce insan toplanır, kurbanlar kesilir, baldan şerbetler yapılır ve misafirlere dağıtılır. Çoğunlukla 15-20 deve keseriz ve bu kestiğimiz kurbanlardan birini de hayvanlar için doğaya bırakırız çünkü rızkımızdan hayvanlar da rızıklanmalı." ifadelerini kullandı.

Ayrıca camide kandiller yakıldığını, gelenlere koku dağıtıldığını kaydeden Ali, "İnanışa göre, şerbet cennet şerbetini, koku cennetin kokusunu, kandiller ise cennetin nurunu temsil eder." dedi.

Hemen her yanımızdan bizi ablukaya alan israf ve dünyevîleşme marazı, maalesef camilerimize de girdi.

Birer ibadet mekânı olan camilerimiz de bu asrın tehlikeli bir hastalığı olan dünyevîleşmeden kendine düşen payı aldı. Dinimizin bir gereği olarak her türlü süs ve israftan uzak, sade ve mütevazi camilerin yerini, bugün artık her türlü lükse ve konfora sahip camilerin aldığını görüyoruz artık...

İhtişamlı minareleriyle, içi dışı süslenmiş duvarlarıyla, mermer yapılı mihrap ve minberleriyle, milyarlık avizeleriyle, üst üste döşenmiş pahalı halılarıyla, gündüz namaz vakitlerinde yanan onlarca lambalarıyla arz-ı endam eden camilerimiz bu halleriyle neyin habercisi sizce?

Dünyevîleşme camilerimizi de tehdit ediyor

AA

Okunma Sayısı: 3327
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı