"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Haklı şûrâ

M. Ali KAYA
25 Nisan 2015, Cumartesi
​Küçük cemaatlerin dar kapsamlı yaptıkları danışma meclislerine “meşveret” büyük ve geniş katılımlı olanlarına da “şûrâ” denir.

Meşveret ve şûrâdan çıkan her karar doğru ve haklıdır denemez. Bu kararların oy çokluğu ve ittifakla alınmış olması da haklı ve isabetli olduğunu göstermez. Meşveretin kendisinin de “meşveret esaslarına uygunluk, doğruluk, hakkaniyet, insaf ve adalet” unsurlarını taşıması gerekir.

Aksi taktirde meşveret olur, ama haksız bir meşveret olur.

Herhangi bir cinayeti işlemek ve bir hak gasbını gerçekleştirmek için yapılan meşveretlerin ve alınan kararların doğruluğu ve haklılığı savunulabilir mi?

**

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri 1909’da “Divan-ı Harb-i Örfi”de “İttihat ve Terakki”nin müstebitleri tarafından “irtica!” ile suçlanıp yargılanırken şöyle der:

“Eğer meşrûtiyet bir fırkanın istibdadından ibaret ise ve hilâf-ı şeriat hareket ise bütün dünya, cin ve ins şahit olsun ki ben mürteciyim! Zira, yalanlarla ittihad yalandır. Ve ifsadat üzerine müesses olan ism-i meşrûtiyet, fâsittir. Müsemmâ-i meşrûtiyet hak, sıdk, muhabbet ve imtiyazsızlık üzerine beka bulacaktır.” (Divan-ı Harb-i Örfi, 41.)

**

Özellikle cemaatî yapılarda aynı inanç ve düşünceyi paylaşan ve aynı ideali taşıyanların, yaptıkları meşveretler sağlıklı sonuç verir. Zira Bediüzzaman’ın “İhlâs Risalesinde” ifade ettiği gibi “sırr-ı uhuvvet ve ittihad-ı maksat ve ittifak-ı vazife ile tevafuk etmek”, “samimî bir ittifak” içinde olmaları ihlâslarının gereğidir. Aksi taktirde zaten ihlâs ortadan kalkmış olur.

Bu durumda “Cemaatte vahid-i sahih olmazsa cem ve zam kesir darbı gibi küçültür. İnsanlarda sıhhat ve istikamet ile vahdet olmazsa, ziyadeleşmekle küçülür, bozuk olur, kıymetsiz olur.” (Mektubat, 804.)

**

Meşvereti herkes Allah’ın emri ve Peygamberimizin (asm) sünneti olarak yapıyor; ancak Bediüzzaman “Haklı Şûrâ”dan bahsediyor. “Haklı şûrâ ihlâs ve tesanüdü netice verdiğinden, üç elif, yüz on bir olduğu gibi, ihlâs ve tesanüd-ü hakikî ile, üç adam, yüz adam kadar millete fayda verebilir.” (Hutbe-i Şamiye, 67.) buyuruyor.

İhlâs ve tesanüdü netice vermeyen bir şûrânın haklı şûrâ olmadığını söylüyor.

Başka söze gerek var mı?

Okunma Sayısı: 1454
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Şevket PAKSOY

    5.5.2015 14:44:21

    M. Ali Bey, Meşveret esaslarına uygunluk, doğruluk, hakkaniyet, insaf ve adalet hususiyetlerine haiz bir meşveret dahi yanlış kararlar verebilir. Ancak ihlas ile yapılmışsa kanaatimce yine sorun yoktur. Zira nasıl ki içtihad doğru olsa 2, hata olsa 1 sevap kazandırır. Meşveretlerde de ihlas olmak şartı ile yanlış veya hata karar da verilse sevabı vardır. Zira teşettüt-ü ar'ra ya mani olmuş ve vahdet, ittihad ve tesanüd korunmuştur. Bu yüzden meşveretlerin kararlarına saygı çok önemlidir. Hata olduğu düşünülse bile...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı