"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Metin Asağ 'Çinili Lale' davasını kazandı

25 Ekim 2014, Cumartesi 11:41
İstanbul Fikri ve Sınai Hukuk Mahkemesi, Metin Asağ ile İsmail Acar arasındaki Çinili Lale eserler ile ilgili davada Asağ’ın lehine karar verdi.

Toprak Sanat Galerisi’nin İstanbul Lale Festivali Kapsamında 20 Nisan 2011-20 Mayıs 2011 tarihleri arasında düzenlediği Metin Asağ'ın “Ottoman Tulip” resim sergisi öncesi “Çinili Lale” isimli çalışması hakkında İsmail Acar tarafından yapılan iddia ve karalamalar nedeniyle açtığı dava 3 yıl sonra 11. celsede karara bağlandı.

Metin Asağ’ın manevi şahsiyetini zedelediği gerekçesiyle 100 bin TL’lik tazminat istemiyle açtığı davada yargılanan Acar, manevi tazminata mahkum oldu.

İstanbul 2 Nolu Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen son celsede hâkim Canan Küçükali tarafların tüm delillerinin toplandığını belirterek, İsmail Acar’ın, Metin ASAĞ’A 10.000 bin TL’lik manevi tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme kararını değerlendiren Metin Asağ, 3 yıl süren süreçte haklılığının kazandıkları davalarla ortaya konulduğunu ifade etti.

"Mahkemeyi kazandığımız için mutluyuz. Bu haklı davanın boşuna olmadığı, Acar’ın sanatını onuruyla sürdüren bir sanatçıya karşı istediği gibi davranarak onu karalayamayacağını gösterdik." diyen Asağ, "Tüm bu olanlardan sonra gerçeklerin daha iyi anlaşılması gerektiğini anlayacağını umut ediyorum. Ülkemizde resim sanatı ve sanatçıları adına bir ilk olan ve kararı veren sayın mahkemeyi ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Mahkememiz örnek olabilecek bir hukuki kararla davayı sonlandırmış ve çok önemli bir sonuç alınmıştır. Acar’ı gerçek anlamda sanata hizmet vermeye davet ediyorum." diye konuştu.

DAVA KONUSU ÇİNİLİ TABLO:

Metin ASAĞ kimdir?

1992 yılından itibaren sanatta Doğu - Batı sentezi üzerinde çalıştı. Sergileri yurtiçi ve yurtdışında ilgiyle izlenen, eserleri özel kolleksiyoner ve galerilerde bulunan sanatçının Türk sanatı, hat, tezhip, çini, minyatür, mozaik gibi saray ve müzelerdeki eserlerin form, desen, renk özellikleri üzerine çalışmaları bulunuyor. Eserlerini tarihi iç mekanlar İstanbul, Ayasofya, saray işlemeleri, sultan portreleri, kaftan, ferman, taht, tuğra, miğfer konuları ile birlikte; Türk İslam Sanatları, Anadolu Medeniyetleri, Mezopotamya Krallığı, Eski Mısır, Antik Yunan, Bizans ve Roma gibi Doğu – Batı uygarlıklarını içine alan temalar ışığında yapmaktadır.

Okunma Sayısı: 3274
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı