"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Müslümanlar Itri besteleriyle tekbir getiriyor

20 Mayıs 2017, Cumartesi 22:55
Yazar Mine Sultan Ünver, “ItrÎ müziğimizin yetimi. Dolayısıyla ona dair hiç roman yok” derken aynı zamanda Mescid-i Nebevi ve Kabe’de, her dilden, renkten ve milletten Müslümanın Itri’nin bestesiyle tekbir getirmesinin etkileyiciliğine dikkat çekti.

Yazar Mine Sultan Ünver, “Itrî müziğimizin yetimi. Dolayısıyla ona dair hiç roman yok.” dedi. Buhurizade Mustafa Itrî üzerine yaptığı araştırmalara ilişkin bilgi veren Ünver, her türden müzik yapan usta bestekârın isminin daha çok dini müzikle anıldığını belirterek, “Büyük bir müzisyen, aynı zamanda sesi billur bir söyleyendir. Öte yandan şair ve hattattır.” diye konuştu. Ünver, Mescid-i Nebevi ve Kâbe’de, her dilden, renkten ve milletten Müslümanın Itrî’nin bestesiyle tekbir getirmesinin etkileyiciliğine işaret ederek, şunları kaydetti: “Özellikle Kabe’nin etrafında dönen o ihtişamın, hep birlikte tekbir getirdiği anlar tüyler ürpertici. Üstelik asırlardan beri bu böyle. Tüm dünyayı saran bir nefes onun bestesi. Öyle büyüleyici bir beste ki adeta hem teslim olan bir kulun tevekkülüyle secdeye gitmek istiyorsunuz hem de secde ettiğiniz o yüceler yücesinin nihayetsiz kudretini, gücünü iliklerinize kadar, her bir zerrenizle hissediyorsunuz.” 

“Itri ismi kendisine sonradan verilmiştir”

Yazar Ünver, Itrî’nin 17. yüzyılın müzik dehası olduğunu söyleyerek, “Aşk, Itrî için sadece müziktir. Bir kadını sevse dahi, aslında o, sadece müziğe tutkun olarak yaşayıp ölmüştür.” değerlendirmesinde bulundu. Asıl adı Buhurizade Mustafa olan bestekâra, çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için “Itrî” isminin sonradan verildiğinin altını çizen Ünver, şöyle devam etti: “Itrî, Mevlevî’dir. Nitekim, Mevlevî mukabelesinde okunan bir segâh ayinini de o bestelemiştir. Hayatı boyunca beş padişah ve devlet adamından himaye görmüştür. En önemlisi ise Dördüncü Mehmed’dir. Kırım eski hanlarından Selim Giray Han ise bir başka himayedarı ve arkadaşıdır. Sarayda ve Enderun’da musıkî dersleri vermiştir. Nabi, Baki, Nazım, Naili, Nef’i gibi ustaların şiirlerini bestelemiştir ki bunlardan bazıları aynı zamanda arkadaşıydı.”

Umre'de şahit olduğu tekbir seslerinin etkisi oldu

Usta bestekârın “sesin efendisi” olduğunu dile getiren Ünver, umrede şahit olduğu tekbir seslerinin etkisiyle 6. tarihî romanı, “Sesin Efendisi: Itrî” kitabını kaleme aldığını aktardı. Ünver, Itri hakkında bilinenlerin çok az olduğunun altını çizerek, “Itrî, müziğimizin yetimi. Dolayısıyla ona dair hiç roman yok. Sesin Efendisi romanı bu anlamda bir ilk oldu” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

 

AA

Etiketler: ıtri
Okunma Sayısı: 3447
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı