"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çömlek ustası gelişen teknolojiye direniyor

01 Aralık 2016, Perşembe 10:24
Van'da yaşayan çömlek ustası Osman Eşme, oğluyla birlikte teknolojiye direnerek her gün onlarca testi ve güveç üretimi yapıyor.

Bardakçı Mahallesi'nde oturan Eşme, baba mesleği çömlekçiliği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

Mahallelerinde 1950'li yıllarda 13 atölyede yaklaşık 100 ailenin geçimini çömlekçilikle sağladığını anlatan Eşme, "Mahallemiz eskiden sanayi sitesi gibiydi. Çok sayıda çömlek atölyesi vardı. 1976 yılında plastik sanayinin ortaya çıkmasıyla bu meslek yavaş yavaş terk edilmeye başlandı." dedi.

Şimdi sadece 13 yaşındaki oğlu Oğuzhan ile çalıştığı atölyenin kaldığına işaret eden Eşme, "Bu sanatın kaybolmasını istemiyorum. Mesleğin yeniden canlandırılması için elimdeki kısıtlı imkanlarla elimden gelen çalışmayı yapacağım." diye konuştu.

Çömleklerinde Urartu motiflerini kullanıyor

Eşme, eski dönemlerdeki motiflerle yeni çömlekler üretmeye çalıştığını belirtti.

Üniversitedeki akademisyenlerden aldığı fotoğraflardan yararlanarak, Urartu döneminde üretilen çömleklerden hazırlamaya başladığını bildiren Eşme, "Bölgede, 3 bin yıl önce yaşamış Urartular tarafından çömlek üretiminde kullanılan kırmızı toprağı buldum. Bu toprakla Urartuların ürettiği çanak çömleklerin aynısını üretmeye başladım." ifadelerini kullandı.

Eşme, her gün ürettiği onlarca çömleği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine sattığını kaydetti. 

Oğuzhan Eşme ise dedesinden babasına kalan mesleği sürdürmek için okul çıkışlarında atölyede çömlek ürettiğini anlattı.

Daha işin başında olduğunu ve çok çalışması gerektiğini dile getiren Eşme, "Şimdi kolay ve basit çömlek çeşitlerini üretebiliyorum. İleride usta olduğumda mesleğin en zor ürünü olan çömlek testiyi yapacağım. Urartu çömleklerini babamdan sonra da üretmeyi sürdüreceğim." diye konuştu.

AA

Etiketler: çömlekçi
Okunma Sayısı: 1905
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı