"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bitlis Ulu Camiinin kitabesi ilk defa okundu

01 Mart 2017, Çarşamba 15:59
Bitlis Ulu Camiinin 545/1150 tarihli olup bugüne kadar hiçbir şekilde epigrafist, tarihçi ve araştırmacı tarafından okunamamış olan Arapça Kûfî kitâbesinin okunuşu ve tercümesi, araştırmacı yazar Müfid Yüksel tarafından yapıldı. Yüksel, Facebook sayfasında paylaştığı mesajında şunları yazdı:

Bitlis Ulu Camiinin 545/1150 Tarihli Olup Bugüne Kadar Hiçbir Şekilde Hiçbir Epigrafist, Tarihçi ve Araştırmacı tarafından Okunamamış Olan Arapça Kûfî Kitâbesinin Okunuşu Ve Tercümesi:

بسم الله الرحمن الرحيم

قد جدّد بناء هذاالجامع ا

لمبارك الفقير الی الله

تعالی ابو النظير محمّد 

بگ المظفر بن رستم

تقبّل الله منه و ذلك فی

سنة خمس و اربعين و خمس مأ ئة

Tercümesi:

Rahman Ve Rahîm Olan Allah’ın Adıyle

Bu mübarek Câmi’nin binasını, Allah’ın Fakir (Kulu), Ebu’n-Nazîr Muhammed Beğ El –Muzaffer bin Rüstem tecdîd etmiştir (Yenilemiştir). Allah Onun(Hayrını) Kabul Etsin. Şu (Tecdidi), Beş yüz Kırk Beş Senesinde (Vâki) olmuştur.

Bitlis Ulu Camii şehrin merkezinde Bitlis deresi kıyısında yer alan çok kadim bir camidir. Bitlis için sembol haline gelen beş minareden biri bu camidedir. Câmi-i Şerîf 545/1150 Tarihinde Ebu’n-Nazîr Muhammed Beğ El-Muzaffer bin Rüstem tarafından tecdiden bina edildiği kitâbesinde yer almaktadır. Bu durumda Camiin ilk bina/inşâ tarihinin daha önceki dönemlere tekabül ettiği anlaşılmakta, ancak ilk inşâ tarihi ile ilgili herhangi bir kayda rastlanılmamıştır.

Cami, doğu-batı yönünde kareye yakın dikdörtgen planlı bir kütleyi teşkil etmektedir. Camiin minaresinde yer alan minarenin inşa tarihini belirten kitâbede 898/1492-93 tarihi mevcuttur. Bunun dışında Cami’ye ait 1062/1651-52 Tarihli Farsça bir Tâmir kitâbesi daha bulunmaktadır.

Okunma Sayısı: 3209
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı