"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Seyislik’

M. Ali KAYA
13 Şubat 2016, Cumartesi
İnsanları idare etme san’atına “siyaset” denir.

Siyaset adını “seyislik”ten almıştır. Seyislik ise “atı eğitme” san’atıdır. Siyaset de bir san’attır ve teknik bir konudur. San’at ise salâhattan çok maharet gerektirir. 

Yüce Allah Kur’ân-ı Kerîm’de “Emaneti ehline verin!” (Nisa Sûresi, 4:58.) ferman ediyor. Ehil olmayan insanlar yeryüzünde yönetime geçerse, “Yeryüzünde fesat çıkarırlar, ekini ve nesli yok ederler. Onlara ‘Allah’tan kork!” denilince gururları kendilerini günaha sevk eder” (Bakara Sûresi, 2: 205-206) buyuruyor.

Demek ki, ehil olmayanın idaresinden fesat çıkar.

*

Peygamberimiz (asm) “Emanet ehline verilmezse kıyameti bekleyin!” (Buhari, İlim, 2) buyurmuştur. 

- Kıyamet nasıl gelir?

- Yeryüzünde fesat çıkar, maddî ve manevî kıyamet kopar.

- Fesat ne demektir? 

- Kan dökmek, nesilleri eğitimsizlik ve ahlâksızlık batağına atarak yok etmek, ziraat ve hayvancılığı yok ederek geçim kaynaklarını kurutmaktır. 

Bütün bunlar ehil olmayan, beceriksiz yöneticiler sayesinde olur.

*

- Ehil yöneticiler kimlerdir?

- Kur’ân-ı Kerîm, “Biz kendilerine iktidar verirsek namazlarını kılarlar, zekâtlarını verirler, iyiliği emrederler ve kötülükten sakındırırlar” (Hac Sûresi, 22:41) buyurur. 

İdarecinin görevi Allah’a itaatten sonra “iyiliği emretmek ve kötülükten insanları korumaktır.” Zaten itaat de ma’rufadır. “Allah’a isyan konusunda kula itaat edilmez.” (Buhârî, Ahkâm, 1; Müslim, İmâre, 39-40) Ancak bu isyan etmek anlamında değildir.

Kötülüğü emreden bir yönetici yönetici olma vasfını kaybetmiştir.

*

Peygamberimiz (asm) “Kavmin efendisi ona hizmet edendir” (Deylemî, Müsned, 2: 324) buyurmuşlardır. Hizmet etmek, baskı yapmamak ve kendine hizmet ettirmemek demektir. 

Bediüzzaman bu hadisi şöyle izah eder: 

“Şeriat âleme gelmiş; tâ istibdâdı ve zâlimâne tahakkümü mahvetsin.”, “Zulüm edenler, padişah da olsalar haydutturlar.” (Divan-ı Harb-i Örfi, s. 22-23)

- İdareci bunu nasıl yapacaktır?

- Barışı koruyarak...

Bunun için Kur’ân-ı Kerîm, “Ey iman edenler! Hep beraber barışa koşun, sakın şeytanın adımlarını takip etmeyin!” (Bakara Sûresi, 2: 208) buyurur. 

*

Sonuç olarak; siyasetin amacı toplumda barışı ve huzuru sağlamak, baskıyı ve zulmü kaldırmaktır. 

Yönetime lâyık olanlar da bunu başarabilen kimselerdir.

Okunma Sayısı: 1281
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı