"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mehmet Akif Ersoy'un çocukluğunu geçirdiği ev yeniden yapıldı

08 Ağustos 2016, Pazartesi 10:37
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesindeki İstiklal Marşı'nın yazarı, milli şairi Mehmet Akif Ersoy'un çocukluğunun geçtiği iki katı evin, aslına uygun olarak yapımı tamamlandı. Evin bulunduğu sokakta da düzenleme yapılarak, bu alanın külliyeye dönüştürülmesi için çalışmalara başlandı.

Camicedit Mahallesi, Şair Mehmet Akif Ersoy Sokak'ta, kentsel SİT alanındaki, Reşit Tümer'e ait koruma altındaki, Mehmet Akif Ersoy'un çocukluğunun geçtiği iki katlı, tescilli kagir ev, 2001 yılında bir bölüm bakımsızlıktan yıkıldı. Bu durum 12 yıl sonra farkedilip, ulusal ve yerel basında haber olarak yeraldı. Dönemin CHP'li Bayramiç Belediye Başkanı Sakin Tuncer, arşivlerde yaptıkları incelemede, 1 Mart 2001 tarihinde tehlike oluşturduğuna dair tutanak tutulan evin kalan yarasının da belediye tarafından yıkıldığını belirleyip, durumu Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na bildirdi. Başkan Tuncer, yıkılan evin yeniden yapılması için harekete geçti. Ancak, mülk sahiplerinin üç katı para istemesi üzerine Tuncer, dava açıp, uzun süredir otopark olarak kullanıldığı ortaya çıkan araziyi istimlak etti. Çanakkale Valiliği'nde imzalanan protokolün ardından İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş. sponsorluğunda geçen 1 Ocak'ta İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un 12 yaşına kadar yaşadığı evin aslına uygun olarak yapımına başlandı. Yapımı Mehmet Akif Ersoy'un doğum tarihi olan geçen 1 Temmuz'da tamamlanan ev 'Mehmet Akif Ersoy Evi ve Müzesi' olarak düzenlendi. 

SOKAĞI DA DÜZENLENECEK 

Evin bulunduğu 200 metre uzunluğundaki Şair Mehmet Akif Ersoy Sokak'ta da AKP'li Çanakkale Milletvekili Bülen Turan'ın destek ve girişimleriye düzenlemeler yapılacağı belirtildi. Elektrik telleri yerin altına alınıp, Arnavut kaldırımı yapılacak sokaktaki vatan şairinin babası Tahir Efendi'nin imamlık yaptığı Karşıyaka Camii ve Mehmet Akif Ersoy'un yazılarında oynamaktan zevk aldığından bahsettiği caminin yanındaki taş köprünün de restore edilerek, bu alanın bir külliyeye dönüştürüleceği bildirildi. Bayramiç Belediye Başkanı Sadettin Arslan, Ersoy'un evinin yanına sohbet odaları ve kütüphane yapılacağını da kaydetti.

Konuyla ilgili haberler:

Akif’in ideâli, Risale-i Nur’la tahakkuk etti

Merhum Mehmed Akif’in, “Doğrudan doğruya Kur’ân’dan alıp ilhamı, / Asrın idrakine söyletmeliyiz İslamı” beytiyle ifade ettiği idealini tahakkuk ettirmek Bediüzzaman’a müyesser olmuştur.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/akif-in-ideali-risale-i-nur-la-tahakkuk-etti_389295

Mehmet Akif Ersoy ve Bediüzzaman Said Nursî

İstiklal Marşı’nın yazarı olmasından dolayı “Milli Şairimiz” olarak tanıdığımız Mehmet Akif, İstanbul başta olmak üzere, vatanın dört bir yanının işgal edildiği bir zamanda yazdığı şiirleriyle ümitsizliğe yer olmadığını haykırdı. Darü’l-Hikmeti’l-İslamiye’de Bediüzzaman Hazretleri ve diğer ünlü din alimleriyle beraber çalıştı. İstiklal Savaşı boyunca insanlarımızı heyecana getiren yazı, şiir ve hutbeleriyle önemli katkılarda bulundu. Hayatı boyunca izzet ve şerefinden ödün vermeyerek örnek bir hayat yaşadı.

Risale-i Nur Enstitüsü tarafından hazırlanan araştırma yazısını okumak için tıklayınız:

http://www.sorularlasaidnursi.com/mehmet-akif-ersoy-ve-bediuzzaman-said-nursi/

Akif, İstiklal Marşı ve Devlet

“İstiklâl Marşı, şiir kalitesi ve söyleyiş güzelliği bakımından yeryüzündeki millî marşların hiçbirisiyle ölçülemeyecek kadar üstün ve derin mânâlı bir şiirdir. Bu marş, büyük bir milleti asırlarca ayakta tutacak kadar sağlam bir dinî ve millî inanış âbidesidir.”

Konuyla ilgili olarak Yeni Asya Yazarı İslam Yaşar'ın kaleme aldığı ''Akif, İstiklal Marşı ve Devlet'' başlıklı yazının tamamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/elif/akif-istiklal-marsi-ve-devlet_106545

İstiklal Marşı 95 yıl önce bugün kabul edilmişti

Mehmed Akif Ersoy'un yazdığı "İstiklal Marşı" 724 şiir arasından 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından "İstiklâl Marşı" olarak kabul edilmişti.

“Öyle bir marş düşünün ki bu günü en güzel şekilde anlatacak, dünü yad edecek, yarına ışık tutacak. İstiklal Marşı sıradan bir marş değil. Vatan, millet, bayrak, namus, gibi olguların duygularla dudaklarda ifadesini bulduğu bir marş” 

İstiklal Marşı'nı bir de böyle dinleyin:

724 şiir arasından seçildi

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından "İstiklâl Marşı" olarak kabul edilmiştir.

Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, Mehmet Âkif'in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. 

Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı'nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat'a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

DHA

Etiketler: çanakkale, mehmet akif
Okunma Sayısı: 4308
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı