"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Nur Talebeleri” ve tebliğ vazifesi

30 Nisan 2017, Pazar
Risale-i Nur’u nasıl okumalı, anlamalı ve anlatmalı?

İman ve Kur’an hizmetini şiar edinmiş dinî cemaat ve tarikatlerin—ana kaynak Kur’an ışığında—özellikle takip ettikleri bir ya da birkaç eser muhakkak vardır. Nurcuların da baş ucu eseri, Kur’an’ın “çağdaş/modern” bir tefsiri olan “Risale-i Nur Külliyatı”dır. 

Her ne kadar hayatın çeşitli meşgaleleri insanları “kitap okumak”tan alıkoysa da, keza Bediüzzaman Said Nursî’nin şaheseri Risale-i Nur gibi 130 parçadan oluşan ve altı bin sayfaya ulaşan bir külliyatı hatm ve hazmetmek, en azından birçok okuyucu için kolay olmasa da, kendini “Nur Talebesi” addedenler için hiçbir engel Risale-i Nur okumalarının önüne geç(e)memelidir! Çünkü türlü zıtları içinde barındıran hayatın anlamını kavramak için, “Kur’an’ın mesajı”nı yorumlayan Risale-i Nur’u takip etmek önemli ve gerekli olduğu kadar da güzel bir yoldur. 

İmanî ve ahlakî konuların yanı sıra içtimaî ve siyasî mes’eleleri de ilgili Kur’an ayetleri ve hadîs-i şerifler ışığında yorumlayan “Risale-i Nur’ları okuma, anlama ve anlatma” günümüzde daha da artan bir önemi haiz bulunuyor. İşte, araştırmacı-yazar Rifat Okyay’ın yeni kitabı bu önemli konunun püf noktalarını vermeye çalışıyor.

Kitabın “Takdim”inde “‘tebliğ’ vazifesini de deruhte eden Risale-i Nur Talebelerinin Risale-i Nur’u insanlara aktarmayı da ‘dert’ edinmiş oldukları” belirtiliyor. 

Aynı yazıda kitabın içeriği hakkında ise şu bilgiler veriliyor:

“Uzun bir ‘mukaddime’ ile başlayan kitap, üç bölümden oluşuyor. ‘Mukaddime’de ‘Risale-i Nur okuma, anlama ve anlatımlarının önemi’ dikkate sunuluyor. Birinci bölümde ‘Risale-i Nur’un mahiyeti,’ ikinci bölümde de ‘Risale-i Nur derslerinde okuma, anlama ve anlatma metotları’ işleniyor; üçüncü ve son bölümde ise ‘konuyla ilgili umumi kaideler ve düşünceler’ sıralanıyor. Özellikle son bölüm kitapta geniş bir yer kaplıyor ve bununla doğru orantılı olarak da çok geniş bir perspektifle, Risale-i Nur’un özünü teşkil eden ‘iman/Kur’an hizmeti’ne dair yaşananlardan çıkarılan ‘dersler’ paylaşılıyor. Kitabın sonunda, yazarın ‘Yeni Asya’ gazetesinde yayınlanan konuyla ilgili yazılarından örneklere de yer veriliyor...”

Yani “Risale-i Nur’u nasıl okumak, anlamak ve anlatmak gerekir?” sorularına cevaplar burada!

“Risale-i Nur’u nasıl okumalı, nasıl anlamalı ve nasıl anlatmalıyız?..

“‘Tebliğ’ vazifesini de deruhte eden Risale-i Nur Talebeleri olarak, Risale-i Nur’u insanlara aktarmayı ‘dert’ edinmiş bulunuyoruz. Tabii ki evvel emirde ‘Risale-i Nur eserlerinden azami faydayı te’min etmek ve ettirmek’ adına bu konuları fevkalade ciddiye almak, tecrübelerden süzülen tavsiye ve teklifleri mümkün mertebe uygulamak gerekiyor.

“Üstad Bediüzzaman Said Nursî’nin te’lif ettiği eşsiz Kur’an yorumu Risale-i Nur, genelde insanlığın, özeldeyse İslam ümmetinin birikmiş problemlerini teşhis ve tedavi ediyor. 

“Risalelerde ‘imanın şartlarına veya iman hakikatleri’ne dair belli başlı ayetler, bu zamanın insanlarının anlayacağı biçimde tefsir ediliyor. Bu kitaplardaki orijinal yorumları ‘anlamak’ ve muhtaç gönüllere ‘anlatmak,’ önemli bir iştigal sahası. Rifat Okyay’ın çalışması işte bu önemli alanın ipuçlarını veriyor…”

Okunma Sayısı: 1469
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı