"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eğitim

M. Ali KAYA
22 Eylül 2016, Perşembe
Bediüzzaman “İnsanın vazife-i fıtriyesi taallümle tekemmüldür” (Sözler, 2011, s. 503.) der. Yani öğrenerek terakki ve tekâmül etmek... Dolayısıyla eğitim hayat boyu devam eden öğrenme faaliyetidir.

Peygamberimiz (asm) “Beşikten mezara kadar ilim öğrenin...” ferman ederken eğitimin hayat boyu devam edeceğini sadece okul ile ve hayatın belli bir dönemi ile sınırlı olmadığını ifade etmiştir.

«

İslâm bilginleri “Dinde en önemli husus eğitimdir” demişlerdir. Zira her çocuk anne-babasına Allah’ın bir emanetidir, onu çok iyi eğitmekle mükelleftirler. Onun “İslâm üzere yaratılan fıtratını” bozulmaktan kurtarmanın yolu doğru eğitim vermekten geçer. 

«

Fıtrat ve kabiliyet hem iyiye hem kötüye meyyaldir. Allah’ın insan fıtratına koymuş olduğu, akıl, hayal ve istidatlar kasdî ve cebrî olarak eğitimle iyiye, kemale yönlendirilmezse nefsin rahata ve kolaylığa meylinden dolayı bozulmaya yönelir. Bunun için Bediüzzaman “Etfalin talimi kasdî ve cebrîdir” (ESDE, 31.) demektedir.

“Zorunlu Eğitim” bunun için gereklidir.

«

Eğitim, “Araçlar, Metotlar ve Malzemeler” ile yapılan bir faaliyettir. Bütün bunlar “Nasıl eğitmeliyiz?” sorusunun cevabıdır. Ancak eğitim “Ne öğretmeliyiz?” sorusu etrafında şekillenir. Eğitimde asıl ve esas olan ne öğreteceğimizdir...

İnsanlara “Muallim olarak gönderilen” (İbn-i Mace, Muakaddime, 17.) ve “İlmi ve hikmeti insanlara öğretmekle” (Bakara Sûresi, 2:151.) görevli olan Peygamberimiz (asm) “Çocuklarınızı üç şeyle eğitin: Kur’ân öğretimi, peygamber sevgisi ve ehl-i beyt sevgisi” (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr, 1:225.) buyurmuşlardır.

Kur’ân öğretimi insana gerekli olan iman, ibadet, ahlâk ve muamelât ile ilgili hususları öğretir. Ayrıca peygamberlerin hayatlarını ders verir ve örnek almalarını sağlar. Zira ilmin amel ve ahlâk haline girerek hayata yansıması ancak güzel örneklerle mümkündür. Peygamber sevgisi de bunun için lâzımdır. Öğrenci kimi ve neyi örnek alacaktır? Ehl-i Beyt sevgisini vermenin de hikmeti Peygamberimizden (asm) sonra asırlarında insanlara örnek olacak mücedditlerin hayatlarını öğrenerek onlara uymakla fert ve toplumlar istikamet üzere olurlar.

«

Eğitimin temelinde “İman Eğitimi” vardır. Bu da iman dersleri ile verilir. Peygamberimizin (asm) eğitimi “İman Dersi” ile başlardı.

Cündüb b. Abdillah (ra) “Biz ergenlik çağına yaklaşmış bir grup genç, Rasûlullah’a (asm) Kur’ân öğrenmek için gittik. Peygamberimiz (asm) bize Kur’ân öğretmeden önce iman dersi verdi. Sonra da Kur’ân’ı öğrendik. Kur’ân okudukça imanımız arttı.” (Kütüb-i Sitte Tercüme ve Şerhi, 16:490.) demiştir.

Demek ki eğitim, iman eğitimi ile başlar. Eğitime hayat veren iman dersidir. Ama ne ki bizim eğitim sistemimiz bundan mahrumdur.

Okunma Sayısı: 2868
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı