"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çin’de bir hat sanatçısı

05 Mart 2019, Salı 00:44
İÇERİSİNDE BİRÇOK KÜLTÜRÜ VE DİNİ BARINDIRAN ÇİN’DE, TANG HANEDANLIĞI’NA DAYANAN İSLAMİ KÜLTÜR İLE YAPILMIŞ ESERLER GÜNÜMÜZDE GÖRÜLMEYE DEVAM EDİYOR.

Çin’in Şanşi eyaletinin Şian şehrinde bulunan 4 büyük camiden biri Şiaopiyüen Camii’nde görevli imam Ma, bir yandan camideki görevlerini yerine getirirken, diğer yandan hat sanatı üzerine çalışmalar yapıyor. İlk eğitimi babasından aldıktan sonra uzun yıllar kendi gayret ve çabalarıyla uzmanlaşan Ma, zamanla meraklısı azalan bu mesleği canlı tutmaya çalışıyor. 

 

Camideki bütün hatları 

Ma, 1998-1999 yıllarında Mısır’a gittiğini, orada gördüğü Kufi hat eserlerinden çok etkilendi.  İmam Ma, Çin’e döndüğünde Çin hattını Arapça hat sanatı ile birleştirip farklı teknikler geliştirdiğinden bahsederek, görevli olduğu camide bu teknikler ile ilgili hat yazılarını kullandığını söylüyor: “Babam Ma Cünhay, bana Arapça temel hat bilgisini, Arapça grameri, Kur’ân-ı Kerim okumayı ve İslam akaidini öğretti. Daha sonra hat kabiliyetimi geliştirmek için bir yandan kendim çalıştım, bir yandan da diğer hattatların yazı üsluplarını araştırdım. Görevli olduğum Şiaopiyüen Camii içindeki tüm hat eserlerini kendim yazdım. Bunları yazarken cemaat ibadet ederken dikkatlerinin dağılmaması için Kur’ân-ı Kerim’de zikir ve tesbih olarak geçen ifadelerini seçtim.”

Arapça hat ile Çin yazı kültürünü birleştirdi

İmam ve hattat Ma: “500-600 yıl öncesinde hat sanatını öğrenenlerin sayılarının az olması nedeniyle o dönemde hat sanatı çalışmaları kısıtlı kaldı. Ancak Çing hanedanlığı ile beraber Müslümanların yaşamlarında giderek refah arttı. Bu dönemde hat sanatına gönül veren Çinli Müslüman hattatlar, Arapça hat ile Çin yazı kültürünü birleştirerek farklı bir tarz oluşturdu” diyor ve günümüzde hattatlığın azaldığına da dikkat çekiyor.

Merve İriyarı

Okunma Sayısı: 1729
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı