"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Balkanlar din ve dil ile muhafaza edilebilir

02 Mayıs 2016, Pazartesi 14:19
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, “Evlâdı-ı Fatihan olan Balkanların ayakta durabilmesi için din, dil ve tarihinin muhafaza edilmesi gerek” dedi.

Türkçe ve Balkanlar konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, “Evlâdı-ı Fatihan olan Balkanların ayakta durabilmesi için din, dil ve tarihinin muhafaza edilmesi gerek” dedi. Türkiye’yi dünyanın birçok ülkesinde ve uluslar arası kuruluşlarında temsil eden akademisyen ve siyasetçi Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın Mühendisler Vakfı’nın İstanbul Fatih’te bulunan seminer salonundaki konferansı yoğun ilgi görürdü. Avrupa’dan Çin Seddine kadar da Türkçe konuşarak gidilebileceğini belirten Yalçıntaş, “20. Asrın ortalarından itibaren batı Avrupa’ya olan Türk emek gücüyle birlikte oralara yerleşen 3 milyonu aşkın Türk, Balkanlarda Türkçe konuşan kardeşleriyle birlikte dillerini yaşatmaktadırlar. Günümüzde bir seyyah Berlin’den Paris’ten ta Çin Seddine kadar Türkçe konuşarak gidebilir, meramını anlatacak kişiler bulabilir” dedi.

Ne idik, ne olduk?

Bir topluluğun din, dil ve tarih birliğinin o topluluğun varlığının devam edebilmesi için üç önemli unsur olduğuna dikkat çeken Yalçıntaş şunları kaydetti: “Bir topluluğun bir insan gurubunun kendi hüviyetini, şahsiyetini muhafaza edebilmesi için üç unsura dikkat etmesi gerek. Bunlardan ilki dinidir. Dinini muhafaza edemeyen toplumlar da asilime olup eriyip gitmeye mahkûmlardır. İkincisi dilidir. Dilini kaybeden milletlerde kültürlerini, hüviyetlerini muhafaza edemez, asilime olup yok olma tehlikesiyle onlarda karşı karşıyadırlar. Üçüncüsü de tarihtir. Ne idik ne olduk sorusunu toplum olarak sorabilmeliyiz. İşte bu üç unsuru çok iyi bilmeliyiz. Bugün Balkanlarda da Müslüman varlığı devam ediyorsa din, dil ve tarih birliği sayesindedir.”

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2260
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı