"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Beş çeşit ibadet, beş türlü dünyevi fayda

M. Ali KAYA
29 Temmuz 2018, Pazar
Bediüzzaman, yazarak iman ve Kur’an hizmetinde bulunmak ve bunun için Risale-i Nurlar’ı yazmanın beş türlü ibadet sevabı kazandırdığını, beş türlü dünyevÎ faydasının olduğunu müjdeler.

OKUMANIN VE YAZMANIN ÖNEMİ (6) - M. ALİ KAYA - [email protected]

3. Kalem, Tabiatçılık Fikr-i Küfrisini Öldürür

Bediüzzaman tabiatçıların “Matbaa” misalini “Kalem” örneği ile çürüterek Allah’ın birliğini, yani “Tevhid”i ispat eder. Zira, işini matbaaya havale eden yazan dolaylı yollardan yazar, aracılı yazar. Kalemle yazan ise doğrudan, aracısız yazar; bizzat yazar. 

Dolayısıyla kâinat kitabının harflerini ve satırlarını ve fasıllarını ve kitabın tamamını yazan Vahid ve Ehad olan Allah’tır. O Zât-ı Ehad ve Sameddir. Ayrıca kalemle yazan bir tek harfi yazdığı kolaylıkla bütün kitabı da yazar. Yine bir harfi yazamayan bir satırı da, kitabı da yazamaz. 

Bütün bunlar zerreden, atomdan yıldız ve galaksilere kadar her şeyin bizatihi Allah’ın ilim, irade ve kudreti ile yaratıldığını, şirkin müdahale etmediğini ve tabiat matbaasının eseri olmadığını ispat eder.

4. Yazarak İman ve Kur’Ân’a Hizmet Etmek En Sevaplı Bir İbadettir

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri yazarak iman ve Kur’ân hizmetinde bulunmak ve bunun için Risale-i Nurlar’ı yazmanın beş çeşit ibadet olduğu ve yazana beş türlü ibadet sevabı kazandırdığını müjdeler ve şöyle der:

“Âlimlerin mürekkebi şehitlerin kanı ile tartılır ona racih gelir” (Keşfu’l-Hafa, 2:400.) hadisi ile “Ümmetimin fesada gittiği zaman kim benim sünnetimi ihya ederse yüz şehidin sevabını alır” (Müntebehat-ı Kenzu’l-Ummal, 1:100.) hadis-i şerifi Risale-i Nuru okuyup yazmanın beş çeşit ibadet olduğunu, beş türlü dünyevî faydasının olduğunu ifade eder.

1. En mühim bir mücahede olan ehl-i dalâlete karşı manen mücahede etmektir. 

2. Üstadına neşr-i hakikat cihetinde yardım sûretiyle hizmet etmektir. 

3. Müslümanlara iman cihetinde hizmet etmektir. 

4. Kalemle ilmi tahsil etmektir. 

5. Bazen bir saati bir sene ibadet hükmüne geçen tefekkürî olan ibadeti yapmaktır.

Beş türlü de dünyevî faidesinden söz eden Üstad Bediüzzaman Hazretleri, bunları da;

1. Rızıkta bereket. 

2. Kalbde rahat, sürur. 

3. Maişette sühûlet. 

4. İşlerinde muvaffakiyet. 

5. Talebelik faziletini almakla bütün Risâle-i Nur Talebelerinin has duâlarına hissedar olmaktır.

Bediüzzaman ayrıca Risâle-i Nur’u yazmak, okumak ve dinlemenin mezkûr on faidesinin yanında son derece önemli iki neticesine daha dikkat çeker.

 1. Âyet-i Kur’âniyenin işaretiyle, imanla kabre girmektir. 

2. Bütün şakirtlerin manevî kazançlarına, Nur dairesindeki şirket-i maneviye sırrıyla, umum onların hasenatlarına hissedar olmaktır. (Emirdağ Lâhikası, 328.)

Bu helâket ve felâket asrında yaşayan bir mü’min için bunlardan daha güzel ne olabilir. Bu sebeple Risâle-i Nur gibi asrımızın şaheser bir eser Külliyatını okumak, yazmak, anlamak ve yaşamak yolunda büyük gayretler içerisinde olmak gerekmektedir. 

5. Yazmak Kalıcı Hizmettir ve Başkalarına Ulaştırma Aracıdır

Bediüzzaman yazı ile iman hakikatlerini neşretmenin sofilik yaparak kendisini özel ibadete vermekten daha önemli olduğunu ifade eder ve iman hakikatlerini yazan mürekkebe “Siyah Nur” adını verir.

Şöyle der:

“Ey tenbellik damarıyla yazıdan usanan ve ey sofîmeşreb kardeşlerim! Bu iki hadîsin mecmûu gösterir ki: Böyle bir zamanda hakāik-i îmâniyeye ve esrâr-ı şerîata ve Sünnet-i Seniyyeye hizmet eden mübârek hâlis kalemlerden akan siyah nûr ve âb-ı hayat hükmünde olan mürekkeblerin bir dirhemi, şühedânın yüz dirhem kanı hükmünde yevm-i mahşerde size fâide verebilir. Öyle ise, onu kazanmaya çalışınız.” (Lem’alar, 2005, s. 403-404.)

-SON-

Okunma Sayısı: 7387
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • arif altay

    29.7.2018 16:39:56

    Allah razı olsun. Çok emek verilmiş, müstefit bir yazı dizisi olmuş.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı