"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Küsûf namazı nasıl kılınır?

20 Mart 2015, Cuma 09:50
Güneş tutulması, Küsûf namazının vaktidir. Bediüzzaman Said Nursî, Risale-i Nur'da Güneş ve Ay tutulmalarını "gece ve gündüzün nurânî âyetlerinin nikaplanması [Ay ve Güneş'in perdelenmesi)" olarak ifade ederek, Allah'ın o vakitlerde kullarını ibadete davet ettiğini söyler.

İşte Risale-i Nur'daki o satırlar:

"..güneşin ve ayın tutulmaları, Küsûf ve Husûf namazları denilen iki ibâdet-i mahsusanın vakitleridir. Yani, gece ve gündüzün nurânî âyetlerinin nikaplanmasıyla bir azamet-i İlâhiyeyi ilâna medâr olduğundan, Cenâb-ı Hak, ibâdını (kullarını), o vakitte bir nevî ibâdete dâvet eder. Yoksa, o namaz, açılması ve ne kadar devam etmesi, müneccim [astrolog] hesâbiyle muayyen olan ay ve güneşin husûf ve küsûflarının inkişafları için değildir." (Sözler, 23. Söz, 5. Nokta, s. 287)

Küsûf namazı nasıl kılınır?

Güneş tutulduğu zaman iki rekât namaz kılmak sünnettir. Bu namazda ezan ve kamet okunmaz. Cemaatle kılınır. Cemaatle kılınmadığı durumlarda ise, herkes tek başına kılabilir. Cemaatle kılındığında, imam Fatiha ve sûreyi gizlice okur.

Peygamberimiz (asm) bir Güneş tutulması esnasında iki rek'at namaz kılıp şöyle bir konuşma yapmıştır:

"“Dikkat ediniz. Güneş ve Ay, Allah'ın kudret ve azametini gösteren büyük alâmetlerden iki alâmettir. (...) Bu hallerden birini gördüğünüz zaman Allah'a hamd edin, Ona tekbir getirin, Onu tesbih edin ve ortalık açılıncaya kadar namaz kılın.”"

(Yeni İslam İlmihali, Yeni Asya Neşriyat, s. 363)

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 17037
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı